News

Reguli noi pentru accesul animalelor de companie pe plajă. Amenzi usturătoare pentru cei care nu le respectă

Noua lege adoptată, marți, de Camera Deputaților reglementează strict accesul animalelor de companie pe plajele turistice de pe litoralul românesc și sunt introduse amenzi drastice pentru nerespectarea lor.
15.02.2022 | 16:21
Reguli noi pentru accesul animalelor de companie pe plaja Amenzi usturatoare pentru cei care nu le respecta
Noi reguli pentru accesul cu animale de companie pe plajă. Sursa foto: Inquam/George Călin.
ADVERTISEMENT

Accesul cu animale de companie pe plajele turistice de pe litoralul românesc se va face după un set de reguli noi, prevăzute de o nouă lege adoptată marți de către Camera Deputaților în calitate de for decizional. Astfel, în perioada sezonului estival, pentru accesul cu animale de companie va fi nevoie de avizul operatorilor de plajă, iar animalele vor trebui ținute în gardă sau ham și lesă. De asemenea, proprietarii care nu strâng dejecțiile produse de animalele de companie pe plajele de pe litoral riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Reguli noi pentru accesul animalelor de companie pe plajă

Camera Deputaților a adoptat marți cu 284 de voturi „pentru”, 11 abțineri și doar un vot „împotrivă” proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit noii legi ce va mere acum spre promulgare, accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje. Condiţia impusă este ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă. Acordul operatorilor de plaje este necesar doar pe durata sezonului estival pe aceste plaje.

Accesul cu animale de companie pe plajele turistice este permis, indiferent de perioada din an, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu o amendă între 100 și 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În plus, posesorii de animale de companie au obligaţia de a deţine asupra lor pungi pentru strângerea dejecţiilor produse de acestea și de a curăţa zona respectivă. Potrivit noii legi adoptate de Cameră persoanele care nu strâng după propriile animale riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge dejecţiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi”, se arată în proiectul de lege adoptat de parlament.

ADVERTISEMENT

Legea prevede și o serie de excepții ce vizează câinii utilitari ai persoanelor cu dizabilități, pentru accesul cărora nu este necesar acordul operatorilor plajelor, dar și câinii din dotarea poliției.

„Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi. Prin excepţie de la prevederile proiectului, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis fără acordul operatorilor de plaje”, se arată în noua lege adoptată de Cameră.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile pentru nerespectarea acestor prevederi pot fi aplicate atât de către poliștii locali, jandarmi dar și de către persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Mediului sau din cadrul Gărzii de Mediu.

„În funcţie de tipul contravenţiilor, constatarea acestora şi aplicarea sancţiunilor este realizată de către persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, persoane anume desemnate din cadrul autorităţii publice centrale pentru turism, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române şi poliţiştii locali”, mai arată propunerea legislativă.

Proiect de lege inițiat de USR

Deputata USR Cristina Rizea, inițiatoarea acestei legi, susține că această modificare legislativă a fost neceasară în condițiile în care, anterior, cadrul legislativ interzicea categoric orice tip de acces al animalelor de companie pe plajele de pe litoral.

„În prezent, legea interzice accesul animalelor de companie pe plajele Mării Negre utilizate în scop turistic, spre deosebire de alte ţări europene, unde accesul animalelor este permis. Modificarea adoptată astăzi elimină interdicţia, dar stabileşte şi nişte norme clare pentru a asigura atât siguranţa persoanelor aflate pe plajă, cât şi curăţenia mediului înconjurător.

În afara sezonului estival, accesul cu animale de companie va fi neîngrădit, iar în timpul sezonului estival se va putea realiza cu acordul administratorului plajei”, a afirmat deputata USR Cristina Rizea, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Deputata USR susține că deși legislația interzice accesul animalelor de companie pe plajă măsura este una complet ignorată atât de către turiști cât și de către autorități, care nu au aplicat niciodată astfel de sancțiuni. Astfel, unul din scopurile acestei legi este de a oferi un cadru legislativ pentru sancționarea celor care lasă în urmă deșeurile produse de animalele de companie.

„Deşi există reglementare expresă privind sancţionarea persoanelor care vin pe plajă însoţite de animale de companie, realitatea arată că autorităţile îndreptăţite nu aplică niciun fel de sancţiune. În urma unei întrebări parlamentare, adresate Ministerului Afacerilor Interne, am aflat că în ultimii ani nu s-a dat niciun fel de sancţiune pentru proprietarii de animale care se plimbă cu căţeii pe plajă. Realitatea e că oamenii nici nu ştiu că este interzis, Astfel, se impune modificarea cadrului normativ, în sensul reglementării accesului pe plajă al animalelor, cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajă”, a mai explicat deputata.

ADVERTISEMENT