News

A secat lacul Amara, renumit în județul Buzău. Localnicii sunt disperaţi: ”Nu se face nimic”. Video

Veste foarte tristă în județul Buzău. Lacul natural Amara a secat, iar peisajul deșertic apărut după dispariția apelor a adus multă dezolare printre buzoieni.
28.06.2022 | 17:29
A secat lacul Amara renumit in judetul Buzau Localnicii sunt disperati Nu se face nimic Video
Așa arăta lacul Amara în urmă cu un an. Foto: captură foto YouTube
ADVERTISEMENT

Conform ro.wikipedia.org, lacul Amara (n.r. – din județul Buzău) este un lac natural din Câmpia Râmnicului, situat lângă localitatea cu același nume. Acest lac mai este cunoscut și sub numele ”Balta Amară”.

Efectele secării lacului Amara

Lacul găzduia multe specii de păsări protejate. Unele dintre ele îl foloseau pentru repaos, în perioada de migrație. Pentru păsările de baltă, aici era și un loc ideal de iernat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, lacul care a secat făcea parte din grupa limanelor fluviatile ale râului Buzău, categoria mezotrofe, cu folosință piscicolă și o suprafață de aproximativ opt kilometri pătrați. Paradis al păsărilor salbatice, lacul era cunoscut în România datorită vegetației care stârnea comparații legate de Delta Dunării.

În prezent, aici nu a rămas decât o mare întindere de pământ uscat. Despre cele întâmplate a vorbit și profesorul de geografie Macovei Ureche, care are 60 de ani și este foarte afectat din cauza secării lacului. Omul locuiește chiar într-un sat de lângă lacul Amara și susține că de câteva zile, de când apele s-au evaporat, din zonă au dipărut toate păsările.

ADVERTISEMENT

”Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire. Ne lipsește ceva. Ceva din viața noastră s-a rupt”, a declarat profesorul pentru Digi 24.

Încălzirea globală, adusă în prim-plan

Acesta crede că la această situație s-a ajuns și din cauza încălzirii globale, dar principalul motiv ar fi legat de mutarea cursului râului Buzău: ”Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar. Fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici. La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice. S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, Viroaga.

ADVERTISEMENT

Afluentul Buzoel aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați. Dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea.”

Cum arăta lacul Amara în urmă cu un an

Chiar și așa, Macovei Ureche că nu este târziu ca lacul Amara să redevină ceea ce a fost cândva: ”Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă.

ADVERTISEMENT

Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea.”

Localnicii mai au un motiv de supărare. Pe lacul Amara a existat o mare crescătorie de pești, concesionată după 1990. ”Balta era foarte frumoasă. Era o apă bună și aveam pește. Prindeam și mai mâncam un pește… Acum s-a uscat. Seceta! Era pește aici de mâncau și câinii, nu numai noi… Acuma de unde?”, a mai spus o persoană care cunoștea foarte bine lacul.

 

ADVERTISEMENT
Tags: