News

Absolvenții de liceu pot primi ajutor de șomaj. Care este suma și până când pot depune cerere

Conform legii, pentru o perioadă limitată, absolvenții de liceu din România pot obține indemnizație de șomaj, dacă nu-și găsesc un loc de muncă.
09.07.2024 | 20:22
Absolventii de liceu pot primi ajutor de somaj Care este suma si pana cand pot depune cerere
Care este ajutorul de șomaj pentru absolvenții de liceu. Până când pot depune cerere pentru a primi banii. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România, legea spune că absolvenții de liceu sau de facultate pot obține indemnizația de șomaj timp de șase luni. Asta în cazul în care nu-și găsesc un loc de muncă după terminarea studiilor.

Care este ajutorul de șomaj pentru absolvenții de liceu. Până când pot depune cerere pentru a primi banii

Conform Legii nr. 76/2002, tinerii din România care termină studiile liceale, postliceale ori universitare și nu-și găsesc un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor, au dreptul de a solicita indemnizația de șomaj.

ADVERTISEMENT

Recent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a emis un comunicat de presă prin care reamintește condițiile în care absolvenții pot beneficia de ajutor de șomaj.

În categoria potențialilor șomeri sunt incluse și persoanele care au absolvit instituții de învățământ sau școli speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

ADVERTISEMENT

Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, se arată în articolul 82 din Legea nr. 76/2002.

Dacă ne referim strict la tinerii care în prezent au absolvit liceul și au ales să nu susțină examenul de Bacalaureat 2024 sau l-au susținut, dar nu au promovat, aceștia au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a se înscrie în baza de date a serviciului public de ocupare. Numai așa pot să beneficieze de indemnizația de șomaj.

ADVERTISEMENT

”Conform legislaţiei în vigoare, data limită de înregistrare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a absolvenților de liceu promoția 2024 care nu au promovat sau nu au participat la examenul de Bacalaureat este 6 august 2024. Neînregistrarea până la această dată atrage imposibilitatea acordării indemnizaţiei de şomaj”, a anunțat AJOFM Olt.

Actele necesare pentru cererea de șomaj

Legea mai spune că indemnizația de șomaj se acordă la cerere, pe o perioada de 6 luni calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire. Ajutorul constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, în valoare de 330 lei.

ADVERTISEMENT

Pentru ca absolvenții să fie înregistrați în evidentele agențiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, aceștia trebuie să depună, la agenția de muncă de care aparțin, următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • diploma de absolvire sau adeverința din care să rezulte data absolvirii;
  • Curriculum Vitae.
ADVERTISEMENT