News

Studiu. Primele date: doza 3 Pfizer reduce drastic riscul de forme grave și de deces cauzate de varianta Delta. Protecție crescută și pentru bolnavii de cancer

O a treia doză de vaccin este cu 92% mai eficientă în prevenirea formelor severe de Covid-19 în comparație cu doar primele două doze de vaccin după cel puțin 5 luni de la administrare, arată cel mai mare studiu din lumea reală.
01.11.2021 | 12:57
Studiu Primele date doza 3 Pfizer reduce drastic riscul de forme grave si de deces cauzate de varianta Delta Protectie crescuta si pentru bolnavii de cancer
A treia doză de Pfizer reduce riscul de forme grave și de deces cauzate de varianta Delta. Protecție crescută și pentru bolnavii de cancer Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Multe țări se confruntă în prezent cu multiplicare a numărului de infecții cu SARS-CoV-2, în ciuda campaniilor de vaccinare de succes.

Această situație se poate datora infecțiozității mai mari a variantei Delta (B.1.617.2) a SARS-CoV-2 și scăderii imunității oferite de  vaccinurile administrate cu mai multe luni în urmă.

ADVERTISEMENT

În fața actualei reapariții a focarelor de Covid-19, tot mai multe țări intenționează să administreze o a treia doză de rapel de vaccin ARNm COVID-19.

A treia doză de Pfizer reduce riscul de forme grave și de deces cauzate de varianta Delta

Institutul de Cercetare Clalit, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Harvard, a analizat una dintre cele mai mari baze de date medicale integrate din lume pentru a examina eficacitatea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech BNT162B2 împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Studiul oferă cea mai mare evaluare revizuită de colegi a eficacității unei a treia doze de „rapel” a unui vaccin împotriva Covid-19 într-un cadru național de vaccinare în masă.

Studiul realizat în Israel este publicat în revista The Lancet.

Acest studiu sugerează că o a treia doză de vaccin este mai eficientă în reducerea efectelor severe ale Covid-19 prin comparație cu persoanele care au primit două doze de vaccin cu cel puțin 5 luni în urmă.

ADVERTISEMENT

Este prima cercetare care a estimat eficacitatea unei a treia doze de vaccin ARNm Covid-19 – în special Pfizer/BioNTech – împotriva rezultatelor severe cu ajustare pentru diferiți factori de confuzie posibili, inclusiv comorbidități și factori comportamentali.

Dimensiunea mare a studiului permite, de asemenea, o evaluare mai precisă a eficacității vaccinului în diferite perioade de timp, diferite subpopulații (în funcție de sex, vârstă și număr de comorbidități) și diferite rezultate severe (care sunt mai rare și, prin urmare, necesită o dimensiune mai mare a eșantionului).

ADVERTISEMENT

Un studiu clinic recent realizat de BioNTech a inclus o dimensiune mai mică a eșantionului și nu a estimat efectele celei de-a treia doze pentru rezultate mai severe.

Au fost analizate datele a peste 700.000 de persoane

Studiul s-a desfășurat în perioada 30 iulie 2021 până în 23 septembrie 2021, coincizând cu cel de-al patrulea val de infecții din Israel, în timpul căruia varianta Delta (B.1.617.2) a fost tulpina dominantă în țară pentru noile infecții (cu foarte puține excepții).

Cercetătorii au analizat datele de la 728.321 de persoane cu vârste începând cu 12 ani care au primit a treia doză de vaccin Pfizer.

Acești indivizi au fost comparați cu 728.321 de indivizi care au primit doar două doze ale aceluiași vaccin cu cel puțin cinci luni înainte.

Potrivirea s-a bazat pe un set extins de atribute demografice, geografice și legate de sănătate asociate cu riscul de infecție, riscul de boală severă, starea de sănătate și comportamentul de protejare a sănătății.

Indivizii au fost repartizați în mod dinamic fiecărui grup pe baza stării lor de vaccinare în schimbare (198.476 de indivizi s-au mutat din cohorta nevaccinată în cohorta vaccinată în timpul studiului).

Au fost efectuate mai multe analize pentru a se asigura că eficacitatea estimată a vaccinului a fost cât mai obiectivă.

