O cuplu de bucureșteni se judecă de mai bine de aproape 20 de ani cu RA-APPS pentru un petec de teren situat în cel mai select cartier de protocol al Capitalei, Primăverii. Pe strada Nikolai Gogol, chiar sub ochii fostului președinte Băsescu (care a locuit vizavi), a avut loc o poveste care amintește de abuzurile comuniștilor din perioada naționalizărilor forțate.
În 1994, Florian și Aurora O. au achiziționat 372,90 mp de teren situat în București, sector 1, strada Nikolai Gogol, nr 5. Parcela de teren a aparținut unui industriaș care, la rândul lui, o cumpărase în 1946 de la Marmorosch Blank, una dintre cele mai vechi instituții bancare din România, fondată în 1864 de Iacob Marmorosch și Mauriciu Blank.
Până în 1989, terenul din Gogol 5 fusese deținut de statul român cu titlu de detentor precar (persoană care stăpânește un bun asemeni posesorului, însă posesia nu este exercitată pentru sine sub nume de proprietar, ci pentru altul).
Practic, terenul cu pricina nu a aparținut niciodată statului român, iar după Revoluție s-a întors la moștenitorii fostului proprietar, care l-au vândut mai departe. Anterior tranzacției, terenul se afla în administrarea Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat și a Consiliului Municipiului București, fiind ”operat” de Serviciul de Protecție și Pază. Asta pentru că, în acea perioadă, vila de la numărul 3 era locuită de Mihai Bujor Sion, considerat ”fiul secret” al lui Ion Iliescu (în realitate, fiul unui activist comunist, prieten cu fostul președinte, care a ocupat funcții importante în diplomația românească).
În decembrie 1994, Judecătoria Sectorului 1 a obligat RA-APPS, CLMB și SPP să lase ”în deplină proprietate” imobilul teren situat în strada Nikolai Gogol nr 5. Acest lucru nu s-a întâmplat nici după 20 de ani, pentru un motiv foarte simplu: terasa vilei de protocol de la numărul 3 ocupă o porțiune importantă din terenul cumpărat de cei doi bucureșteni. Mai mult, gardul proprietății fusese mutat încă din anii ’60 cu câțiva metri buni pe terenul de la numărul 5, pentru ca exponenții protipendadei comuniste, care au ocupat aceste vile, să nu se simtă claustrați.
Și nu doar liderii comuniști au suferit din cauza spațiilor înguste, ci și cei care i-au succedat. RA-APPS a refuzat ani de-a lungul să respecte decizia instanței, motivând, inițial, că terasa face parte din structura de rezistență a imobilului, iar demolarea acesteia ar afecta vila de la numărul 3. Evident, o afirmație falsă, din moment ce terasa a fost construită ulterior. Apoi, s-a invocat faptul că fostul locatar, Bujor Sion, se opune.
După ce și ”fiul lui Iliescu” a părăsit vila, a urmat o perioadă de acalmie, în care vecinii Vioricăi Dăncilă au intrat într-o negociere directă cu RA-APPS pentru găsirea unor soluții. Doar că instituția părea, mai degrabă, că trage de timp. În primă fază li s-a spus că nu există bani pentru despăgubiri, apoi li s-au propus variante de schimb cu terenuri din Snagov, lucru pe care nu l-au acceptat. În această perioadă, proprietarii treceau, din când în când, pe la proprietate, pentru mici lucrări de întreținere.
Situația avea să ia o turnură cu totul neașteptată în 2019, când în vila din strada Nikolai Gogol nr 3 s-a mutat noul premier de la acea vreme, Viorica Dăncilă. Proprietarii susțin că, din acel moment, nu doar că nu li s-a mai permis accesul la propriul teren, ci că cei de la SPP le-au schimbat pur și simplu încuietoarea de la poartă. Și pentru că noul locatar al imobilului trebuia să se simtă în largul lui, pentru binele țării, curtea de la numărul 3 s-a extins în totalitate la vecini.
