Fotbal international

Abdelhak Nouri s-a trezit din comă! Jucătorul lui Ajax se afla în această stare de peste un an

21.08.2018 | 15:36
Nouri a ieșit din comă. Recunoaște din priviri membrii familiei

Veste excelentă pentru familia Ajax Amsterdam, pentru că olandezul de origini marocane Abdelhak Nouri, jucătorul “lăncierilor”, s-a trezit di comă după ceva mai mult de un an de la incidentul care i-a schimbat dramatic cursul vieţii. Nouri a deschis pentru prima oară ochii şi a recunoscut câţiva membri ai familiei care se aflau în camera de spital, unde jucătorul fusese internat. Nu a putut vorbi, comunicarea făcându-se doar prin gesturi – a dezvăluit fratele său. Dar, pentru moment tot ceea ce poate face Nouri este să îşi mişte capul.

Chiar şi aşa, faptul că a ieşit din comă este considerat de medici drept o minune, care nu explicaţii din punctul lor de vedere. Doctorii avertizaseră familia să nu se mai aştepte niciodată la o revenire a fotbalistului, ca urmare a faptului că acesta a suferit grave şi mutlipe leziuni cerebrale.

Abdelhak Nouri s-a trezit din comă. A suferit leziuni pe creier în urma unui infarct

În vârstă de 21 de ani, mijlocașul s-a prăbușit pe teren neatins de nimeni, în vara trecută, pe 8 iulie, în minutul 72 al unui amical cu Werder Bremenîn urma unui atac de cord. Echipajul medical a intervenit imediat și i-a făcut masaj cardiac timp de 20 de minute, iar apoi a fost transportat rapid cu elicopterul la spital, doctorii anunțând că starea sa este stabilă.

CITEŞTE ŞI

  • Zlatinski la Dinamo! „Frate, sunt cu oamenii la masă. Vorbim mai târziu”

Apoi, la cinci zile distanță, clubul Ajax a dezvăluit că Nouri a suferit “traume cerebrale severe și permanente”. După ce a fost tratat la terapie intensivă, pe25 iulie jucătorul chiar a fost capabil să respire fără ajutorul aparatelor, însă apoi i s-a indus coma artificială. Vestea că nu va mai fi capabil să joace fotbal vreodată i-a dărâmat pe toți.

Ajax a ascuns problemele medicale ale jucătorului

La momentul accidentului, familia jucătorului a cerut Federației Olandeze să-i facă responsabili pe cei de la Ajax, care ar fi ascuns încă din 2014 că jucătorul avea probleme cardiace.Abdelhak Nouri a fost format de Ajax Amsterdam și a jucat pentru prima echipă a lăncierilor în 15 meciuri oficiale, marcând un gol.

Nouri a ieşit din comă. A căzut pe teren în iulie 2017 la amicalul cu Werder Bremen. A suferit un atac de cord şi leziuni cerebrale
Nouri a ieşit din comă. A căzut pe teren în iulie 2017 la amicalul cu Werder Bremen

Este însă imposibil ca Nouri să mai poată juca vreodată fotbal. Tot ce poate spera el şi familia este să facă progrese în a putea executa anumite mişcări, cel mai mare progres reprezentându-l dacă va reuşi să coboare din pat. În privinţa posibilităţii de a se înţelege cu cei din jur sunt slabe şanse totuşi ca jucătorul să mai poată vorbi vredoată, cel mai probabil comunicarea urmând a se face numai prin semne. Nouri era considerat drept un jucător de mare perspectivă, având un dribling de mare calitate şi capacitatea de face acest lucru cu uşurinţă în regim de viteză.

Ajax nu a uitat de jucător şi îi plăteşte salariul pe viaţă, un gest care permite familiei să aibă capacitatea de a plăti toate tratamentele medicale şi spitalizarea, iar fratele jucătorului e optimist, spunând că sunt şanse destul de mari ca Nouri să fie conştient tot timpul asupra ceea ce se petrece în jurul lui. Însă atrage atenţia că progresele nu pot fi mai spectaculoase de atât, pentru că afectarea creierului a fost pe suprafaţă mare şi foarte puternică. Însă şi aşa membrii familiei sale sunt în culmea fericirii.