Risc de deces cu 81% mai mic la persoanele care au primit a treia doză

Rezultatele arată că, în comparație cu persoanele care au primit doar două doze în urmă cu cinci luni, persoanele care au primit trei doze de vaccin (la 7 zile sau mai mult după a treia doză) au avut un risc cu 93% mai mic de spitalizare legat de COVID-19, cu 92% risc mai mic de boală severă cu COVID-19 și risc cu 81% mai mic de deces cauzat de COVID-19.

S-a constatat că eficacitatea vaccinului este similară pentru diferite sexe, grupuri de vârstă (40-69 și 70+) și numărul de comorbidități.

Foto: The Lancet

Studiul a inclus, de asemenea, o analiză la nivel de populație care a constatat că ratele de infecție au început să scadă pentru fiecare grup de vârstă la 7-10 zile după ce grupa de vârstă a devenit eligibilă pentru a treia doză.

„Aceste rezultate arată în mod convingător că a treia doză de vaccin este foarte eficientă împotriva rezultatelor severe legate de COVID-19 în diferite grupuri de vârstă și subgrupe de populație, la o săptămână după a treia doză. Aceste date ar trebui să faciliteze luarea deciziilor în cunoștință de cauză”, a declarat prof. Ran Balicer, autor principal al studiului, Director al Institutului de Cercetare Clalit și Chief Inovation Officer pentru Clalit, citat de Medical Xpress.

A treia doză de vaccin ARNm crește răspunsul imunitar la pacienții cu cancer

Un studiu publicat în urmă cu o lună în Nature Medicine arătase că pacienții supuși chimioterapiei pentru cancerele cu tumori solide au generat un răspuns de anticorpi similar persoanelor sănătoase după o a treia doză de vaccin ARNm împotriva Covid-19.

„Pacienții cu tumori solide sub tratament citotoxic activ au experimentat un răspuns imunitar diminuat la vaccinul cu două doze de ARNm contra Covid-19 în comparație cu persoanele sănătoase”, a declarat dr. Rachna Shroff, șef de oncologie medicală gastrointestinală la Centrul de Cancer al Universității din Arizona.

„Cel mai important este însă că, pacienții care au primit o a treia doză de rapel de vaccin au dezvoltat ulterior răspunsuri imune similare cu cohorta de control (persoane sănătoase n.r.)”, a continuat Shroff, citată de Healio.

Cercetătorii au încercat mai întâi să examineze răspunsul imun la vaccinul cu două doze Pfizer/BioNTech la 53 de pacienți cu tumori solide care urmau terapie anticancer citotoxică activă, comparativ cu 50 de subiecți-martor sănătoși.

Rezultatele au arătat că 67% dintre pacienții cu cancer au avut niveluri detectabile de anticorpi neutralizanți după prima doză de vaccin, cu o creștere a titrurilor mediane după a doua doză.

Apoi au inițiat un studiu de fază 1 intervențional, incluzând 20 de pacienți din cohorta inițială de pacienți cu cancer care au primit a treia doză de vaccin. Răspunsurile imune au servit ca rezultat primar, iar siguranța ca rezultat secundar.

Conform rezultatelor studiului, pacienții au înregistrat o creștere medie de trei ori a răspunsurilor anticorpilor neutralizanți. Cu toate acestea, nu au fost observate îmbunătățiri ale răspunsurilor celulelor T.

„Am fost plăcut surprinși să vedem că pacienții cu cancer au dezvoltat o anumită protecție după două doze de vaccin, dar, și mai important, chiar și cei care au avut un răspuns diminuat păreau să aibă o imunitate mai robustă după doza de rapel”, a mai spus Shroff.

„Acest lucru sugerează că ne putem proteja [pacienții cu cancer] cu terapia citotoxică activă. În mod similar, unii dintre pacienții din cohorta de cancer păreau să aibă imunitatea construită după două doze, dar într-un ritm mai lent. Acest lucru ar putea însemna că acești pacienți nu au imunitate în termenul tradițional de 14 zile.”

Shroff a precizat că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze asupra momentului ideal de vaccinare în timpul terapiei active.

ADVERTISEMENT