”Cu toate acestea, au arătat reclamanții că încă din anul 2019 terenul situat în Bucureşti, str Nikolai Gogol nr 5, sector 1 a fost acaparat fără drept, iar accesul pe proprietatea acestora le-a fost restricţionat în totalitate prin schimbarea încuietorii de la poarta si prin prezența unor angajaţi ai SPP care, deși asigurau paza imobilului situat în Bucureşti, str Nikolai Gogol nr 3, sector 1, primiseră ordin sa nu permită accesul nici la imobilul situat in Bucureşti, str Nikolai Gogol nr 5, sector 1.
De asemenea, gardul care despărţea imobilul proprietatea acestora din Bucureşti, de imobilul administrat de R.A. – A.P.P.S. a fost desfiinţat, încuietoarea de la poarta acestora de acces în imobil a fost schimbată, aceștia fiind astfel deposedaţi în mod ilegal de terenul proprietatea acestora privată.
Aceasta situaţie a luat naştere dupa ce, potrivit informaţiilor publicate în mass-media, în vila de protocol situata in Bucureşti, str Nikolai Gogol nr 3, sector 1, s-a mutat fostul prim-ministru Viorica Dăncilă”, se arată într-una din plângerile proprietarilor în instanță.
De aici, povestea capătă aspecte și mai interesante. Proprietarul de drept a povestit judecătorilor că se aștepta să aibă probleme cu restricțiile pe care vecinătatea cu un înalt demnitar al statului le-ar impune, dar nu și-a închipuit ”pentru nicio clipă că întregul teren al acestora va fi acaparat fără drept și inclus în obiectivul militar”.
Deși aveau dreptatea de partea lor, cei doi bucureșteni s-au lovit de refuzul unui militar înarmat, așa că nu au mai stat pe gânduri și au chemat poliția. Ca orice cetățean cu drepturi din România, au apelat numărul de urgență 112. Poliția a sosit în câteva minute, iar noii vecini ai Vioricăi Dăncilă au mers la secție pentru a formula o plângere.
O lună mai târziu, avea să urmeze un alt șoc. Plângerea depusă împotriva SPP a fost ”suspect catalogată petiție”, iar răspunsul polițiștilor a fost că ”nu sunt fapte de natură penală sau contravențională”.
Drept urmare, proprietarul Florian O. a încercat din nou să ajungă la terenul său, însă din nou a fost împiedicat să intre. A chemat din nou poliția, iar de data aceasta a solicitat să fie încheiat un proces verbal chiar la fața locului. Apare aici numele ofițerului SPP, precum și starea de fapt: că încuietoarea a fost schimbată iar gardul despărțitor dintre proprietăți a fost desființat.
La data de 08.01.2020, proprietarii au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului1 în care acuza RA-APPS de tulburare de posesie. Cauza a rămas în cercetare un an și patru luni, când dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. După alte șase luni, procurorii au respins ca nefondată plângerea și au clasat cauza, pe motiv că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de tulburare de posesie.
Au urmat alte procese purtate în civil, în care proprietarii de drept cu cerut despăgubiri pentru lipsa de folosință a terenului. La începutul acestui an, RA-APPS și-a schimbat total poziția și a solicitat stingerea litigiilor pe cale amiabilă.
Poate și pentru că vila din Gogol 3, precum și terenul aferent, au fost declarate bunuri de interes public național, iar statul român a investit aici 2,2 milioane euro doar în renovări. Potrivit publicației Profit, în vila din strada Nikolai Gogol nr 3 s-a mutat Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților. La un moment dat s-a zvonit că imobilul ar fi pregătit pentru Klaus Iohannis.
În prezent, litigiul dintre proprietarii terenului din strada Gogol nr 3 și statul român, prin RA-APPS, se află la Curtea de Apel București și a fost amânat până la mijlocul lunii octombrie, pentru a da timp celor două părți să se împace.