News

Ce recomandă Academia de Medicină din Franța cu privire la vaccinarea copiilor. Categoriile vizate urgent

Copiii cu comorbidități care ar putea duce la forme grave de COVID-19, dar și colegii și frații lor, și cei care locuiesc cu adulți vulnerabili trebuie vaccinați cu prioritate, potrivit Academiei de Medicină din Franța.
17.11.2021 | 18:54
Ce recomanda Academia de Medicina din Franta cu privire la vaccinarea copiilor Categoriile vizate urgent
ADVERTISEMENT

Instituția a intervenit public cu o serie de precizări cu privire la vaccinarea copiilor, după ce în Franța s-a iscat o controversă pe tema imunizării copiilor între 5 şi 11 ani.

Ce copii trebuie vaccinați

Specialiștii Academiei din Franța recomandă vaccinarea rapidă a cel puțin două categorii de copii între 5 și 12 ani: cei care au comorbidități ce i-ar predispune la dezvoltarea unor forme grave de COVID-19 și cei care locuiesc alături de adulți în situații de risc.

ADVERTISEMENT

Dar Academia Națională de Medicină din Franța spune că, pentru a fi complet protejați copiii cu comorbidități, trebuie vaccinați și colegii de școală ai acestor copii bolnavi sau frații cu care locuiesc în aceeași casă.

„Academia Naţională de Medicină recomandă lărgirea imunizării împotriv COVID-19 cu vaccinul (Pfizer-BioNTech) a copiilor cu risc de forme grave, din cauza unor comorbidităţi, indiferent de vârsta lor, dar şi a celorlalți copii care trăiesc în mediul lor familial şi şcolar”, a declarat Academia de Medicină din Franța.

ADVERTISEMENT

În așteptarea unor informații suplimentare care să confirme buna tolerare a vaccinului la copii, Academia Națională de Medicină recomandă:

– extinderea imunizării contra Covid-19 cu serul BNT162b2 (vaccinul Pfizer) a copiilor cu risc de a dezvolta forme severe ale bolii din cauza comorbidităților, indiferent de vârstă, precum și a copiilor alături de care aceștia trăiesc la școală sau acasă;

ADVERTISEMENT

– vaccinarea copiilor care trăiesc în anturajul unor adulți vulnerabili, mai ales cei imunocompromiși sau cu boli cronice;

– întărirea prevenirii transmiterii în școli prin menținerea măsurilor de barieră sanitară, prin aerisirea regulată și testarea perioadică a elevilor”, sunt recomandările specialiștilor.

ADVERTISEMENT

Când ar putea începe vaccinarea în Franța, România și UE

„Dacă este necesar să se ia o decizie, aceasta ar putea fi luată la începutul lui 2022”, a mai anunţat miercuri, la France Inter, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Academiei de Medicină a Franței, Jean-François Delfraissy, cu privire la imunizarea copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani.

Precizările celei mai prestigioase instituții medicale franceze vin după ce mulți medici s-au arătat sceptici față de imunizarea copiilor de 5-12 ani. De exemplu, Societatea de patologie infecţioasă de limbă franceză consideră că „urgenţa vaccinării copiilor cu vârsta curpnsă între cinci şi 11 ani nu apare, pentru moment, ca evidentă în Franţa”.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare naționale, în decembrie sau în ianuarie 2022 în România s-ar putea vaccina împotriva SARS-COV2 și copiii de 5- 11 ani.

”Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană.

Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022.E foarte important să avem dozele specifice.

Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza e de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți.Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice, a precizat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT