News

Academia Oamenilor de Știință, propusă pentru desființare. Un război în Parlament pentru sinecurile acordate politicienilor

Un proiect de lege depus la Parlament prevede desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România și preluarea patrimoniului de către Academia Română.
17.05.2023 | 15:05
Academia Oamenilor de Stiinta propusa pentru desfiintare Un razboi in Parlament pentru sinecurile acordate politicienilor
Sediul AOSR ar urma să treacă în patrimoniul Academiei, dacă Parlamentul va vota legea USR/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Academia Oamenilor de Știință din România este de mai bine de trei ani miza unui conflict politic între partide. Unele vor să pună capăt finanțării cu bani publici a acestei instituții, în timp ce alții vor să asigure plata indemnizațiilor unor „academicieni” care provin, în multe cazuri, din mediul politic, sau din alte instituții influente din statul român, precum Biserica și Armata. Războiul intră într-o nouă fază odată cu proiectul care prevede desființarea cu totul a AOSR.

Academia Oamenilor de Știință, o fabrică de indemnizații

Ultimul episod din acest „război al sinecurilor” este depunerea unui proiect de lege de către parlamentarii USR prin care se propune desființarea AOSR. Demersul survine după ce tentativa de retragere a finanțării de la buget a eșuat, Academia primind din nou bani de la stat după numai doi ani în care a funcționat pe speze proprii.

ADVERTISEMENT

Măsura este justificată de inițiatori prin patru argumente principale. Primul este legat de faptul că AOSR este o pastișă a Academiei Române, care creează confuzii, argument care a fost invocat aki demult inclusiv de către Ioan Aurel Pop, președintele Academiei. „Denumirea AOSR induce ideea că această instituție publică este reprezentantă națională a științei din România și nu Academia Română”, spunea Pop.

În al doilea rând, USR invocă faptul că printre membrii AOSR sunt condamnați penal. Deși expunerea de motive a proiectului de lege nu conține numele acestora, acuzația este confirmată de prezența în rândul „academicienilor” a generalului Eugen Bădălan sau a lui Gheorghe Sin, condamnat în dosarul ICA-Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Al treilea motiv este AOSR acordă fonduri pentru proiecte de cercetare în mod netransparent, fără să existe rapoarte publice privind justificarea finanțării pentru un proiect sau a refuzului. „Am identificat lipsa unui mecanism clar în procesul de evaluare a proiectelor depuse de către savanți pentru finanțări nerambursabile. Mai grav este că din acest mecanism lipsește cu desăvârșire o grilă de evaluare care ar trebui să fie publică (așa cum există în cazul altor mecanisme de finanțare din bani publici), dar și obligativitatea prezentării unui raport de evaluare către candidații admiși și/sau respinși”, se spune în expunerea de motive.

În fine, un alt argument este faptul că AOSR funcționează doar ca un mecanism de plată a indemnizațiilor membrilor săi săi și a salariilor angajaților. Pentru anul în curs, AOSR are un buget de 10.659.000 lei, dintre care 5.827.000, adică 54,67%, sunt indemnizațiilor pentru „academicieni, la care se adaugă 2.600.000 de lei cheltuiți pentru salarii, ceea ce înseamnă 24,4%.

ADVERTISEMENT

O instituție cu o reputație îndoielnică

Patrimoniul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, reprezentând drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, activele şi pasivele, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi activele aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acesteia, se vor prelua prin protocol de predare-primire de către Academia Română”, este prevederea principală a proiectului de lege. Angajații AOSR ar urma să fie și ei preluați de către Academie, însă doar în limitele schemei de personal existente deja.

Reputația AOSR a fost de multă vreme pusă sub semnul întrebării întrucât membrii său au fost selectați din rândul unor persoane care, chiar dacă activează în mediul universitar, au legături cu politica sau din rândul unor personalități culturale sau științifice care nu ar avea anvergura necesară admiterii în Academia Română. În rândurile AOSR au fost primiți și înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, cum ar fi arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, iar pentru generali s-a creat special o secție de „științe militare”.

ADVERTISEMENT

O adevărată fabrică de indemnizații, „Academia” a funcționat ani în șir având protecție politică la cel mai înalt nivel. Fostul președinte Ion Iliescu este membru de onoare al secției de științe tehnice, însă succesorul său, Traian Băsescu, a refuzat în 2010 lingușirea primită de la AOSR, care l-a invitat în rândurile sale. Secretarul științific al Academiei este Petru Andea, deputat PSD în 2000-2008 și 2012-2016, Andea având în CV și funcție președintele Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Timișoara. Președintele Secției de Științe Chimice este Ecaterina Andronescu, ministru al Educației în mai multe rânduri, iar în cadrul secției de „științe militare” a fost primit Teodor Meleșcanu. Iar exemplele de politicieni, unii chiar foști sau actuali parlamentari, sunt mult mai multe.

„Academicienii” au fost înțărcați doi ani

Sprijinul politic explică și faptul că AOSR a reușit să reziste încercării de blocare a accesului la bani publici. În 2020 și 2021, coaliția PNL-USR a decis ca „Academia” de rang secund să nu mai primească finanțare de la stat, ci să funcționeze, dacă își permite, doar cu fonduri proprii. În scandal, s-a implicat și Avocatul Poporului care a depus o sesizare la CCR că Guvernul nu respectă obligația pe care ar avea-o de a plăti indemnizațiile.

După ce PNL a decis să guverneze împreună cu PSD, AOSR a primit din nou finanțare de la stat. Însă pentru a se asigura că nu va mai păți un pocinog precum cel din 2020-2021, „fanii” AOSR din Parlament au modificat legea astfel încât să fie prevăzută expres obligația Guvernului de a finanța cu banii contribuabililor această instituție. Până atunci, legea prevedea că Guvernul „poate” acorda finanțare. Amendamentul a fost inițiat de către PNL, partid care este și el reprezentat în AOSR, chiar dacă nu în aceeași măsură ca PSD. De exemplu, deputatul Ben-Oni Ardelean este și el „academician”, deși nu în cadrul Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie, de care ar trebui să aparțină potrivit calității sale de pastor baptist, ci la Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologice.

Deși la prima vedere ar părea că subiectul existenței unei academii paralele ar fi doar o ceartă între cărturari, adevărata miză este una financiară: președintele AOSR are o indemnizație lunară netă de 21.840 de lei, iar vicepreședinții și secretarul științific primesc 16.640. Membrii simpli ai Academiei primesc și ei indemnizații: 1.675 lei pentru cei 107 membri titulari, 1.173 lei pentru cei 77 de membri corespondenți și 837 lei pentru cei 15 membri de onoare. Este vorba de bani care sunt primiți fără să faci nimic și care se adaugă la salariile și pensiile pe care membrii AOSR le primesc în urma activităților profesionale desfășurate.

ADVERTISEMENT