News

Accident mortal în Prahova. A murit Valer Novac, cel mai cunoscut pilot de elicopter din România

03.10.2020 | 18:17
Accident mortal in Prahova A murit Valer Novac cel mai cunoscut pilot de elicopter din Romania
Un cunoscut pilot de elicopter a murit. Foto: Capital.ro
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai cunoscuți piloți de elicopter din România a murit sâmbătă, 3 octombrie, într-un accident de circulație.

Șocați de vestea primită, sute de oameni i-au transmis condoleanțe pe Facebook, însă bărbatul și-a găsit sfârșitul pe un drum din Prahova.

ADVERTISEMENT

Valer Novac era cunoscut drept „regele elicopteriștilor” din România și a sfârșit în localitatea Mizil, județul Prahova, după ce a lovit un cal cu mașina.

Un cunoscut pilot de elicopter din România a murit într-un accident auto

Martorii povestesc cum bărbatul conducea regulamentar un autoturism, moment în care un cal i-a sărit în față.

ADVERTISEMENT

„În această dimineață, în jurul orei 06:30, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 1B Mizil, un autoturism se află în afara părții carosabile și prezintă avarii.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului unde au constatat că cele sesizate se confirmă. Din primele cercetări a reieșit faptul că un bărbat de 63 de ani care se deplasa la volanul unui autoturism pe DN 1B, din direcția Mizil către Buzău, nu ar mai fi putut evita impactul cu o cabalină, posibil lăsată nesupravegheată, care a pătruns pe sensul său de mers, intrând în coliziune frontală. Ulterior autoturismul a părăsit partea carosabilă oprindu-se pe un teren agricol. În urma accidentului rutier, a rezultat decesul bărbatului în vârstă de 63 de ani, care se afla la volanul autoturismului”, a anunțat IPJ Prahova, conform Capital.ro.

ADVERTISEMENT

Valer Novac a studiat la Școala Militară de Aviație, după care a decis să devină pilot de elicoptere. „Pilota în aviația utilitară. Îi plăcea foarte mult să zboare, să îi ajute pe fermieri să obțină recolte cât mai mari”, a dezvăluit un apropiat al bărbatului, pentru sursa citată.

În 2019, bărbatul a participat la București International Air Show, moment în care era lăudat de organizatori. „Cei care au auzit de Valer Novac știu că el este „tăticul elicopterelor” din România, transformând Ka-26 utilitar într-un elicopter de acrobaţie şi demonstrând de ce este una din marile vedete ale manifestărilor aviatice.

ADVERTISEMENT

Aflăm, astfel, cu toții că aviaţia utilitară nu înseamnă doar aparatele acelea de zbor care se ridică de la sol din an în Paşte pentru a stropi câmpul sau satele contra dăunătorilor. Înseamnă piloţi vigilenţi aflaţi la manşa unui aparat care trebuie manevrat cu foarte mare exactitate! Iar Valer Novac zboară la firul ierbii, întoarce în grabă la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasă, aterizând aparate masive, de zeci de milioane de euro pe suprafeţe de câteva zeci de metri pătraţi, aparent imposibil de practicat când vine vorba de aviaţie”, explicau reprezentanții BIAS în acel moment.

ADVERTISEMENT