News

A secat lacul Amara, renumit în județul Buzău. Localnicii sunt disperaţi: ”Nu se face nimic”. Video

Veste foarte tristă în județul Buzău. Lacul natural Amara a secat, iar peisajul deșertic apărut după dispariția apelor a adus multă dezolare printre buzoieni.
28.06.2022 | 17:29
A secat lacul Amara renumit in judetul Buzau Localnicii sunt disperati Nu se face nimic Video
Așa arăta lacul Amara în urmă cu un an. Foto: captură foto YouTube
ADVERTISEMENT

Conform ro.wikipedia.org, lacul Amara (n.r. – din județul Buzău) este un lac natural din Câmpia Râmnicului, situat lângă localitatea cu același nume. Acest lac mai este cunoscut și sub numele ”Balta Amară”.

Efectele secării lacului Amara

Lacul găzduia multe specii de păsări protejate. Unele dintre ele îl foloseau pentru repaos, în perioada de migrație. Pentru păsările de baltă, aici era și un loc ideal de iernat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, lacul care a secat făcea parte din grupa limanelor fluviatile ale râului Buzău, categoria mezotrofe, cu folosință piscicolă și o suprafață de aproximativ opt kilometri pătrați. Paradis al păsărilor salbatice, lacul era cunoscut în România datorită vegetației care stârnea comparații legate de Delta Dunării.

În prezent, aici nu a rămas decât o mare întindere de pământ uscat. Despre cele întâmplate a vorbit și profesorul de geografie Macovei Ureche, care are 60 de ani și este foarte afectat din cauza secării lacului. Omul locuiește chiar într-un sat de lângă lacul Amara și susține că de câteva zile, de când apele s-au evaporat, din zonă au dipărut toate păsările.

ADVERTISEMENT

”Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire. Ne lipsește ceva. Ceva din viața noastră s-a rupt”, a declarat profesorul pentru Digi 24.

Încălzirea globală, adusă în prim-plan

Acesta crede că la această situație s-a ajuns și din cauza încălzirii globale, dar principalul motiv ar fi legat de mutarea cursului râului Buzău: ”Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar. Fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici. La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice. S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, Viroaga.

ADVERTISEMENT

Afluentul Buzoel aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați. Dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea.”

Cum arăta lacul Amara în urmă cu un an

Chiar și așa, Macovei Ureche că nu este târziu ca lacul Amara să redevină ceea ce a fost cândva: ”Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă.

ADVERTISEMENT

Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea.”

Localnicii mai au un motiv de supărare. Pe lacul Amara a existat o mare crescătorie de pești, concesionată după 1990. ”Balta era foarte frumoasă. Era o apă bună și aveam pește. Prindeam și mai mâncam un pește… Acum s-a uscat. Seceta! Era pește aici de mâncau și câinii, nu numai noi… Acuma de unde?”, a mai spus o persoană care cunoștea foarte bine lacul.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții...
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții Elenei Tănase
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Alex Velea și-a luat fata vitregă pe scenă. Ce relație are fiica Antoniei...
Alex Velea și-a luat fata vitregă pe scenă. Ce relație are fiica Antoniei și a lui Castellano cu cântărețul
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români