News

”Abuz, intimidare, frică”. Ce spune deputatul USR Tudor Pop despre imaginile cu acțiunea poliției la școala din Jilava

Deputatul USR Rareș Tudor Pop reacționează după ce a vizionat imaginile cu acțiunea ”de control și prevenție” a IPJ Ilfov la o școală din Jilava.
31.10.2022 | 17:36
Abuz intimidare frica Ce spune deputatul USR Tudor Pop despre imaginile cu actiunea politiei la scoala din Jilava
Deputatul USR Tudor Rareș Pop e de părere că în cazul școlii de la Jilava, polițiștii au acționat abuziv / Colaj foto: fanatik, Surse foto: Fanatik, Tudor Pop Facebook
ADVERTISEMENT

Imaginile prezentate de FANATIK, în care elevii unei școli din localitatea Jilava au fost căutați în ghiozdane, fără mandat de percheziție, a stârnit reacții vehemente, inclusiv din mediul politic.

Deputat Rareș Tudor Pop: ”Nu poți să-i vorbești pe un ton agresiv unui copil de 12 ani”

FANATIK a stat de vorbă cu deputatul USR Rareș Tudor Pop, președinte al Comisiei pentru Tineret și Sport, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie, care a criticat modul în care polițiștii ilfoveni au organizat această acțiune.

ADVERTISEMENT

”Indiferent dacă polițiștii au avut mandat de percheziție sau au avut doar un ordin prin care să controleze sala… indiferent de nuanțele astea, din păcate, atitudinea lor vorbește de la sine. Atitudinea, în sine, este abuzivă”, a declarat Rareș Tudor Pop, pentru FANATIK.

Deputatul consideră că, în cazul în care o astfel de acțiune ar fi fost una de prevenție, polițiștii ar fi trebuit să vină însoțiți de un psiholog, care să le vorbească mai întâi copiilor.

ADVERTISEMENT

”Nu poți să te rățoiești la un copil, să-l pui să-și desfacă ghiozdanul fără niciun fel de justificare, și să numești asta prevenție.

În nicio țară civilizată, prevenția nu se face cu palma pe banca elevului, să-l intimidezi și să-i vorbești pe un ton agresiv unor copii de 12 ani. Ăsta este, clar, un abuz verbal, prin intimidare și frică. Iar astfel de lucruri nu au ce căuta într-o școală, punct”, e de părere deputatul USR.

ADVERTISEMENT

Tudor Pop: ”Sunt convins că la ministerul domnului Bode se vor lua măsuri”

Tudor Pop spune că în acest caz așteaptă ca ministrul Lucian Bode să ia măsurile necesare, pentru ca astfel de scene să nu mai fie văzute în școlile din România, indiferent dacă, din punct de vedere legal, polițiștii s-au ”acoperit” cu hârtii care să justifice prezența lor în școală.

”Dacă există voință, sunt convins că la ministerul domnului Bode se pot lua măsuri în legătură cu acest caz și se poate schimba abordarea în ceea ce privește modul în care fac ”prevenție” domnii polițiști de la Ilfov”, a mai declarat Tudor Pop pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

PSD pregătește legiferarea raziilor în școli: ”5 ani de închisoare pentru elevii care nu se vor testa anti-drog”

Șeful Comisiei pentru Tineret și Sport spune că lucrurile ar putea să ia o turnură și mai periculoasă, dacă propunerea legislativă a PSD în legătură cu testele anti-drog din școli va fi legiferată. În forma inițiată de social-democrați, spune deputatul, elevii riscă până la 5 ani de închisoare dacă refuză să se supună controlului.

”PSD a introdus pe circuitul legislativ un proiect prin care vrea să ducă testele anti-drog în școli. Vor să impună controale inopinate în rândul elevilor, celebrele razii, să spun așa. Iar elevii care refuză aceste controale anti-drog sunt pasibili să facă până la 5 ani de închisoare.

Este o propunere extrem de periculoasă care nu are niciun fel de viitor din perspectiva conceptului de educație și prevenție. Astea sunt metode de secolul XIX. Dacă vrei să faci educație și prevenție, investește în educație civică, în educație psiho-emoțională, în mai multe ore de educație fizică, investește în profesori bine-pregătiți care să explice copiilor ce înseamnă un abuz, ce înseamnă un stres emoțional, o traumă, de ce o notă proastă nu este sfârșitul lumii…

Au fost cazuri de copii care s-au sinucis de la o notă proastă, și tu vrei să te duci să faci controale inopinate și să dai pușcărie unor puști care refuză să facă testul anti-doping”, a declarat deputatul Rareș Tudor Pop pentru FANATIK.

IPJ Ilfov susține că perchezițiile nu au fost, de fapt, percheziții

Publicația noastră a prezentat, duminică, imagini de la un ”control” pe care polițiștii ilfoveni l-au realizat la mijlocul lunii octombrie, într-o școală din Jilava.

Acesta a avut loc în mijlocul unei ore de curs, elevii fiind somați de agenții de ordine să se ridice în picioare și să arate tot ce au în ghiozdane.

Reprezentanții poliției susțin că acțiunea a fost una legală și că nu a fost vorba despre o percheziție, ci despre o acțiune de ”control și prevenție”.

ADVERTISEMENT