News

A trecut un an de când Covid-19 a scăpat din China. Șirul evenimentelor care au dus la 2 milioane de morți

20.01.2021 | 18:52
A trecut un an de cand Covid19 a scapat din China Sirul evenimentelor care au dus la 2 milioane de morti
ADVERTISEMENT

Pe 20 ianuarie 2020 erau depistate primele cazuri de Covid-19 în afara Chinei. FANATIK îți prezintă cronologia evenimentelor care au dus la o schimbare totală a vieții pe pământ, dar și la decesul a 2 milioane de oameni. 

Primele semne ale noului coronavirus au fost semnalate în China în decembrie 2019. S-a crezut atunci că originea bolii care urma să reorganizeze viețile tuturor este într-o piață de fructe de mare și păsări de curte din Wuhan.

ADVERTISEMENT

Ce a urmat e un coșmar, este un film în care nu ne-am fi dorit să jucăm vreodată. Imaginile horror din China s-au răspândit fulgerător în toată lumea, devastând sistemul sanitar și economia globală. Cum s-a ajuns la o frică nemărginită și la decesul a 2 milioane de oameni?

Covid-19: Începuturile. China învăluită în mistere și secrete

China, coronavirus
Foto: Hepta.ro

Pe 31 decembrie 2019, guvernul chinez a confirmat că autoritățile sanitare tratează zeci de cazuri în Wuhan. Câteva zile mai târziu, cercetătorii din China au identificat un nou virus care infectase zeci de oameni din Asia. La acea vreme, se credea că virusul nu ar putea fi răspândit cu ușurință de oameni. Oficialii din domeniul sănătății anunțau că totul este sub control.

ADVERTISEMENT

Pe 11 ianuarie, oficialii au raportat primul deces din cauza acestui virus. Bărbatul de 61 de ani care a murit era un client obișnuit al pieței ”vinovate” din Wuhan. Raportul morții sale a venit chiar înainte de una dintre cele mai mari sărbători din China, când sute de milioane de oameni călătoresc în toată țara, conform NYTimes.

Exact acum un an s-au confirmat primele cazuri de Covid-19 în alte țări, inclusiv Statele Unite.

Pe 20 ianuarie au fost semnalate primele cazuri în afara Chinei. Japonia. Coreea de Sud și Thailanda începeau războiul cu noul coronavirus, potrivit primului raport oferit de OMS. Primul caz confirmat în Statele Unite a venit a doua zi în Washington, unde un bărbat de 30 de ani a dezvoltat simptome după ce s-a întors dintr-o călătorie din Wuhan.

ADVERTISEMENT

Primul lockdown total. 11 milioane de oameni închiși în casă

Foto: NY Times

Autoritățile chineze au închis Wuhanul anulând avioanele și trenurile care părăseau orașul și suspendând autobuzele, metrourile și feriboturile din interiorul acestuia. În acel moment, cel puțin 17 persoane muriseră deja, iar 570 erau infectate în Taiwan, Japonia, Thailanda, Coreea de Sud și Statele Unite.

OMS a declarat o urgență globală de sănătate pe 30 ianuarie pe fondul a mii de cazuri noi în China. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China a declarat că va continua să colaboreze cu oficialii de la OMS, iar Departamentul de Stat al SUA a avertizat călătorii să evite această țară.

ADVERTISEMENT

Primul deces de Covid-19 în afara Chinei

Situația devine din ce în ce mai alarmantă. Liderii mondiali nu știu exact cum să procedeze, iar oamenii nu-și puteau imagina încă prin ce turbulențe urmează să treacă omenirea.

Pe 2 februarie un bărbat în vârstă de 44 de ani din Filipine a murit după ce a fost infectat. A fost primul deces raportat în afara Chinei care anunțase deja 360 de persoane moarte, conform sursei citate.

Abia pe 11 februarie, boala provocată de virus primește oficial numele de Covid-19.

14 februarie 2020, primul deces din Europa

Un turist chinez în vârstă de 80 de ani a murit pe 14 februarie la un spital din Paris. A fost prima moarte de coronavirus din afara Asiei.

23 februarie 2020. Italia este lovită de un număr imens de cazuri.

Italia a înregistrat al deceselor provocate de virusul SARS-COV-2. Sursa foto: hepta.ro
Sursa foto: hepta.ro

Europa s-a confruntat cu primul său focar major, deoarece numărul cazurilor raportate în Italia a crescut de la mai puțin de cinci la peste 150. În regiunea Lombardia, oficialii au închis 10 orașe după ce mai multe cazuri au apărut brusc în Codogno, la sud-est de Milano. Școlile au fost închise și evenimentele sportive și culturale au fost anulate.

