News

A scăpat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona. Cum au motivat judecătorii decizia

Bărbatul care a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensiona a fost achitat. Fusese condamnat la închisoare cu suspendare.
31.05.2021 | 08:41
A scapat dupa ce a dat spaga 100 de lei pentru a se pensiona Cum au motivat judecatorii decizia
ADVERTISEMENT

Un bărbat din județul Alba a dat o mită de 100 de lei unui funcționar public pentru urgentarea dosarului de pensionare. Tribunalul Alba l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, dar Curtea de Apel Alba Iulia l-a declarat nevinovat.

Judecătorii au spus că bărbatul este “o persoană cu o formare rudimentară, având doar 8 clase, lucrând toată viața în perimetrul zonei în care locuiește, în Munții Apuseni”.

ADVERTISEMENT

Mai mult în momentul în care denunțătoarea l-a întrebat de ce a pus suma de bani în dosar, acesta a spus “nu am știut”, de unde s-a tras concluzia că inculpatul a crezut că așa se procedează și nu s-a gândit niciodată că ar fi mită.

A scăpat după ce a dat șpagă 100 de lei pentru a se pensionat

Magistrații au criticat modul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au obținut probele în dosar. În acea zonă în ultimii ani au fost mai multe cazuri similare. Procurorii nu au probat însă darea de mită în momentul în care fapta avea loc, ci după o perioadă de timp. Oamenii erau chemați înapoi la Casa de Pensii, iar funcționarii le dădeau înapoi dosarele în care erau și banii.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a mers în iunie 2019, la Casa de Pensii pentru a depune dosarul de pensionare. Pe lângă actele depuse acesta a pus și suma de 100 de lei. Pe data de 5 iulie, un funcționar a descoperit banii din dosar și l-a chemat pe bărbat înapoi, după ce a anunțat și Poliția. Bărbatul a spus că așa a fost învățat de un prieten și nu știe pentru ce sunt banii. Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia l-a declarat nevinovat, în luna aprilie a acestui an.

“Judecătorii au preluat starea de fapt reținută de procurorul de caz fără a se raporta la particularitățile speței și fără a o trece prin propriul filtru. Înțelegem noi că acesta nici măcar nu a bănuit că nu se face aceasta, adică nu se depun bani în dosar. Pentru el, depunerea sumei de 100 lei în dosar nu era cu nimic diferită de depunerea celorlalte înscrisuri, fără să prevadă vreun moment că această acțiune ar putea avea conotații penale.

ADVERTISEMENT

Mai mult, nici nu poate fi vorba, în privința inculpatului, de o manifestare a factorilor intelectivi ori volitivi ai intenției, câtă vreme acesta nu a avut reprezentarea acțiunii sale, spunându-i denunțătoarei că așa a înțeles, de la un coleg care s-a pensionat înaintea lui, că în dosar se depun și 100 lei, pe lângă celelalte înscrisuri. Este limpede ca acesta nu cunoaște nici motivul pentru care banii se depun în dosar, nici la cine ajung banii și nici nu este interesat de aceste aspecte”, se arată în motivarea sentinței.

Cum și-au motivat judecătorii decizia

Magistrații s-au întrebat în decizia dată care ar fi starea celor trei funcționari publici care au văzut dosarul până când acesta a ajuns la denunțătoare. Unul dintre funcționari a declarat că nu a văzut banii atunci când s-a uitat la documente.

ADVERTISEMENT

“Din moment ce au ignorat banii din dosar, să presupunem că au cunoscut că banii nu le revin lor, ci funcționarului public cu atribuții relative la dosarul inculpatului? În acest caz, actele lor tacite sunt echivalente unei acțiuni intermediate, cu caracter de complicitate? ( …)

Drept urmare, ne-am format convingerea că denunțul doamnei referent cu privire la fapta de dare de mită, vine mai mult pe fondul necesității de clarificare a probității deontologice personale, decât ca urmare a unei certitudini cu privire la intenția inculpatului de a-i oferi bani, în legătură cu urgentarea soluționării dosarului de pensionare.

Contextul atipic în care a găsit suma de 100 lei, într-un dosar de pensionare, al unui solicitant necunoscut pentru aceasta, fără ca anterior solicitantul sau altcineva să își fi manifestat vreo intenție de corupere a sa ori măcar solicitare de acordare de ”ajutor” într-o anume problemă ce are legătură cu atribuțiile sale de serviciu, ar pune pe gânduri pe oricine, fiind comprehensibilă poziția incertă a denunțătoarei și nevoia acesteia de eliminare a oricărei suspiciuni care ar putea plana asupra sa, suspiciune cu rezonanță penală, de altfel”, se mai arată în motivare.

ADVERTISEMENT