News

Persoanele nevaccinate pot intra de luni în supermarketurile din mall-uri. Ce condiție trebuie însă îndeplinită

Începând de luni, 7 februarie 2022, și persoanele nevaccinate anti-Covid pot intra în supermarketurile din mall-uri. Însă, reprezentanții magazinelor trebuie să respecte o regulă esențială.
07.02.2022 | 12:58
Persoanele nevaccinate pot intra de luni in supermarketurile din malluri Ce conditie trebuie insa indeplinita
ADVERTISEMENT

Autoritățile încep să facă pași mărunți către relaxări. De luni, 7 februarie, românii care nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului vor putea intra în magazinele alimentare din mall-uri fără certificat verde.

Regula nu se aplică și pentru accesul în mall sau în celelalte spații neesențiale din complexul comercial. Pentru acestea va fi în continuare nevoie de prezentarea certificatului Covid care să ateste trecerea prin boală, vaccinarea cu schemă completă și trecerea prin boală.

ADVERTISEMENT

Ce reguli trebuie să respecte angajații din supermarketurile din mall

Tot referitor la supermarketurile din mall, aici trebuie să fie amplasate culoare separate de acces, fiind asigurat un spațiu de distanțare de patru metri pătrați între persoane.

De asemenea, va fi limitat și numărul coșurilor de cumpărături. Mai exact, câți oameni în interior, atâtea coșuri pentru cumpărături.

ADVERTISEMENT

S-a prelungit starea de alertă și s-a modificat pragul de incidență

În urma unei ședințe de vineri a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) s-a luat această decizie. Tot atunci, s-a mai hotărât prelungirea stării de alertă și modificarea pragurilor de incidență la 14 zile.

Concret, dacă până acum aveam 2 praguri de incidență, 1 și 3 la mia de locuitori, se va mai ține de cont doar de ultimul. În funcție de acesta se vor impune noi reguli anti-Covid, fie restrictive, fie de relaxare.

ADVERTISEMENT

”Principala modificare este că nu mai avem două praguri de incidență – aveam de 1 și de 3 la mia de locuitori. Acum rămâne unul singur, cel de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, în funcție de care au loc o serie de modificări.

În principal în ceea ce privește gradul de ocupare a suprafeței maxime din cadrul diferitelor spații, în funcție de context – că e vorba de săli de spectacol, că e vorba de săli de joc, restaurante, cafenele – deci avem un prag, la peste 3 la mia de locuitori: un grad de ocupare de 30 la sută”, a declarat Alexandra Văcaru la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu școlile din Capitală

S-a mai făcut o modificare cu privire la accesul în spațiul public al persoanelor trecute prin infecția cu coronavirus.

”Până acum, aveam o perioadă de referință între a 5-a zi și a 180-a zi de la momentul confirmării infectării, dar acum avem ca punct de plecare pentru această perioadă ultima zi a izolării”, a mai precizat Alexandra Văcaru.

Prefectul a vorbit și despre cum vor merge elevii din Capitală la ore. Ea a subliniat că nu este cazul, momentan, ca aceștia să revină la învățatul în online. Se va întâmpla doar când paturile din spitalele Covid, din București, vor fi ocupate într-un procent de 75%.

ADVERTISEMENT