Fotbal international

A şasea Gheată de Aur pentru Leo Messi. Puştiul minune al Franţei, Kylian Mbappe, pe locul secund

25.05.2019 | 12:47
A sasea Gheata de Aur pentru Leo Messi Pustiul minune al Frantei Kylian Mbappe pe locul secund

A şasea Gheată de aur pentru Leo Messi în cariera starului Barcelonei a fost câştigată de argentinian vineri seară, după ultimul fluier al sezonului în Ligue 1. Urmăritorul său, puştiul minune al Franţei, Kylian Mbappe, nu a marcat decât un gol, PSG încheind sezonul lamentabil, cu un eşec, 1-3, la Reims. Pentru a-l egala pe Messi Mbappe ar fi trebuit să marcheze patru goluri, iar pentru a-i sufla trofeul nu mai puţin de cinci goluri.

Leo Messi Gheata de aur. Starul Barcelonei are şi recordul de goluri într-o stagiune, 50 de goluri în 2012
Leo Messi Gheata de aur. Starul Barcelonei are şi recordul de goluri într-o stagiune, 50 de goluri în 2012

A şasea Gheată de aur pentru Leo Messsi, record în istoria trofeului

Numai că Mbappe nu este jucător în România Cooperativei de tristă amintire din anii 1980-90, ca să se primească ordin de sus să fie lăsat să înscrie câte goluri are nevoie pentru a se încălţa cu Gheata de aur. Francezul a marcat doar o dată şi foarte probabil s-ar fi simţit jenat să vadă cum adversarii cad ca popicele în faţa sa, precum cădeau în faţa lui Dudu Georgescu, Rodion Cămătaru şi Dorin Mateuţ, toţi aceştia terminând în anii 80 pe locul 1 în ierarhia grosloan trucată a trofeului.

Leo Messi era deja un recordman anul trecut, când a obţinut a cincea Gheată, Cristiano Ronaldo având doar patru succese, dar acum a mărit ecartul faţă de tradiţionalul său rival la trofee individuale. Remarcabil este şi faptul că are trei victorii consecutive în ultimi trei ani, performanţă care, de asemeni, este unică în  istoria trofeului.

Cele mai multe goluri le-a înscris în 2012

Prima dată Messi s-a impus în 2010, dar anul de referinţă din toate punctele de vedere este 2012, când argentinianul a marcat numai puţin de 50 de goluri în La Liga, totalizând pe baza noilor coeficienţi acordaţi de organizatori pe baza gradului de dificultate al competiţiei interne, o cifră ameţitoare, 100 de puncte. Şi în următorul an Messi a marcat 46 de goluri, după care a făcut o pauză de câţiva ani, suficient pentru Cristiano Ronaldo să se mai apropie.

Leo Messi este jucătorul care are cele mai multe trofee la nivel individual. Argentinianul are şanse anul acesta să se bată din nou şi la Balonul de Aur, iar dacă Barcelona nu ar fi deraiat în semifinala retur cu Liverpool din Champions League probabil că am fi ştiut încă de pe acum numele învingătorului pe 2019.

PRIMELE TREI LOCURI

  1. LEO MESSI 36 goluri 72 puncte
  2. Kylian Mbappe 33 goluri 66 puncte
  3. Fabio Quagliarella 26 goluri 52 puncte