News

Accesul în universități s-ar putea face doar cu certificat verde. Rectorii cer intervenția autorităților

Rectorii vor ca accesul studenților și angajaților să se facă în spațiul universitar doar pe baza certificatului verde.
10.10.2021 | 16:45
Accesul in universitati sar putea face doar cu certificat verde Rectorii cer interventia autoritatilor
ADVERTISEMENT

Consiliul Național al Rectorilor s-a întrunit în ședință de lucru la Brașov, în perioada 8-10 octombrie, în prezența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

În urma reuniunii, rectorii au decis să solicite adoptarea legislației care să permită introducerea obligativității certificatului verde pentru acces în campusurile universitare, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Astfel, toți angajații universităților și studenții vor trebui să prezinte documentul care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea recentă.

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) solicită Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale”, au decis conducătorii universităților din România.

ADVERTISEMENT

De asemenea, CNR a solicitat organizaţiilor studenţeşti să contribuie la actualizarea periodică a situaţiei studenţilor vaccinaţi din universităţi.

O altă solicitare a rectorilor către Guvern și Parlament este să suplimenteze finanțarea universităților, din cauza impactului creşterii salariului minim de la data 1 ianuarie 2022 şi creşterea preţurilor la utilităţi.

ADVERTISEMENT

Totodată, se cere și suplimentarea finanţării destinate susţinerii activităţii de cercetare în universităţile româneşti.

Având în vedere agenda reuniunii şi subiectele complexe supuse dezbaterii, Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat (…) măsuri privind creşterea performanţei şi competitivităţii sistemului naţional de învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică, precum şi structura, respectiv modul de desfăşurare a reuniunilor CNR”, se spune în comunicatul CNR.

ADVERTISEMENT

Consiliul Naţional al Rectorilor mai propus Ministerului Educaţiei constituirea unui grup de lucru care să modifice Metodologia de finanţare a cercetării ştiinţifice universitare a solicitat transparentizarea tuturor datelor raportate de universităţi pe baza cărora se face finanţarea acestora.

ADVERTISEMENT