News

Acces restricționat în Viscri. Satul în care regele Charles are o casă vrea să limiteze efectele turismului de masă

Satul Viscri a căpătat o largă notorietate după ce regele Charles III a cumpărat o casă acolo, însă notorietatea a adus și dezavantaje pentru localnici.
13.05.2023 | 17:11
Acces restrictionat in Viscri Satul in care regele Charles are o casa vrea sa limiteze efectele turismului de masa
Accesul mașinilor în Viscri nu mai este permis/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Începând de luni, 15 mai, mașinile turiștilor nu vor mai avea acces în satul Viscri. Măsura a fost aplicată și în ziua în care a fost încoronat regele Charles III, însă din 15 mai restricția va avea un caracter permanent, informează Euronews România.

Autoritățile locale au încercat de mai bine de cinci ani să impună această restricție, însă au avut nevoie de acordul mai multor instituții și abia acum au fost finalizate demersurile. Pe viitor, turiștii care sosesc în satul din comuna Bunești, județul Brașov vor trebui să-și lase mașinile la intrarea în sat.

ADVERTISEMENT

Pentru a limita efectele restricției, primăria a amenajat o parcare la intrarea în localitate, iar turiștii vor putea vizita satul fie ca simpli pietoni, fie să recurgă la serviciile unei căruțe trase de cai. Măsura a fost luată pentru a limita efectele negative generate de numărul mare de turiști, protejând specificul satului.

De multă vreme ne luptăm pentru chestia asta, pentru interzicerea mașinilor în sat. Este foarte neplăcut pentru localnici, vara mai ales când e foarte aglomerat”, spune Alexandra Sima, localnică din Viscri, care are casa alături de cea a regelui Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

Peste 14.000 de turiști pe an în satul Viscri

Numai anul trecut, peste 14.000 de turiști au vizitat casa noului rege britanic, iar mașinile acestora au provocat probleme de circulație pe străzile înguste ale satului, în care localnicii încearcă să ducă o viață tihnită, departe de agitația specifică mediului citadin.

Având în vedere că sunt tot mai mulți turiști, îi rog pe toți cei care ne trec pragul, din respect pentru comunitatea locală, să lase mașinile la intrarea în sat, dinspre Sighișoara, unde este amenajată o parcare deja de anul trecut”, a spus și Eugen Vaida, președintele Fundației Prințul de Wales din România.

ADVERTISEMENT

Regele Charles a cumpărat o casă la Viscri în 2008, pe când era doar prinț de Wales, și a venit aici aproape în fiecare lună mai, unde a stat, de obicei, timp de o săptămână, alături de prieteni. Actualul rege a spus, în mai multe rânduri, că locuința din Viscri este una dintre reședințele sale preferate.

Există un sentiment de continuitate veche aici (…) Un cerc virtuos în care omul și natura sunt în echilibru”, a spus monarhul în 2022, potrivit publicației britanice The Spectator. La fiecare ședere în Viscri, regele Charles s-a întâlnit și a stat de vorbă cu mulți dintre localnici.

ADVERTISEMENT

În afara perioadelor în care a venit în România, casa din Viscri funcționează ca pensiune. Cazarea pentru o noapte costă, în funcție de mărimea camerei, între 104 și 167 de euro de persoană, la care se pot adăuga costuri suplimentare, precum cele legate de băuturi sau de activități organizate.

ADVERTISEMENT