News

A venit nota de plată: peste 50 de milioane de euro cheltuiți în campania de la locale 2024. USR, partidul cu cel mai mare buget

USR și PSD sunt partidele care au contribuit cu cei mai mulți bani în campania electorală la alegerile locale. PNL este abia pe locul 4.
10.06.2024 | 19:17
A venit nota de plata peste 50 de milioane de euro cheltuiti in campania de la locale 2024 USR partidul cu cel mai mare buget
Vedetele campaniei electorale de la alegerile locale 2024 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După alegeri, partidele politice au ajuns la momentul adevărului. Ele trebuie să evalueze succesul campaniei electorale, în funcție de voturi, raportate la cheltuieli. În cazul în care rezultatul dă cu minus, șeful formațiunii politice poate răspunde cu funcția.

Candidații au venit cu bani de acasă

Sumele vehiculate în campania electorală pentru alegerile locale sunt cu adevărat amețitoare. Oficial, în conturile de campanie deschise la nivelul județelor și a municipiului București, până la data de 5 iunie au fost virați peste 200 de milioane de lei, adică 50 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oferite de Autoritatea Centrală Permanentă, cea mai mare parte a costurilor au fost suportate chiar de candidații la alegerile locale.

Astfel, candidații susținuți de partidele politice au raportat contribuții de 190 de milioane de lei, în timp ce independenții au investit în această campanie suma de 5,3 milioane de lei. Sumele provin din venituri proprii sau împrumuturi.

ADVERTISEMENT

Partidele politice au pus la bătaie 8,9 milioane lei, la alegerile locale din 2024, sumele provenind din donații, împrumuturi, finanțări private, cotizații sau subvenții de la stat.

Topul contribuțiilor partidelor la alegerile locale 2024: USR, peste PSD; AUR peste PNL

Uniunea Salvați România (USR) este formațiunea care a băgat cei mai mulți bani în campania electorală de la locale. Potrivit datelor consultate de FANATIK, bugetul USR a fost de 5,1 milioane lei, mai mult de jumătate din totalul contribuțiilor partidelor electorale.

ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat (PSD) a investit 1,1 milioane lei, sumă care a fost transferată în trei tranșe către contul de campanie deschis pentru alegerile locale 2024.

Locul trei este ocupat de Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR), care a contribuit cu 650.000 de lei la succesul propriilor candidați. Întreaga sumă provine din finanțări private.

ADVERTISEMENT

Partidul Național Liberal (PNL) a virat în contul de campanie suma de 500.000 de lei, și asta destul de târziu, pe 28 mai 2024. Banii provin din subvenții de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că PNL nu a contat la aceste alegeri pe finanțări, împrumuturi sau cotizații.

REPER, formațiunea lui Dacian Cioloș, a contribuit la campania electorală cu aproximativ 235.000 de lei, cea mai mare parte din această sumă provenind din finanțări private sau împrumuturi. REPER a obținut un rezultat slab la alegerile din 9 iunie.

UDMR a contribuit cu 180.000 de lei la alegerile locale 2024, suma provenind din finanțări private. Transferul a fost făcut în prima parte a campaniei, pe 9 mai 2024.

De unde vin banii cheltuiți în campanie

Potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, campaniile electorale pentru alegerile locale pot fi finanțate din două surse: contribuții ale partidelor sau ale candidaților.

În primul caz, formațiunile politice au voie să transfere sume care provin din anumite surse de finanțare:

  • Cotizații ale membrilor
  • Donații
  • Venituri provenite din activități proprii
  • Subvenții de la bugetul de stat
  • Împrumuturi de la persoane fizice și juridice

În cazul candidaților, aceștia își pot finanța propria campanie din:

  • Venituri proprii
  • Donații de la persoane fizice (care nu pot depăși 660.00 de lei)
  • Împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit

Partidele politice își pot recupera banii dacă au obținut 3%, la alegerile locale

Legea permite ca partidele politice sau candidații independenți să-și poată recupera banii investiți în campania electorală, însă doar dacă au obținut minim 3% din totalul voturilor valabil exprimate.

Rambursarea cheltuielilor se face în termen de 90 de zile de la data alegerilor și se efectuează prin intermediul Autorității Electorale Permanente. Validarea sumelor în vederea rambursării pot fi verificate de Curtea de Conturi.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României