News

Adio școlilor de meserii de pe lângă casele de copii. “Luptele politice au dus la anularea proiectului”

02.04.2021 | 15:50
Adio scolilor de meserii de pe langa casele de copii Luptele politice au dus la anularea proiectului
ADVERTISEMENT

Aleșii neamului par a spune pas școlilor de meserii de pe lângă casele de copii și centrele de plasament. Propunerea legislativă nu este una nouă – aceasta a fost făcută prima oară în 2017, la puțin timp după ce PSD-ul lui Liviu Dragnea a câștigat detașat alegerile parlamentare. Inițiatorii nu s-au bucurat de prea mult succes și șansele ca acum acțiunea lor să devină lege sunt destul de mici. 

Moagher Laura Mihaela a transmis că actuala legislație nu prevede măsuri sociale de integrare a copiilor din centrele de plasament, care la vârsta majoratului sunt lăsați pe stradă la voia întâmplării.

ADVERTISEMENT

”Înființarea unor ateliere sau centre de ucenicie, care să funcționeze pe lângă centrele de plasament este o măsură care poate ajuta acești tineri aflați în pragul excluderii din centrele de plasament, să învețe o meserie tradițională, o meserie pe care să o practice după excluderea din centrul de plasament”, se arăta în punctul de vedere al inițiatorului.

Aleșii neamului nu vor școli de meserii pentru casele de copii și centrele de plasament

Concret, propunerea legislativă instituia cadrul legal pentru înființarea și funcționarea, pe lângă casele de copii și centrele de plasament, a atelierelor sau centrelor de ucenicie destinate exclusiv învățării și practicării unor meserii, cu preponderență tradiționale, de către copiiu cu vârste între 16-18 ani.

ADVERTISEMENT

Coordanarea activității urma să fie făcută de persoane specializate, angajate în cadrul Casei de Copii sau a Centrului de Plasament, dar fără ca acestea să fie obligate să dețină atestat de formator.

Sursa foto – facebook

După absolvire, cursanților li se elibera o diplomă sau un certificat de calificare, care să ateste competențele dobândite, fără să mai fie nevoie de obținerea unor alte certificări de la Autoritatea Națională.

ADVERTISEMENT

De remarcat că sumele necesare înființării acestor centre urmau a fi suportate din bugetele proprii, iar asigurarea bazei materiale să poată fi făcută din sponsorizări și donații.

De ce se apropie propunerea de respingere

În ciuda expunerii de motive, Guvernul României nu s-a arătat prea interesat. Deși propunerea a fost făcută de o colegă și semnată de mai mulți parlamentari PSD, fostul premier Mihai Tudose a transmis că măsura nu garantează asigurarea unui nivel minim al calității formării profesionale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reprezentanții Executivului au spus că în inițiativă nu sunt stipulate detalii concrete despre formatori și competențele acestora. Mai mult de atât, nici eliberarea certificatelor nu se poate face fără susținerea unui examen.

Au existat și răspunsuri favorabile. Astfel, Consiliul Legislativ și Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și-au dat acordul.

Sursa foto – facebook

Același lucru l-a făcut și Comisia juridică, de disciplină și imunități. Senatul României nici măcar nu a vrut să audă și a respins propunerea la pachet cu alte 22 de inițiative deliberate într-o singură zi.

La aproape doi ani diferență, situația școlilor de meserii de pe lângă casele de copii și centrele de plasament s-a înrăutățit. Între timp, social democrații au pierdut majoritatea din Parlament și șansele ca propunerea să treacă aproape că au dispărut.

În urmă cu nici o lună de zile, Comisia pentru muncă și protecție socială, dar și cea de Învățământ au respins fără drept de apel. Propunerea ajunge acum pe masa parlamentarilor. Camera Deputaților este cameră decizională în această privință.

Acuze dure ale celor implicați în fenomen

Nu toată lumea a primit cu brațele deschise posibilitate ca propunerea să fie respinsă definitiv. Mai ales că, spun experții din domeniu, criza forței de muncă se simte din ce în ce mai tare. „Cred că ar fi benefic pentru țara asta școlile de meserii. Fiindcă la ora actuală în țara asta avem numai specialiști și necalificați. Lipsește clasa de mijloc, adică meseriașii.

Într-adevăr, avem meseriași după ureche, s-au calificat la locul de muncă fără să urmeze o școală de specialitate. Însă trebuie o motivare de a atrage absolvenți de diploma de capacitate să urmeze aceste școli, nu să se ducă la liceu direct.

Lumea judecă și râde când adolescentul alege calea unei școli de meserii în defavoarea unui liceu. Eu cred că e ok că aceste școli de meserii să se axeze pe tinerii care sunt în sistemul de protecție a copilului. Când pleacă din sistem, măcar să aibă la bază o meserie care să îl ajute să se descurce în viață. Deci să existe o colaborare.

Sursa foto – facebook

Sunt mulți tineri care pleacă zero barat din sistemul de protecție a copilului, fără nicio calificare, fără nimic. Deci acea persoană pot spune că e o legumă in societate, o legumă data de stat. Fiindcă statul nu a făcut nimic cu acel copil cât timp a stat în cămin, decât să îi de-a de mâncare și un acoperiș deasupra capului. Deci trebuie mai multă implicare și investiție în acea persoana, pentru al pregăti pentru societate”, a explicat pentru site-ul nostru George Răcman, un tânăr plecat din centrele de plasament despre care FANATIK a scris AICI.

„S-au legat de tot felul de chichițe, cunosc proiectul. Că e scris cu literă mare, și nu cu literă mică, de ce așa și nu invers. Poate că nu excela, dar ideea putea fi folosită, gestionată și implementată corect. Și atunci am fi avut cu toții de câștigat. Probabil că luptele politice au dus la anularea lui”, a explicat pentru FANATIK și reprezentantul unui centru de plasament din București.

ADVERTISEMENT