ADVERTISEMENT
News

Accident aviatic în Reghin. Pilotul va fi transferat la București. Care este starea lui de sănătate. Update

Autori: Bogdan Solomon, Robert Cristea | 20.04.2021 | 18:25
Accident aviatic în Reghin. Pilotul va fi transferat la București. Care este starea lui de sănătate. Update
Accident aviatic în Reghin. Un MIG s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament. Sursa foto: Colaj Fanatik

Un avion militar MIG 21 s-a prăbuşit, marți după-amiază, la Reghin, județul Mureș, în apropiere de Baza Aeriană 71, unde efectua un zbor de instrucție. Din fericire, pilotul a reușit să se catapulteze în timp util.

ADVERTISEMENT

Pilotul are o experienţă de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice

UPDATE, ora 18:30/ Ministerul Apărării a anunţat că pilotul care a fost implicat în accident este în stare stabilă internat la Târgu Mureş. Acesta va fi transferat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti. Transferul va fi realizat în cursul acestei seri.

”Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marţi, 20 aprilie, este stabilă. Ofiţerul este, în prezent, internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viaţa sa nu este în pericol şi a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti, pentru tratament de specialitate şi recuperare. Transferul va fi realizat în cursul acestei seri, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române”, a transmis, marţi Ministerul Apărării NAţionale, conform News.ro.

Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marţi, 20 aprilie, este stabilă

MApN a precizat că locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 şi are o experienţă de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operaţional pe aeronave MiG-21 LanceR.

ADVERTISEMENT

Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucţie împreună cu alte două aeronave de acelaşi tip. După acest incident, toate aeronavele MiG-21 LanceRau fost reţinute la sol. Cazul a fost preluat de Parchetul Militar.

”În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situaţie de urgenţă şi s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona localităţii Dedrad, judeţul Mureş, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranţă, în jurul orei 15.00.

Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanţele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de şeful Statului Major al Apărării” a mai transmis Ministerul Apărării.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 15:07/ La fața locului a fost trimis și un elicopter SMURD. Pentru moment, nu sunt disponibile informații cu privire la împrejurările în care s-a produs nefericitul accident.

Potrivit antena3.ro, pilotul a fost găsit şi preluat de echipajele medicale. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale, este în stare stabilă, conștient și cooperant. Aeronava decolase de pe aerodromul Câmpia Turzii.

ADVERTISEMENT

Avion prăbușit în Reghin. Pilotul s-a catapultat

În cursul zilei de marți, 20 aprilie, în județ a fost semnalată grindină și s-au format nori cu dezvoltare verticală. Nu este clar, însă, în ce măsură acest fenomen meteo are legătură cu prăbușirea avionului.

O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

ADVERTISEMENT

Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului”, informează MApN.

MiG-urile aflate în dotarea aviației militare din România au fost fabricate în anii 70-80. În urmă cu două luni, reprezentanții instituției anunțau că toate aeronavele de acest tip au intrat în reparații.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au demarat o anchetă și urmează să stabilească împrejurările exacte în care s-a produs accidentul. Nu este, însă, unicul caz de acest gen. Un alt MiG 21 LanceR s-a prăbușit în urmă cu doi ani, în timpul unui spectacol aviatic. Din păcate, pilotul și-a pierdut viața.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!