News

„Academicianul Profesor Doctor în Științe Alcoolice” de la Dinamo dă ordinul de zi pe „haită”: „Beți ca noi, dar luați campionatul!” Video

09.01.2021 | 08:40
Constantin David, „Academicianul Profesor Doctor în Științe Alcoolice” de la Dinamo dă ordinul de zi pe „haită” „Beți ca noi, dar luați campionatul!”. Sursa foto: libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Dinamo este în cea mai grea perioadă a istoriei sale de 72 de ani după cea  căzut din „lacul” dezinteresului Ionuț Negoiță în „puțul” minciunilor lui Pablo Cortacero. Ținută în viață numai datorită suporterilor din Programul DDB, „haita” din „Ștefan cel Mare” a avut de-a lungul timpului „academicieni profesori doctori” atât în fotbal, cât și în… științe alcoolice!

Actualii jucători ai lui Dinamo, câți or mai rămâne la echipă în dezastrul produs și menținut cu o încăpățânare bolnavă de Pablo Cortacero, nu se pot hrăni numai cu tradiția „câinilor roșii”… Chiar dacă dinamoviștii de „ieri”, și luați „ieri” în sens foarte… larg!, știau nu numai fotbal, știau și să se distreze, să trăiască nu numai prin performanțele de pe gazon…. Bunăoară, se știe că…

ADVERTISEMENT

Dinamo a avut băutori de forță în istoria sa, la fel de buni, nota bene, atât în fața porților adverse, cât și în fața sticlelor cu vin. De la „Piți” Iosif Varga, „Mopsul” Florea Dumitrache, „Pocurorul” Cornel Dinu, trecând pe la „Oneață” Ionel Augustin și pe la Dănuț Lupu, până la Dorin Semeghin „spaima sticleor de vin” și Gabi Tamaș „spărgătorul de uși”. O „bornă” importantă în această „legendă” a „câinilor” este Titi „Flencea”. Pentru conformitate, Constantin David.

„Academicianul Profesor Doctor în Științe Alcoolice” de la Dinamo dă ordinul de zi pe „haită”: „Beți ca noi, dar luați campionatul!”

Constantin David a făcut parte din marea echipa a lui Dinamo care a dominat autoritar fotbalul românesc în perioada 1960-1965 (4 titluri de campioană: 1961–1962, 1962–1963, 1963–1964, 1964–1965 și 1 Cupă a României în sezonul 1963-1964, 5-3 în finală cu marea rivală Steaua, 19 iulie 1964, stadionul „23 August”, 90.000 de spectatori, vezi video mai jos).

ADVERTISEMENT

Titi „Flencea” fost extremă stângă în generaţia de excepție a „câinilor” pregătită de Angelo Niculescu și mai apoi de Traian Ionescu şi Dumitru Nicolae Nicuşor, în care străluceau Nelu şi Lică Nunweiller, „Onei” Pârcălab, Ene II, Piţi Varga, Titi Frăţilă, Ilie Datcu sau Iulică Uţu. Titi „Flencea”, cum îi spuneau apropiații și suporterii a jucat în „haită” 4 ani, între 1960 și 1964, a fost părtaș la 3 titluri și cupa din 1964.

„Am început fotbalul la Progresul, în «Parcul cu Platani», am fost junior la antrenorii Cornel Drăgușin și Eugen Iordache în perioada 1955-1960, Progresul era o mare pepinieră pentru fotbalul românesc în acea perioadă”

„Când am ajuns la Dinamo aveam aproape 19 ani, după ce jucasem o jumătate de an la CFR Roșiori, în Divizia B. Pe stadionul Giulești, la un trial al echipei naționale de juniori, m-a văzut Traian Ionescu și m-a întrebat dacă nu vreau să vin să joc și să fac armata la Dinamo. Apoi am rămas numai în Dinamo – Dinamo București, Dinamo Pitești, Dinamo Bacău – din 1960 până în 1970”

„În 1970, după meciul Dinamo Bacău – Arsenal Londra din Cupa Orașelor Târguri, m-am lăsat de fotbal, au fost niște discuții între conducerea ministerului și clubul Dinamo și am acceptat serviciul în locul fotbalului. Am rămas la birou, în MAI și am lucrat la Serviciul de pașapoarte”

„Eram ofițerul cu primirea actelor, cu completarea actelor în vederea deplasării oamenilor în străinătate. A fost o meserie bună și grea, trebuia să intri în contact cu oamenii care veneau la ghișeu și trebuia să știi să vorbești și cu profesorii universitari, și cu oamenii mai simpli. Am lucrat până în 1985, când m-am pensionat cu gradul de locotenent-colonel”

Constantin David, poreclit de microbiști Titi „Flencea”, a făcut partea din generația de excepție a lui Dinamo din anii 1960-1965, care a cucerit 4 titluri consecutive și o Cupă a României în acea perioadă. „Flencea” a fost părtaș la doar 3 campionate câștigate și cupa
Constantin David, poreclit de microbiști Titi „Flencea”, a făcut partea din generația de excepție a lui Dinamo din anii 1960-1965, care a cucerit 4 titluri consecutive și o Cupă a României în acea perioadă. Sursa foto: sport.ro

„S-au tot dat toți că sunt consumatori, că sunt băutori, și în special ăștia mai tineri… Beau două pahare și se pulverizează, sunt pistoale cu capse”

Ajuns la 79 de ani (i-a împlinit pe 21 noiembrie 2020), Titi „Flencea” se ține foarte bine și n-a uitat nimic din tinerețea sa, care se poate cataloga „aventuroasă” ținând cont de faptul că este cunoscut drept unul dintre cei mai versați băutori din istoria fotbalului românesc, într-o activitate pe care chiar el spune că „am ridicat-o la nivel de artă”.