Primul deces din SUA și primul caz din America de Sud

Pe finalul lunii februarie, oficialii brazilieni din domeniul sănătății au declarat că un bărbat din Sao Paulo, în vârstă de 61 de ani, care s-a întors recent dintr-o călătorie de afaceri din Italia, are coronavirus. A fost primul caz cunoscut din America Latină.

Pe 29 februarie, autoritățile din America au anunțat că un pacient de lângă Seattle a murit de Covid-19. A fost prima moarte provocată de coronavirus în Statele Unite.

România intră în Stare de Urgență. Europa se închide pentru străini din 17 martie.

TIMISOARA - VIATA COTIDIANA - STARE DE URGENTA - CORONAVIRUS
Sursă foto: hepta.ro

Bucureştiul, înainte şi după ieşirea din starea de urgenţă! Reportaj Foto

Pe 26 martie SUA trece pe primul loc la numărul de infectări. Era doar începutul. America se apropie acum de 25 de milioane de cazuri și are peste 400 de mii de morți.

Situația infectărilor pe 20 ianuarie 2021:

Foto: captura worldometers

Până pe 2 aprilie, pandemia a îmbolnăvit peste un milion de oameni din 171 de țări de pe șase continente, ucigând cel puțin 51.000.

covid-19 2 milioane morți
Sursa foto: atlas.edu

În doar câteva săptămâni, pandemia a lăsat aproape 10 milioane de americani fără muncă, inclusiv un număr uimitor de 6,6 milioane de persoane care au solicitat ajutorul pentru șomaj în ultima săptămână a lunii martie. Viteza și amploarea pierderilor de locuri de muncă au fost fără precedent: până în martie, cele mai multe înregistrări ale șomajului datau din 1982 când într-o lună fuseseră 695.000 de cereri.

Primul lider mondial care se îmbolnăvește de Covid-19

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a ajunge la terapie intensivă pe 6 aprilie. Decizia a fost o măsură de precauție, potrivit guvernului britanic. El a fost eliberat pe 12 aprilie.

Totul se schimba cu rapiditate. Pe 30 aprilie, companiile aeriene au anunțat noi reguli de călătorie. Masca devenea obligatorie în timpul zborului. American Airlines și Delta Air Lines au declarat că vor impune tuturor pasagerilor și însoțitorilor de zbor să poarte o mască pe față. Ulterior, Grupul Lufthansa, care deține Lufthansa, Swiss International Air Lines și Austrian Airlines, precum și JetBlue și Frontier Airlines, a făcut un anunț asemănător.

În luna mai încep să apară informații care indică faptul că virusul ar fi fost prezent deja în Europa încă din decembrie. Totodată, este luna în care marile economii din China și Germania intră în recesiune.

27 mai 2020, America atinge 100.000 de morți. Cazurile explodează și în Brazilia.

Urmează o vară agitată în America, în timp ce Europa are parte de liniște dinaintea furtunii. Pe 22 august numărul deceselor la nivel global atinge pragul de 800.000.

Foto:cnbcnews

India ajunge la 4 milioane de cazuri pe 2 septembrie. În aceeași lună, SUA ajunge la 200.000 de morți, Israelul anunță carantină pentru a doua oară, iar numărul deceselor urcă la 1 milion pe 28 septembrie 2020.

Un milion de morți pe planetă. Patru zile mai tarziu, Trump e confirmat cu Covid-19

donald trump, covid-19, sănătate
Sursa foto: hepta.ro

Toamna aduce noi măsuri de restricție în Europa. Bătrânul continent se închide din nou. Tot mai multe țări aplică măsuri tot mai dure și mai riguroase.

Boris Johnson a anunțat pe 5 noiembrie închiderea puburilor, restaurantelor și a majorității magazinelor din Anglia. Marea Britanie se lovea de aproximativ 40 de mii de cazuri noi pe zi. De altfel, Regatul Unit are cele mai multe decese din Europa în prezent.

  • Marea Britanie – 91.470 de morți
  • Italia – 83.157
  • Franța – 71.342
  • Rusia – 67.220
  • Spania – 54.173
  • Germania – 49.440

Vaccinul contra Covid-19 este aprobat de Marea Britanie

Pe 2 decembrie, Regatul Unit a aprobat vaccinul coronavirus de la Pfizer și BioNTech. Șase zile mai târziu a început procesul de vaccinare.

Pe 11 decembrie, americanii dau și ei undă verde pentru folosirea vaccinului. La fel se întâmplă și cu țări, precum Mexic, Canada sau Arabia Saudită.

Pe finalul lunii, Europa începe campania de vaccinare.

20 ianuarie 2021. A trecut un an de la primul caz oficial de coronavirus descoperit în afara Chinei. În curând se va atinge pragul de 100 de milioane de infectări. Din păcate, zilele trecute un alt prag psihologic a fost depășit – peste 2 milioane de decese în întreaga lume. 

ADVERTISEMENT