News

Academia Română, email plin de greșeli chiar de Ziua Limbii Române! Erori grosolane de scriere

31.08.2019 | 17:14
Academia Romana email plin de greseli chiar de Ziua Limbii Romane Erori grosolane de scriere

Academia Română a trimis un email plin de greșeli chiar de Ziua Limbii Române! Mesajul reprezenta o invitaţie la dezbaterea “Zestrea noastră – limba română”. Doar că e-mailul prin care evenimentul a fost transmis presei conține erori grosolane de scriere, semn al unei redactări neglijente. Totul pleacă încă din titlu, unul care a lăsat pe toată lumea într-o mare de întrebări. „Ziu Limbii Romane sarbataorita la Academia Romana”.

Academia Română, email plin de greșeli chiar de Ziua Limbii Române!

Autorii comunicatului nu s-au mai obosit să folosească diacritice în interiorul mesajului, deși lucrează la o instituție care se ocupă chiar cu normele de exprimare și scriere în limba română. Trebuie specificat însă că pe site-ul Academiei comunicatul este scris cu diacritice și fără greșeli. Vă readucem aminte că „Ziua Limbii Române” se sărbătoreşte la data de 31 august ca urmare a unei iniţiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013.

„Ziua Limbii Române” a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră” pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de fruntarii, se arată în comunicatul Academiei. Și președintele României a transmis un mesaj de Ziua Limbii Române, subliniind că este absolut necesară stimularea unei culturi a calităţii în sistemul de educaţie, încurajând interesul pentru literatura care a construit limba română cultă.

Academia Română, email plin de greșeli chiar de Ziua Limbii Române! Mail
Mailul trimis de Academia Română. Sursa foto – facebook

Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis de Ziua Limbii Române

„Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, limba care ne defineşte cultural şi spiritual, ne uneşte ca români indiferent de ţara în care trăim şi ne afirmă identitatea. Limba română ne-a adus laolaltă de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupaţii străine sau războaie şi a făcut posibilă construirea unei naţiuni române, fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918”, se arată în mesajul preşedintelui.

De asemenea, Iohannis precizează că statul român are datoria de a încuraja şi susţine cu măsuri concrete educaţia în limba română în Diaspora, pentru a permite fiecărui cetăţean să îşi educe copiii în spiritul culturii româneşti. „Totodată, este absolut necesar să stimulăm o cultură a calităţii în sistemul de educaţie din ţară, încurajând interesul pentru literatura care a construit limba română cultă. Prin educarea fiecărei noi generaţii de români arătăm respectul cuvenit atât limbii române, cât şi eforturilor din trecut ale unor generaţii întregi de pedagogi, scriitori şi educatori. Limba română este patria mea, spunea atât de inspirat Nichita Stănescu. Să urăm, aşadar, nu doar astăzi, ci în fiecare zi, La mulţi ani! limbii române”, încheie Klaus Iohannis.