Sporturi

Academii în prag de desființare. Statul ar putea să nu mai suporte cheltuielile de funcționare

25.05.2020 | 16:00
Academii in prag de desfiintare Statul ar putea sa nu mai suporte cheltuielile de functionare
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege prevede eliminarea finanțării de către stat a funcționării Academiei de Științe Medicale și Academiei de Științe Tehnice. Inițiatorii proiectului susțin că lipsa de activitate a acestor instituții nu mai justifică finanțarea funcționării lor de către statul român.

Academicienii, puși să muncească pentru indemnizațiile viagere

Un grup de parlamentari USR au inițiat un proiect de lege care prevede reducerea cheltuielilor statului cu pletora de academii care funcționează  doar pe hârtie și reprezintă doar o sursă de venit suplimentară pentru membrii lor și anagajații acestor instituții.

ADVERTISEMENT

Pe lângă Academia Română, au mai fost înființate o serie de academii sectoriale cu un număr relativ mare de membri: Academia Oamenilor de Știință din România, Academia de Științe Tehnice, Academia de Științe Agricole, Academia de Științe Medicale și Academia de Științe ale Securității Naționale.

Proiectul vizează două dintre aceste academii în cazul cărora lipsa de activitate științifică este socotită de către inițiatori ca evidentă: Academia de Științe Medicale (ASM) și Academia de Științe Tehnice din România (ASTR).

ADVERTISEMENT

În cazul ASM, activitatea în anul 2019 s-a redus la un program pentru mâna artificială finanțat de către Norvegia, achiziția a 16 angiografe din fonduri europene și un program de profilaxie finanțat de Federația Internaționă a Academiilor. ”Pandemia prin care trece întreaga lume la nivelul anului 2020 nu a generat din partea acestei instituții nicio formă de implicare, participare sau contribuție publică”, se arată în expunerea de motive a legii depuse recent la Senat.

Dacă secția de Științe Medicale a Academiei Române are 8 membri titulari, ASM are nu mai  puțin de 160, fiecare dintre aceștia primind o indemnizație lunară din partea statului echivalentă cu salariul mediu brut pe economie, care este fixat la 5.429  de lei pe lună în anul 2020.  Inflația de ”academicieni” de la ASM este probată și de o comparație cu Academia Oamenilor de Știință, care are doar 47 de membri.

ADVERTISEMENT

O situație similară se regăsește și la Academia de Științe Tehnice din România (ASTR). Dacă la Academia Română sunt patru membri titulari pe acest domeniu, ASTR are 95 de membri, număr considerat disproporționat mai ales că științele tehnice au număr de locuri și în Academia Oamenilor  de Știință din  România.

Noutăţile Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR), conform paginii de intemet dedicate, datează din 2018 şi privesc „Zilele ASTR”, respectiv un colocviu cu temă istorică, iar activitatea ştiinţifică şi de cercetare a acestei academii este imposibil de identificat oficial”, susțin parlamentarii inițiatori.

ADVERTISEMENT

Statul își retrage finanțarea

Aceștia propune modificarea legilor de funcționare a celor două instituții astfel încât salariații lor să fie scoși din schema personalului  bugetar și să fie plătiți exclusiv din  veniturile proprii pe care le obține cele două academii.

Tot din veniturile proprii sunt plătite și indemnizațiile lunare viagere ale membrilor lor. Cuantumul indemnizației pentru membrii ASM este redus la maxim 3.000 de lei pe lună, în funcție de veniturile disponibile, cu posibilitatea indexării lor anuale în funcție de rata inflației.

În cazul ASTR, indemnizația a fost fixată prin legea de înființare din 2008 la 1.800 de lei, dar a fost indexată anual cu rata inflației. Mecanismul se păstrează, dar plata indemnizațiilor se va face tot din veniturile proprii.

Altfel spus, dacă cele două academii nu vor avea activități din care să obțină venituri, membrii lor nu-și vor mai primi indemnizațiile viagere. Până acum, cheltuielile lor erau suportate de Ministerul Sănătății în cazul ASM și de Autoritatea Națională de Cercetare Științifică în cazul ASTR.

ADVERTISEMENT