News

Accident cumplit în Spania. Peste 155 de răniți, după ce două trenuri s-au ciocnit. Reacția MAE. Update

Peste 155 de oameni au fost răniți în Spania, după ciocnirea violentă dintre două trenuri în apropiere de Montcada i Reixac, din Barcelona.
07.12.2022 | 14:26
Accident cumplit in Spania Peste 155 de raniti dupa ce doua trenuri sau ciocnit Reactia MAE Update
Ambulanțe Spania. Foto: 7est.ro
ADVERTISEMENT
07-12-2022
12:25

Reacția MAE la accidentul din Catalunia

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, că cetăţenia persoanelor rănite în accidentul de tren din Spania nu a fost încă stabilită, dar autorităţile române sunt în contact cu cele spaniole, în vederea acordării de asistenţă la nevoie.

“Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Barcelona, s-a autosesizat în baza informaţiilor apărute public cu privire la un accident feroviar produs în dimineaţa zilei de 7 decembrie 2022, în staţia Moncada y Reixac din Catalunia, soldat cu rănirea a 75 de persoane. În acest context, reprezentanţii consulatului general au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile spaniole, pentru a obţine informaţii oficiale cu privire la cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor afectate”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de la reprezentanţii poliţiei regionale spaniole, răniţii au fost transportaţi la o unitate medicală pentru a beneficia de asistenţă de specialitate, iar ancheta autorităţilor locale este în curs de desfăşurare.

“Autorităţile spaniole au comunicat reprezentanţilor oficiului consular că datele referitoare la cetăţenia persoanelor rănite vor fi transmise ulterior, dacă va fi cazul. MAE menţionează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Barcelona nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest accident. Reprezentanţii oficiului consular continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale”, a mai transmis MAE.

Trenurile s-au ciocnit chiar în gara din Motcada, în momentul în care un tren care circula către Barcelona a lovit din spate un tren care era staționat în această gară.

Două trenuri s-au ciocnit în Spania

Potrivit unui anunț al companiei de stat de căi ferate Renfe, a fost activat planul de alertă pentru accidente feroviare al Protecției Civile. Murcia Today transmite că starea răniților este evaluată în acest moment de către salvatorii ajunși la fața locului.

ADVERTISEMENT

Ciocnirea trenurilor a dus la suspendarea circulației pe ambele sensuri pe nu mai puțin de trei rute. Garniturile de tren au fost deja evacuate în totalitate, conform pompierilor, care au trimis șapte echipaje la fața locului pentru a ajuta cu transferul răniților spre ambulanțe.

La începutul lunii decembrie, două trenuri se ciocneau în Vrancea, însă din fericire nimeni nu era rănit, chiar dacă o locomotivă și un vagon au deraiat.

ADVERTISEMENT

Potrivit anchetatorilor, accidentul a avut loc pe raza localității Dumbrăveni, în zona km 181 a magistralei CF 500, relaţia Gugesti-Sihlea.

Cele două trenuri care s-au ciocnit transportau cereale. ”Prin apel 112 a fost sesizat faptul că, în zona Dumbrăveni, a avut loc o coliziune între două trenuri de marfă ce transportau cereale.

ADVERTISEMENT

Conform apelului, în urma coliziunii a deraiat un vagon ce transporta cereale”, a transmis IPJ Vrancea, cu mențiunea că la fața locului au ajuns și polițiștii de la transporturi feroviare Focșani și ISU Vrancea.

CFR a explicat motivul accidentului, într-un comunicat de presă. ”Locomotiva trenului privat de marfă, care aparține operatorului TimRail Cargo s-a defectat, iar mecanicul nu a mai putut controla garnitura, care a patinat și a intrat într-un alt trenul privat de marfă, al companiei DB Cargo, care aștepta la sector.

ADVERTISEMENT

În urma impactului, locomotiva și primul vagon, din compunerea trenului de marfă al companiei DB, au deraiat”, a transmis CFR SA.

ADVERTISEMENT
Tags: