Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul trebuie rostit în vremuri grele și te poate scăpa de necazuri. Este foarte puternic, mai ales dacă este citit în ziua de 7 ianuarie.
Pe 7 ianuarie este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul. În calendarul ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, iar credincioșii respectă mai multe tradiții în această zi.
Un lucru foarte important pe care credincioșii trebuie să-l facă este să citească Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. Este bine să fie citit în vreme de necaz și primejdie, pentru că te poate ajuta să scapi de rele.
Acatistele au o mare forță vindecătoare pentru cei care le rostesc, așa că e bine să fie citite în anumite momente. Există numeroase acatiste, iar unul foarte puternic este cel al Sfântului Ioan Botezătorul.
Persoanele care trec prin momente mai grele pot citi acest acatist. În acest fel, rugăciunea lor va fi ascultată și vor avea parte de liniște și armonie în viața lor. Cei care cred cu adevărat în ceea ce spun au șanse mari să fie ascultați.
“Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.
Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ioane, Preacinstite Înaintemergătorule!”, este o parte din Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, care poate fi citit în întregime pe Doxologia.
În tradiția populară, ziua de Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă încheierea sărbătorilor de iarnă. Acestea au început odată cu ziua Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie.
Potrivit credinței, după această sărbătoare, gerul începe să se atenueze, iar temperaturile vor crește. Sfântul Ioan este considerat a fi ocrotitorul pruncilor. Astfel, mamele se roagă la el pentru a naște copii sănătoși.
Cine nu se bucură în ziua Sfântului Ioan, se spune că va fi trist pe tot parcursul anului. În această zi nu este bine să muncești și să te ocupi de treburile casnice.
Există și câteva tradiții de Sfântul Ioan. Una dintre ele se numește “Iordăneala” și presupune ca tinerii să stropească, cu agheasmă, fiecare persoană întâlnită în dimineața acestei sărbători. Agheasma trebuie adusă din slujba de Bobotează. Cei “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, urmând ca seara să aibă loc un chef.
Un alt obicei presupune ca, în dimineața zilei de Sfântul Ioan, oamenii să se stropească cu agheasmă nouă. Dacă fac acest lucru, se spune că vor fi feriți de boli tot anul.