AC Milan

Pe FANATIK cele mai tari stiri la minut despre rossoneri – diavolul milanez, program si rezultate. Vezi meciul ONLINE AC Milan LIVE VIDEO in timp real

Clubul AC Milan este una dintre grupările de mare tradiţie din fotbalul italian, care a obţinut de-a lungul timpului numeroase performanţe la nivel intern, dar şi internaţional. Porecla este rossonerii, adică roşu-negrii de la culorile tradiţionale sau Il Diavolo, poreclă care provine tot de la asocierea de culori. A.C. Milan a fost înființat ca Milan Cricket and Foot-ball Club pe 13 decembrie 1899 de englezii expatriați Alfred Edwards și Herbert Kilpin, care au venit din Nottingham. În onoarea originilor sale, clubul și-a păstrat denumirea engleză în loc să și-o schimbe în italienescul Milano, denumire pe care a fost nevoită să o suporte în cadrul regimului fascist. În plus, denumirea “Milan” se potrivește la cuvântul din dialectul milanez prin care este cunoscut orașul Milano, care se pronunță ca în limba engleză. Milan a câștigat primul său campionat italian în 1901 și încă două succesive în 1906 și 1907. În 1908, Milan a cunoscut o ruptură cauzată de neînțelegerile interne asupra semnarii cu jucători străini, care a dus la formarea celeilalte echipe de top în Milano, F.C. Internazionale, devenită marele rival concitadin.

Are în palmares 18 trofee internaţionale

Clubul a petrecut întreaga sa istoriei în Serie A, prima ligă a fotbalului italian, cu excepția a două sezoane petrecute în Serie B, sezoanele 1980–81 și 1982–83. A câștigat oficial 18 trofee internaționale recunoscute de UEFA și FIFA, fiind al doilea cel mai de succes club din lume în ceea ce privește numărul de titluri internaționale, împreună cu Boca Juniors și Real Madrid, rămânând în spatele echipei Al Ahly care deține 20 de titluri internaționale. Milan deține recordul de 3 Cupe Intercontinentale și un Campionat Mondial al Cluburilor FIFA. Milan a câștigat Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor de șapte ori, numai Real Madrid depășind acest număr. Milan a câștigat de asemenea și Supercupa Europei de cinci ori (deținând recordul) și Cupa Cupelor de două ori. Milan a câștigat fiecare competiție majoră în care a concurat, cu excepția Europa League (în această competiție a pierdut două semifinale, 1972 și 2002).

Pe plan intern Milan a câştigat 18 titluri, 5 Cupe ale Italiei şi 7 Supercupe ale Italiei. Meciurile de acasă le joacă pe stadionul pe care îl împarte cu Inter. Când joacă Milan stadionul se numeşte San Siro, când e rândul lui Inter capătă denumirea de Giuseppe Meazza, în onoarea unuia dintre cei mai mari jucători ai din istoria nerazzurrilor.

Era Berlusconi, perioada de aur a rossonerilor

Cea mai mare glorioasă perioadă din istoria clublului a început în februarie 1986, când Milan a fost cumpărat de Silvio Berlusconi, proprietarul companiei Mediaset, care are în portofoliu mai multe canale de succes în televiziunea italiană: Italia 1, Rete 4, Canale 5 şi altele, precum şi reviste. Cu Berlusconi, care a fondat şi un partid politic, Forza Italia, fiind desemant în trei rânduri premier al Italiei, Milan a devenit o forţă în fotbal. L-a adus pe antrenorul Arrigo Sacchi şi a creat punctul forte al echipei în tripleta olandeză Ruud Gullit-Frank Rijkaard – Marco van Basten, iar primul trofeu de impact a fost în 1989 câştigarea Cupei Campionilor Europei la Barcelona, în finala cu Steaua, scor 4-0.

Berlusconi a vândut clubul în 2017

Era Berlusconi a durat până în 2017, concretizându-se cu 29 de trofee, dintre care opt scudetto şi cinci succese în Champions League. În 2017 clubul a fost vândut unui consorţiu chinez pentru 740 milioane euro, moment care marchează începutul unei etape pline de nebuloase, în 2018 un grup american preluând Milan de la chinezi.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT