News

Ce face acum fata spulberată pe trecerea de pietoni de o mașină a Ambasadei Rusiei, în 2012. După luni de comă, Mădălina și-a refăcut viața

Pe 21 octombrie 2012, o mașină aparținând Ambasada Rusiei a accidentat-o grav pe Mădălina Băcanu, o studentă de 19 ani, pe o trecere de pietoni din Capitală. După o lungă suferință, tânăra și-a revenit miraculos.
06.03.2022 | 08:01
Ce face acum fata spulberata pe trecerea de pietoni de o masina a Ambasadei Rusiei in 2012 Dupa luni de coma Madalina sia refacut viata
Mădălina avea 19 ani când a fost spulberată pe trecerea de pietoni de o mașină a Ambasadei Rusiei La București
ADVERTISEMENT

Originară din Făurei, Mădălina Băcanu avea 19 ani pe 21 octombrie 2012, când a fost spulberată efectiv pe trecerea de pietoni de o mașină aparținând Ambasadei Rusiei la București. La volanul bolidului se afla Alexander Evciukov, secretar I în cadrul Ambasadei Rusiei, alături de soția și de copilul său.

Abia admisă la facultate în București, Mădălina a fost transportată imediat la spitalul Bagdasar-Arseni, unde a fost supusă mai multor investigații. Cum doctorii au găsit mai multe leziuni pe creier, s-a preferat inducerea comei, fără posibilitatea unei intervenții chirurgicale pentru o perioadă.

ADVERTISEMENT

”Pacienta este în stare gravă, la Terapie Intensivă. Este în comă, sedată şi respiră cu ajutor aparatelor”, declara atunci Florian Bica, de la Spitalul Bagdasar-Arseni, despre situația critică a Mădălinei Băcanu.

Lui Alexander Evciukov i s-a deschis dosar penal pentru ”vătămare corporală din culpă şi refuz de recoltare a probelor biologice”

În paralel, Poliția Rutieră a deschis dosar penal pe numele lui Alexander Evciukov, cercetat pentru ”vătămare corporală din culpă şi refuz de recoltare a probelor biologice”. Numai că, fiind angajat al ambasadei, bărbatul care provocase teribilul accident beneficia de imunitate diplomatică.

ADVERTISEMENT

”Doamne, ne dorim atât de mult să se facă bine! Ce fată cuminte! Nu ieşea din casă, învăţa şi era în al nouălea cer că intrase la ASE. Era în primul an, vă daţi seama, accidentul ăsta i-a curmat zborul”, declara presei unchiul fetei accidentate. Și fratele Mădălinei, Ionuț, și tatăl, angajat într-o benzinărie, și mama, asistentă medicală, s-au rugat enorm în acele zile pentru o minune.

Sprijinită săptămâni întregi de familie, care a vegheat-o în permanență, Mădălina și-a revenit aproape miraculos, încetul cu încetul. Potrivit medicilor, fata nu-și aducea aminte mare lucru din drama trăită, dar urmând un program complex în spital s-a recuperat complet.

ADVERTISEMENT

Mădălina și-a revenit incredibil, a terminat facultatea și s-a măritat

Astfel, în 2018, după ce terminase facultatea, Mădălina s-a și măritat, în cadrul unui eveniment intim, la care a luat parte doar familia și prietenii apropiați. Ca și înainte de accident, Mădălina a rămas și astăzi aceeași persoană discretă, atașată de familie.

Ca și în cazul pușcașului marin american care l-a accidentat mortal pe Teo Peter, pe 3 decembrie 2004, și în cazul accidentului suferit de Mădălina Băcanu nimeni nu a fost tras la răspundere, invocându-se imunitatea diplomatică a făptașului.

ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă susținută la câteva zile de la accident la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ambasadorul rus Oleg Malghinov a declarat că diplomatul aflat în culpă a plecat deja din România. Malghinov a subliniat atunci că ”nu se pune problema ridicării imunității și că partea rusă nu exclude acordarea de despăgubiri victimei”. 

”Considerăm imposibilă ridicarea imunității diplomatului care a săvârșit acest accident. Ieri, acesta a părăsit România. Apreciem fidelitatea statului român de a respecta prevederile Convenției de la Viena. Să se dea posibilitatea instanței să stabilească toate cicumstanțele accidentul și să se pronunțe corespunzător”, a declarat Malghinov.

Ce au susținut rușii: ”Presa din Romania exagerează cu privire la cauzele accidentului când, de fapt, vina ar fi a victimei”

”A fost o cerere ca diplomatul să plece din România, iar noi am decis ca imunitatea să nu-i fie ridicată. Dar am decis să îi interzicem să mai lucreze în Ambasadă, iar el trebuie să raporteze autorităților Rusiei că s-a supus acestor ordine. Diplomatul este la dispoziția Ministerului de Externe rus. Nu el putea să decidă dacă rămâne cu imunitate sau nu”, a completat atunci ambasadorul Rusiei la București.

Ministrul Titus Corlățean a făcut imediat o cerere oficială de ridicare a imunității lui Alexander Evciukov, cerere pe care Ambasada Rusiei susținea că a înaintat-o către Moscova. “Ne-au dat asigurări că solicitarea părții române va fi transmisă cât mai rapid la Moscova. Așteptăm un răspuns din partea guvernului rus”, nota Corlățean.

Evident că răspunsul dorit de autoritățile române nu a venit niciodată în cazul accidentului teribil căruia i-a căzut victimă Mădălina Băcanu. Mai mult, în săptămânile de după tragica întâmplare, angajații Ambasadei Rusiei au lansat în presa de la Moscova și o altă variantă a accidentului, considerând-o vinovată de producerea accidentului chiar pe victimă.

”Consulul Ambasadei Rusiei la București, Andrei Lancikov, a declarat pentru Ria Novosti că presa din Romania exagerează cu privire la cauzele accidentului și că, de fapt, vina ar fi a victimei. Lancikov a subliniat că diplomatul, pe nume Alexander Evciukov, circula cu viteză regulamentară și că era treaz, lucru confirmat la ambasadă, chiar dacă a refuzat testarea alcoolemiei”, susținea Lancikov, citat de presa română.

ADVERTISEMENT