ADVERTISEMENT

Este mândru că are „cultura cârciumii şi a vinului bun”, iar casa lui din Dorobanţi este ticsită și acum cu zeci de sticle de toate soiurile. Și-a făcut, de altfel, cărți de vizită pe care s-a autointitulat „Academician Profesor Doctor în Științe Alcoolice”!

„Da, pe cartea mea de vizită scrie profilul meseriei mele din tinerețe – «Academician Profesor Doctor în Științe Alcoolice». De ce am făcut cărțile alea de vizită? …S-au tot dat toți că sunt consumatori, că sunt băutori, și în special ăștia mai tineri… Beau două pahare și se pulverizează, sunt pistoale cu capse. Ei acum mai mult trag pe nas decât să bea”

„Înainte noi beam vin, drept dovadă că și acum am casa plină cu vin, nu ne încurcăm. Beam un pahar de vin… ce spun un pahar cu vin… beam vin cu un pahar. Beam vin, beam bere, beam băuturi din astea mai ușoare, ca să poți să le elimini. Vinul și berea se pot elimina mai ușor prin transpirație, prin efort, tăria se lasă și mai repede în picioare. Bei tărie și de la jumătate în sus vrei să alergi, dar de la jumătate în jos nu mai poți”

„E o mare știință când să bei și să știi când să te oprești. Exact ca anecdota «Care este cel mai periculos vagon? Ultimul în care te urci…», la fel este și cu paharul de vin, ultimul e cel mai periculos”

„E foarte corectă vechea zicală «Ce bei, aia joci!». Marii jucători, marii meseriași, toți au consumat! În toate țările, fotbaliștii mari au mai scăpat la câte un pahar, au mai scăpat la câte o femeie. Nu sunt călugări!”

„Băutura o bei tu, că să nu te bea ea! Când te-a băut băutura pe tine ești terminat. Și ca sportiv, și ca om. Noi pe vremea aia ieșeam în oraș, de exemplu cu Titi Frățilă. Beam un șpriț, două, mai vedeam un spectacol la bar sau unde mergeam”

„Lunea, după baia de la Baia Centrală, făceam recuperare, ne întâlneam și cu cei de la Steaua, Rapid, Progresul… Eram prieteni, după meci mergeam și beam și cu cei de la Steaua, și cu cei de la Rapid, nu erau dușmăniile și insultele care sunt acum. Ce era pe teren, rămânea pe teren, afară eram prieteni. Am rămas prieten cu Gabi Raksi, de exemplu, sau cu «Țop» Voinescu până au murit”

„Eu fac parte din categoria consumatorilor adevărați, mi-a plăcut șprițul. Și noi plecam pe colo, pe colo, au început și soțiile să umble creanga, până când s-au dus de tot. Asta e, pleacă una, vine alta, să fie divertisment”

„Eu am avut trei soții. Pe prima mi-a luat-o nașu’ Nelu Nunweiller, prietenul și coechipierul meu, Dumnezeu să-l odihnească, nu-i port pică, pe-a doua mi-a luat-o un fost luptător de la Metalul, iar pe-a treia mi-a luat-o Dumnezeu… Ca o curiozitate, eu am băut, iar nevastă-mea, asta, ultima, s-a îmbolnăvit de ciroză și-a murit de tânără… Așa a vrut Dumnezeu…”

Dinamo, campioana sezonului 1962-1963. Constantin „Flencea” David este penultimul din dreapta din rândul de sus. Mai apar în poză frații Nelu și Lică NunweillerSursa foto: arhiva clubului Dinamo
Dinamo, campioana sezonului 1962-1963. Constantin „Flencea” David este penultimul din dreapta din rândul de sus. Sursa foto: arhiva clubului Dinamo

La trecutu-ți mare… jalnic e prezentul: „Unde este, domne, Dinamo spaima adversarilor?! Unde este scandarea aia celebră «Cine vine-n Groapă, ia patru și pleacă!» de pe vremuri?!”

Despre prezent, Titi „Flencea” nu are decât cuvinte de dispreț și dezamăgire. Pornind de la echipa sa de suflet, Dinamo, până la echipa națională. Comparația cu fotbalul de pe vremea sa le este total defavorabilă „epigonilor” de acum, conform declarațiilor făcute de Constantin David într-un interviu pentru sport.ro

ADVERTISEMENT

„Unde este, domne, Dinamo spaima adversarilor?! Unde este scandarea aia celebră «Cine vine-n Groapă, ia patru și pleacă!» de pe vremuri?! Acum ce mai este? Nu știu când va mai lua vreun titlu… Poate lingura de lemn s-o ia! Ce titlu să ia?! La Divizia B?!”

