Sport

AC Milan-Juventus, războiul Nordului în Serie A. Cum arată 11-le ideal al jucătorilor care au trecut pe la ambele echipe

11.11.2018 | 18:00
Cum arată unsprezecele ideal al celor care au jucat și la Milan și la Juventus. Ultimul aflat pe listă și prezent în această echipă ideală este Leonardo Bonucci

Duminică, 11 noiembrie, de la ora 21:30 va avea loc pe stadionul San Siro ceea ce presa italiană numește războiul Nordului în Serie A, meciul AC Milan – Juventus. Se vor afla față în față echipa italiană cu cele mai multe performanțe pe plan internațional, AC Milan și clubul cu cele mai multe trofee în Peninsulă, Juventus. De câțiva ani întâlnirile dintre cele două echipe nu mai au același aspect de echilibru, ca urmare a decăderii rossonerilor și a faptului că Juventus a pus monopol pe scudetto, cu 7 titluri consecutive, iar al optulea este pe drum.

AC Milan și Juventus au avut mereu relații bune și acest lucru s-a caracterizat inclusiv prin faptul că în mai multe rânduri jucătorii au schimbat tricoul rossonero pe cel bianconero și invers. Ambele cluburi au reprezentat adevărați magneți pentru jucătorii de top, lucru valabil atât pentru cei autohtoni, cât și pentru cei străini.

Nume mari în cel mai bun unsprezece al celor care au trecut pe la ambele cluburi

Și astfel s-a ajuns ca destui fotbaliști cu nume să evolueze de-a lungul timpului pentru ambele grupări, dar niciodată suporterii nu i-au blamat pe cei care la un moment dat au ajuns să îmbrace tricoul rivalei din Nord, așa cum s-a întâmplat în alte părți, inclusiv în Spania, cazul Luis Figo de la Barcelona la Real Madrid fiind cel mai elocvent.

Presa italiană a făcut un unsprezece al celor care, de-a lungul timpului, au jucat la ambele echipe și a ieșit o formulă de echipă, în care se regăsesc atât italieni, cât și străini, o echipă care nu arată deloc rău, poate cu excepția portarului, care, curios lucru, la ambele cluburi a fost adus de la bun început doar pentru banca de rezervă, în cazul unei neprevăzute accidentări a titularului.

Zambrotta, acest Dan Petrescu al italienilor

Așadar, goalkeeper este Marco Storari, care la 27 de ani, în 2007, ajungea la Milan, unde a stat timp de trei sezoane ca portar de rezervă. A jucat doar 10 meciuri, dar a și fost împrumutat la Levante, Cagliari, Sampdoria sau Fiorentina. Între 2010-2015 s-a aflat la Juventus, unde în cei cinci ani a strâns totuși mult mai multe meciuri, 45.

Fundaș dreapta este un jucător care a făcut ani de zile parte din echipa națională. Gianluca Zambrotta, care a ev0luat întâi la Juventus, între 1999-2006, cu 217 prezențe, iar între 2008-2012 a îmbrăcat și tricoul rossonero de 80 de ori. Îi mai trebuiau două prezențe în squadra azzurra pentru a atinge clubul celor cu 100 de selecții la echipa națională. Ca stil de joc a semănat mult cu Dan Petrescu al nostru.

Bonucci s-a întors la Juventus după un singur an la Milan

Fundași centrali sunt Sandro Salvadore, decedat în 2007, la 67 de ani și Leonardo Bonucci, care tocmai a revenit în acest sezon la Juventus, după un sezon petrecut la Milan. Revenirea lui Bonucci i-a costat pe torinezi 35 de milioane de euro plus un jucător, Mateo Caldara. Salvadore a jucat între 1958-62 la Milan, fiind născut în capitala Lombardiei, iar de acolo a trecut până la final de carieră la Juventus, timp de 12 ani.

