News

Acces gratuit la testarea „Babeș-Papanicolau” peste 1.200 de femei. În ce localități merge caravana Fundației Renașterea

Peste 1.200 de femei vor acea acces gratuit la testarea „Babeș-Papanicolau”. FANATIK vă spune în ce localități va ajunge caravana Fundației Renașterea
15.09.2021 | 22:42
Acces gratuit la testarea BabesPapanicolau peste 1200 de femei In ce localitati merge caravana Fundatiei Renasterea
Acces gratuit la testarea „Babeș-Papanicolau" pentru mai mult de 1.200 de femei. În ce localități merge caravana Fundației Renașterea Sursa foto: Fundația Renașterea
ADVERTISEMENT

Caravana Mobilă a Fundației Renașterea de diagnosticare a cancerului de col uterin va acorda consultații gratuite și va efectua teste Babeş-Papanicolau pentru mai mult de 1.200 de femei.

Campania fundațiilor Renaşterea și Globalworth a debutat miercuri, în comuna Chitila, judeţul Ilfov. Caravana va staționa în această localitate până la data de 14 octombrie.

ADVERTISEMENT

Acces gratuit la testarea „Babeș-Papanicolau” pentru peste 1.200 de femei. În ce localități merge caravana Fundației Renașterea

Ulterior, în perioada 18 octombrie -11 noiembrie, caravana va merge în Agigea, județul Constanța. Ultima lună va fi petrecută în județul Vâlcea, localitatea Mihăieşti ( între 15 noiembrie – 10 decembrie).

Andreea Esca, ambasador al fundației Renașterea, a amintit că peste 1.800 de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin. Totodată, aproximativ 3.400 sunt diagnostigate cu această boală.

ADVERTISEMENT

„Incidenţa bolii în ţara noastră este 2,5 ori mai mare faţă de media ţărilor europene, iar rata mortalităţii este de peste patru ori mai mare,” a spus Andreea Esca, potrivit Știrile ProTV.

„Peste o jumătate dintre pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, comparativ cu alte ţări din UE. În aceste condiţii, creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa screeningului este imperativă,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Potrivit studiilor, peste 80% din cazurile descoperite la timp se pot vindeca complet. Testarea este și ea rapidă și simplă. Ar trebui repetată la doi ani.

„Sunt două cabinete medicale ginecologice, în care se preleva testul Papanicolau. Este un test ușor de făcut, nedureros, durează 5 minute și este foarte important în depistarea oricăror anomalii care nu sunt cancer. La doi ani ar trebui să își facă acest test toate femeile care au început viață sexuală,” a spus Mihaela Geoană, președintele Fundăției Renașterea.

ADVERTISEMENT

Puține femei merg la medic pentru control de rutină, în România

„Cred că motorul oricărei familii este femeia, iar dacă femeia este sănătoasă și fericită, toată lumea în jurul ei va fi bine. Incidența cancerului de col uterin și rata de mortalitate sunt foarte mari în comprație cu celelalte state ale Uniunii Europene, mai ales din cauza faptului că nu mergem să ne controlăm la timp, că nu există prevenție,” a spus Andreea Esca.

Și medicii ginecologi au subliniat că prevenția este foarte importantă. Aceștia au avertizat că boala ucide multe femei.

În țara noastră, datele arată că majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin au mai puțin de 45 de ani.

ADVERTISEMENT