„Aveam ședințe și ni se transmitea clar la început de sezon «Campionatul și Cupa», punct, fără discuții. Nu exista play-out, reconstrucție, formă slabă… Acum e performanță dacă se intră în play-off, lăsați-o-ncolo de treabă!”

„Noi atunci jucăm mai mult de plăcere, pe urmă a devenit profesie. Acum au profesie, dar nu fac profesie! Ei sunt fotbaliști, așa se numesc, pentru că primesc bani numai pentru fotbal. Noi primeam și pentru serviciu, pentru că mai făceai câte o prostie și te mai trimitea la «profesional», după care veneai la antrenament”

„Eu eram încadrat la IGM, Inspectoratul General de Miliție, actualul IGP. Am făcut parte din Serviciul Criminalistică. Nu ieșeam pe teren, dar, în cadrul serviciului, ordonam fotografii, verificăm date din dosare, înregistram și depozitam mulaje, depinde ce era nevoie”

„De cine să-mi placă acum de la Dinamo? Îi compătimesc pe unii când îi văd. Nu sunt buni nici la şpriţ, nici la fete. Trăiesc în lumea lor virtuală. Când intră pe teren, au cele mai noi ghete, dar când cad în iarbă zici că sunt Sinan Paşa la Călugăreni”

„Tare aş fi vrut să văd «domnişoarele» de acum, care se vaită la fiecare adiere de contact, la Lupeni sau la Petroşani pe vremea mea, când erau ghetele cu filet, de-ţi intrau în carne până la os!”

„Porecla de «câinii» vine de la faptul că noi, dinamoviştii, intram tare, de săreau tibiile. Muşcam din adversari! Prima era mică, dar voioasă. Aveam cultura cârciumii, că n-aveai ce face altceva în anii ’60-’70, doar că ţineam şi la fotbal. Şi după aia ne bucuram şi noi de femei, numai că totul programat, nu salivam după ele prin poze pe telefon”

Titi „Flencea” nu are decât cuvinte de dispreț și dezamăgire pentru fotbalul din prezent. Pornind de la echipa sa de suflet, Dinamo, până la echipa națională. „Nici să bea nu știu jucătorii de azi!”Sursa foto: sport.ro
Titi „Flencea” nu are decât cuvinte de dispreț și dezamăgire pentru fotbalul din prezent. Pornind de la echipa sa de suflet, Dinamo, până la echipa națională. Sursa foto: sport.ro

„Se bea și pe vremea mea, dar era respect exista respect. În fiecare echipă există cel puțin un «consumator». Nici mașina nu merge fără lichid de frână! Atât am să le spun tinerilor: «Beți ca noi, dar luați campionatul! Jucați fotbal, faceți performanță»! Suntem la pământ și cu naționala mare, de fapt suntem o apă și-un pământ!”

„Curiozitatea ne împingea, pe cei din generația mea, să intrăm în localurile de noapte. Te duceai azi, te duceai mâine, dispuneai și de bani, intrai în horă. Mai venea și câte o femeie frumoasă, eram tineri, ele pline de viață și dornice, dar a doua zi ne țineau puterile să ne și antrenăm, și să jucăm fotbal”

„Jucătorii de acum nu sunt în stare să țină pasul și cu femeile, și cu viața, și cu fotbalul. N-au combustibil! Bine, ei cred că cunosc femeile dacă vorbesc cu ele pe facebook, dar când ajung față în față cu domnișoara nu știu cum să-i pornească motorul, sunt mototoli”

„Femeia bagă mereu zâzanie. Pe vremuri, o cucereai cu un lănţic, cu nişte cercei, eu cu un batic. Toate calcă strâmb! Sucesc minţile bărbaţilor. Şi noi mergeam la femei, dar nu joia, nu vinerea, altfel îl dai naibii de fotbal de performanţă. Acum, numai viteji, beau două beri şi sparg uşile. Noi ţineam două zile petrecerea în restaurant, dar pe teren îi rupeam pe toţi”

„Au ajuns femeile să conducă fotbalul românesc, mă uit la Prodanca asta cum îi învârte pe toți pe degete! Pe vremea noastră, reprezentantele sexului frumos n-aveau loc în autobuz”

„Toți vorbesc azi englezește, dar habar n-au ce înseamnă curechi, lubeniță, păpușoi, cucuruz. De aceea ne ducem naibii!”

  • 7 goluri în 40 de meciuri a marcat Titi „Flencea” pentru Dinamo în perioada 1960-1963
  • 1 gol a înscris Titi „Flencea” în cupele europene, în 8 partide jucate pentru Dinamo
  • 3 campionate a câştigat Titi „Flencea” cu Dinamo: 1961-1962, 1962-1963 și 1963-1964
ADVERTISEMENT