News

Accident rutier grav între Urziceni și București, Plan Roșu activat. Bilanț final: patru persoane decedate, cinci transportate la spital. Video

În urma unui accident rutier grav înregistrat miercuri lângă Sinești, pe DN 2, între București și Urziceni, a fost activat Planul Roșu de intervenție. Conform bilanțului final, au murit patru persoane.
29.06.2022 | 11:17
Plan Roșu de intervenție activat în județul Ialomița. Foto: ISU Ialomița
ADVERTISEMENT

De asemenea, cinci persoane au fost transportate la spital. În accident au fost implicate nouă persoane, printre care doi copii și șapte adulți. Inițial, ISU Ialomița a informat că șase persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului.

Plan Roșu activat lângă Sinești, județul Ialomița

S-a mai aflat că un minor de opt ani are o fractură la picior, dar era în stare stabilă. La locul accidentului au intervenit o autospecială de stingere, cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au intervenit și două ambulanțe SAJ.  În sprijinul echipelor de salvare au mai venit trei ambulanțe ale SMURD alocate de ISU București-Ilfov, dintre care una are și medic. Având în vedere gravitatea acestui accident rutier, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Șoferii au fost informați că traficul rutier a fost blocat pe sensul București-Urziceni, astfel că se circulă alternativ pe o singură bandă.

Planul roșu are ca scop asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unor accidente colective şi/sau calamităţi, având ca rezultat victime multiple sau având potenţialul de a produce victime multiple.

ADVERTISEMENT

Conform legislației, Planul Roşu este coordonat de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale. În acest plan de intervenție pot fi implicate mai multe instituţii. Printre ele, instituţiile prefectului, Jandarmeria, SMURD, spitalele de urgenţă şi serviciile publice de ambulanţă.

Planul roşu de intervenţie este activat dacă în urma unui accident au fost înregistrate minimum opt victime cu afecţiuni grave sau 12 victime cu orice fel de afecţiuni. De asemenea, PRDI se activează și dacă este depăşită capacitatea de intervenţie obişnuită a structurilor locale SMURD şi SJA.

ADVERTISEMENT

Cum este declanșat Planul Roșu de intervenți

Declanșarea Planului Roșu de intervenție se face în mai multe etape. Prima dintre ele: concentrarea structurilor SMURD la locul evenimentului şi alertarea structurilor care cooperează în aplicarea PRI în vederea concentrării forţelor necesare prevăzute în plan.

A doua etapă se referă la completarea, în funcţie de necesitate, cu până la 30% din ambulanţele SAJ/SABIF aflate în tura de serviciu. În etapa a treia este alertat personalul care încadrează echipajele SMURD şi SAJ/SABIF aflat în tura liberă. Etapa a patra vizează completarea echipajelor ambulanţelor SAJ/SABIF şi deplasarea acestora la structurile ISU sau la locul indicat de ISU.

ADVERTISEMENT

Asta se face pentru înlocuirea echipajelor SMURD (maximum 60 de minute). În etapa a cincea se asigurară intervenţia în zona de competenţă cu structurile rezultate, iar etapa a șasea este rezervată pentru alertarea SMURD pe plan regional.

Etapa a șaptea prevede revenirea la normalitate. Mai trebuie spus că la ISU unde nu există SMURD pe plan local, PRI se adaptează la nivel judeţean cu prevederea etapei a șasea.

 

ADVERTISEMENT