Accesul românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie ar putea fi blocat după BREXIT

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
26/07/2016, 21:14
Accesul românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie ar putea fi blocat după BREXIT

UE ar putea acorda Regatului Unit o derogare de şapte ani de la libera circulaţie a forţei de muncă după Brexit. Acordul, care-i priveşte direct pe est europeni, ar fi mai robust decât cel obţinut de David Cameron în februarie 2016. Liberalii europeni şi blocul estic vor încerca însă să blocheze această idee, scrie RFI Romania.

Theresa May, noul prim ministru britanic, ar putea obţine o derogare de la libera circulaţie a forţei de muncă, una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE.

Surse UE spun că aceasta este o idee care a fost pusă pe masă la un loc cu altele, în contextul negocierilor între Londra şi restul capitalelor UE în vederea inevitabilului Brexit. În contrapondere, Regatul Unit ar obţine un acces preferenţial treptat la beneficiile pieţei unice UE.

Est europenii deja aflaţi în Regatul Unit ar putea continua o existenţă nestingherită. Imigraţia UE după Brexit sau după începerea negocierilor pentru Brexit ar putea să fie îngrădită sau chiar oprită pur şi simplu timp de şapte ani, spun surse UE.

O astfel de negociere este de neimaginat şi pentru liberalii europeni al căror lider, Guy Verhofstadt, a reacţionat duminică seară la un articol apărut în The Guardian.

Statele est europene se opun şi ele acestor condiţii. Surse diplomatice afirmă la Bruxelles că multe capitale vor bloca discuţiile dacă aşa se pune problema. Mai mult aici.

May anunţase de la bun început viziunea sa pentru un Regat Unit post-Brexit, iar aceasta includea controlul migraţiei din UE, măsură ce ar putea afecta drepturile românilor care doresc să lucreze în Marea Britanie.

“Votul Brexit ne-a dat un mesaj foarte clar, acela că nu putem permite libera circulaţie (de persoane) să continue aşa cum a fost până acum”, a declarat May, adăugând că va căuta să acorde garanţii cu privire la statutul cetăţenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie.

“Este, de asemenea, vorba despre garantarea faptului că vom obţine cea mai bună afacere posibilă cu privire la comerţul de bunuri şi servicii “, a adăugat ea.

Sursă: www.realitatea.net

Ştirea MOMENTULUI

Mihai Stoica îl atenționează pe Bălașa! “Nu îmi convine că i-a dat replica lui Andrei Ivan”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×