Sport

Comparație între autoritățile maghiare și cele românești: cluburile din „secuime” – 6 milioane euro, Academia lui Hagi – 0 lei

14.11.2018 | 23:52
Comparatie intre autoritatile maghiare si cele romanesti cluburile din secuime  6 milioane euro Academia lui Hagi  0 lei

Sepsi Sfântu Gheorghe și Csikszereda Miercurea Ciuc primesc o sponsorizare de milioane de euro din partea autorităților maghiare, în timp ce Academia Gheorghe Hagi, care susține fotbalul românesc și dă cei mai mulți jucători loturilor naționale nu are parte de niciun sprijin din partea statului român.

Gsp.ro a publicat un răspuns oficial din partea guvernului de la Budapesta, condus de Viktor Orban, care finanțează cu 6,4 milioane de euro două cluburi de fotbal din România, ambele din zona unde majoritari sunt etnicii maghiari. Este vorba despre Sepsi Sfântu Gheorghe, formație aflată pe locul 7 în Liga 1 Betano, la egalitate cu Astra Giurgiu, formație aflată pe ultimul loc eligibil pentru play-off. Cealaltă echipă care a primit bani din partea guvernului maghiar este Csikszereda Miercurea Ciuc, echipa din liga a treia care a reușit o eliminare istorică în Cupa României, după ce a trecut în optimi de Dinamo București, scor 3-3 și 9-8 după loviturile de departajare.

Sepsi Sfântu Gheorghe este pe locul 7 în Liga 1 Betano

Gică Hagi a vorbit despre finanțarea primită de cluburile din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe de la Budapesta

Fiecare dintre cele două formații primește 3,2 milioane de euro din partea autorităților din țara vecină. De acești bani, beneficiarii au investit în infrastructura sportivă, dar în principal au finanțat Academiile de fotbal ale celor două formații. În schimb, Academia de fotbal din România care a produs cei mai mulți fotbaliști în ultima perioadă în România nu a primit niciun sprijin din partea autorităților.

Cel care a pus bazele Academiei Viitorul, Gheorghe Hagi, a vorbit în trecut despre finanțarea primită de cluburile de fotbal din secuime: “Bravo celor din Ungaria pentru că susţin sportul. Prim-ministrul are şase discipline pe care vrea să le dezvolte la cel mai înalt nivel. Bravo lor!”. „Regele” a comparat situația din țara vecină cu una dintre experiențele sale proprii: „Sunt societăţi mari în România care fac bani. Nu e posibil ca oraşele mari să nu aibă echipe, nu se poate aşa ceva! Multinaţionalele care fac milioane în România, pardon, miliarde, ar trebui să dea 2-3% din cifra lor de afaceri. Am fost la cei de la MTS să le spun asta, erau încântaţi, parcă descoperisem America. Dar tot nu s-a făcut nimic. În România vorbim, plecăm şi la revedere, nimic nu se face”, a spus Hagi, la finalul meciului dintre FC Voluntari și Viitorul, încheiat cu 1-1 în luna noiembrie a anului trecut.

Fanii lui Csikszereda, echipă finanțată de autoritățile maghiare, se bucură de victoria obținută cu Viitorul

Planul lui Gică Hagi, ignorat de autorități

Proiectul la care făcea referire în anul precedent Gică Hagi datează din 2015. Atunci patronul Viitorului a avut o întâlnire cu mai mulți oficiali ai statului, cărora le-a propus ca fiecare multinațională să doneze către sportul românesc, dar și către proiectele culturale, până la 2% din cifra de afaceri. La schimb, compania ar fi urmat să primească din partea statului român anumite deduceri de taxe. Prin intermediul acestui proiect, fiecare parte implicată ar fi ieșit în avantaj: multinaționalele ar fi plătit mai puține taxe, cluburile sportive ar fi fost mai bine finanțate, care apoi ar fi redirecționat mai mulți bani către stat sub formă de taxe.

Cum nu a primit niciun fel de sprijin pentru Academia sa din partea autorităților, Gică Hagi a avut un buget mic, în comparație cu al celorlalte formații. În anul în care a câștigat titlul în Liga 1 Betano, Viitorul Constanța și Academia Gheorghe Hagi au avut împreună un buget de 3,5-4 milioane de euro, construit în principal din banii de pe drepturile de televizare, transferuri și sumele primite de la sponsori.

„Normal că beneficiază şi fotbalul românesc, sunt mii de copii care practică fotbalul în cele două zone. Construcţia rămâne şi va fi pe teritoriul României. Au venit şi au zis că este un potenţial această zonă, fiind mulţi copii care iubesc fotbalul şi aşa a venit ideea să investească. Banii vor fi investiţi în centrele de copii şi juniori. Sunt gestiuni separate. Centrele de copii s-au făcut şi sunt în curs de dezvoltare. Asta s-a văzut şi se vede la Miercurea Ciuc”

– David Kertesz, directorul executiv al Sepsi Sfântu Gheorghe