Fundaș stânga în această echipă este  Alessandro Orlando, care a stat exact câte un sezon la fiecare echipă. Mai întâi a jucat la Milan în sezonul 1993-94, iar în următorul a plecat la Torino. Este genul de fotbalist globe-trotter, care a înșirat mai multe cluburi în carieră și pe nicăieri nu a stat mai mult de doi ani, cu excepția primului club, Udinese, unde a jucat timp de patru sezoane.

Lunetistul Pirlo și câinii săi de pază

Cei trei mijlocași care au jucat la ambele cluburi sunt internaționali cu CV-uri impresionante. Doi sunt străini, iar unul, descoperirea lui Mircea Lucescu la Brescia, a ajuns un star al fotbalului italian. Aceștia sunt Patrick Vieira, Andrea Pirlo și Edgar Davids. Francezul Vieira a jucat însă numai două meciuri pentru Milan, care l-a transferat la 19 ani de la Cannes, dar l-a ținut un sezon pe bancă, pentru că l-a considerat prea crud pentru Serie A. Nu la fel a gândit compatriotul său Arsene Wenger, care l-a adus la Arsenal, acolo unde Vieira avea să stea mulți ani și să fie un jucător cheie. În 2005 a ajuns la Juventus și deși a fost titular a plecat în anul următor.

Andrea Pirlo, lunetistul loviturilor libere, magicianul paselor trasate parcă pe play-station, a jucat timp de un deceniu, între 2001-2011, la AC Milan, după care a trecut următorii cinci ani la Juventus. 116 meciuri în echipa națională a avut Andrea Pirlo, unul dintre cei mai tehnici jucători din fotbalul italian în ultimul sfert de veac.

Golgeterul de la limita ofsaidului

Edgars Davids, olandezul cu ochelari, a semănat ca stil de joc, foarte agresiv, permanent înclinat spre duritate, cu englezul Stiles, din anii 60 ai secolului trecut. Supranumit Pitbull, olandezul a stat doar între 1996-97 la Milan, după care a rămas în Serie A la Juventus timp de șapte ani. A avut conflicte cu mai mulți jucători, inclusiv cu Cosmin Contra, pe când acesta juca la Milan.

Și atacul este de 24 de carate. Filippo Inzaghi, Giuseppe Meazza și Roberto Baggio au fost superjucători, fiecare cu calitățile și specificul lui, marcând foarte multe goluri. Paradoxal, Giussepe Meazza este omul care a dat și denumirea a doua a stadionului din Milano din punctul de vedere al rivalei Inter, pentru că în cariera sa a trecut pe la ambele cluburi din capitala Lombardiei, dar și pe la Juventus. Pippo Inzaghi, speculantul ca nimeni altul din fața porții sau la limita ofsaidului, a jucat între 1997 și 2001 la Juventus, iar apoi 11 ani a devenit bomberul rossonerilor.

Divinul Il Codino

Giuseppe Meazza este unul dintre cei mai mari atacanți pe care i-a avut Italia în anii de dinaintea celui de-al doilea război mondial, iar perioada în care a jucat la Milan și la Juventus a fost chiar perioada de război, respectiv 1940-42 la rossoneri și 1942-43 la torinezi. A murit la 68 de ani, în 1979. Însă cea mai mare parte a carierei a petrecut-o la Inter, fiind cel mai iubit jucător din istoria clubului.

Cum arată unsprezecele ideal al celor care au jucat și la Milan și la Juventus. Roberto Baggio a jucat la ambele echipe, dar și la Inter, unde a fost antrenat de Mircea Lucescu
Cum arată unsprezecele ideal al celor care au jucat și la Milan și la Juventus. Roberto Baggio a jucat la ambele echipe

Despre Roberto Baggio, divinul Il Codino, budistul care a încântat tribunele pe unde a trecut, nu sunt multe de spus. La Juventus a ajuns în 1990, după ce fanii Fiorentinei au fost la un pas să dea foc casei președintelui Vittorio Cecchi Gori pentru că le-a vândut vedeta. A stat cinci ani, iar apoi a trecut pentru două sezoane la Milan. Între 1998-200 a jucat și la Inter, unde câteva luni l-a avut antrenor pe Mircea Lucescu.