Sport

Preţul ascuns al argintului olimpic! Situaţie dramatică pentru fotbaliştii spanioli care au fost la JO Tokyo 2020

15 din cei 22 de jucători ai Spaniei de la Jocurile Olimpice au suferit accidentări serioase în actualul sezon din cauza lipsei unei vacanțe de vară. Totalul absențelor acestora este de aproape 90 de meciuri.
11.12.2021 | 08:00
Pretul ascuns al argintului olimpic Situatie dramatica pentru fotbalistii spanioli care au fost la JO Tokyo 2020
Jucătorii Spaniei de la JO Tokyo 2020 au serioase probleme fizice
ADVERTISEMENT

Spania a reușit la Tokyo cel mai bun rezultat la un turneu olimpic de fotbal din ultimii 21 de ani: medalia de argint, după un traseu impresionant oprit doar în finală, când Brazilia s-a impus cu 2-1 în prelungiri.

Generația actuală a Spaniei U23 a egalat, astfel, performanța realizată la Sydney 2000 de o echipă din care făceau parte viitorii campioni mondiali Joan Capdevila, Carles Puyol, Xavi, David Albelda și Carlos Marchena, dar și alți superfotbaliști, precum portarul Aranzubia, Angulo, Jose Mari, Gabri sau Raul Tamudo.

ADVERTISEMENT

Dar medalia de argint obținută la Jocurile Olimpice de la Tokyo a avut un preț foarte scump, plătit de cluburile din La Liga prin accidentările suferite de jucătorii prezenți în lotul lui Luis De La Fuente. Astfel, din cei 22 de fotbaliști deplasați în Japonia, 15 s-au confruntat cu probleme medicale în actualul sezon din La Liga.

Dani Ceballos și Pedri au lipsit cel mai mult de pe gazon în urma accidentărilor din vară

Cel mai mult a avut de suferit Dani Ceballos, care a ratat prezența la EURO 2020 din cauza unei accidentări, apoi a ieșit de pe teren după 45 de minute ale primului joc de la turneul olimpic, disputat împotriva Egiptului. Accidentat la gleznă, jucătorul lui Real Madrid nu a mai apărut de atunci pe teren, adunând deja peste 160 de zile de absență.

ADVERTISEMENT

O altă accidentare gravă a suferit Pedri Gonzalez, noul talent al Barcelonei, care a acuzat din plin lipsa unei vacanțe de vară. Fotbalistul de 19 ani a fost o piesă de bază pentru Spania atât la EURO 2020, cât și la Jocurile Olimpice, dar nota finală a plătit-o după startul stagiunii în La Liga.

Integralist în toate cele șase jocuri ale Furiei Roja de la Campionatul European, Pedri a fost titular și în cele șase partide din turneul olimpic, dintre care patru le-a disputat în totalitate. Dar în noul sezon din La Liga, el a apucat să joace doar în două meciuri întrucât a suferit o leziune musculară, din cauza căreia lipsește de pe gazon de la sfârșitul lunii august. De atunci până în prezent, a pierdut 115 zile și 21 de jocuri.

ADVERTISEMENT
  • Cei 15 olimpici spanioli accidentați în primele trei luni ale sezonului: Dani Ceballos, Pedri, Puado, Oscar Gil, Oyarzabal, Dani Olmo, Carlos Soler, Mingueza, Bryan Gil, Marco Asensio, Moncayola, Eric Garcia, Mikel Merino, Zubimendi, Miranda.

Jumătate dintre cei 15 jucători spanioli accidentați în acest sezon au avut probleme musculare

De altfel, problemele musculare reprezintă afecțiunile cel mai des întâlnite în rândul olimpicilor Spaniei, nouă la număr. Le-au căzut victime și alți doi jucători care au reprezentat Spania în cele două competiții majore din vara acestui an: Mikel Oyarzabal și Dani Olmo.

ADVERTISEMENT

Starul lui Real Sociedad a jucat din primul minut într-un meci de la EURO, bifând apoi câteva minute pe final în alte patru jocuri, și a fost o piesă de bază la Tokyo, unde a fost titular în toate cele șase partide, dintre care în patru, integralist. Oyarzabal a suferit o leziune musculară la începutul lui octombrie și, după ce a lipsit de pe gazon în șapte meciuri, a revenit în noiembrie.

Dani Olmo fost titular în cinci din cele șase meciuri ale Spaniei de la Jocurile Olimpice și în trei jocuri la EURO 2020, dar jucătorul lui RB Leipzig a resimțit din plin oboseala acumulată în acest sezon, fiind și acum indisponibil din cauza unei leziuni musculare.

  • Doar șase zile a fost distanța dintre finala turneului olimpic de fotbal, pierdută de Spania cu 2-1, după prelungiri, în fața Braziliei, și startul noului sezon din La Liga.

Cinci jucători spanioli nu au avut aproape deloc vacanță de vară: au jucat și la EURO, și la Jocurile Olimpice

O altă absență de durată este și cea a lui Oscar Gil, de la Espanyol, accidentat în meciul cu Elche de pe 23 octombrie și care va reveni pe gazon abia în 2022.

Dintre cei cinci fotbaliști iberici care au evoluat și la EURO 2020 și la turneul olimpic, doar portarul Unai Simon, integralist în toate meciurile din ambele competiții, și fundașul Pau Torres nu au suferit accidentări.

Din lotul deplasat la Tokyo de Luis De La Fuente, au mai scăpat neafectați de probleme medicale ceilalți doi goalkeeperi, Ivan Villar și Alvaro Fernandez, precum și Rafa Mir, Marc Cucurella și căpitanul Jesus Vallejo.

Vacanța din startul sezonului, crucială pentru integritatea fizică a lui Pau Torres

În ciuda maratonului din vara acestui an, Pau Torres a supraviețuit miraculos datorită unei decizii înțelepte a antrenorului Unai Emery.

La Campionatul European, unde Spania a jucat între 14 iunie și 7 iulie, fundașul lui Villarreal a fost titular în trei meciuri, apoi, la 16 zile după semifinala cu Italia, a debutat la Tokyo, unde a fost integralist în toate cele șase dueluri. Apoi, la doar patru zile după finala olimpică, a disputat și Supercupa Europei împotriva lui Chelsea!

Dar imediat după acel joc, pierdut la penalty-uri, Unai Emery i-a acordat o perioadă de odihnă binemeritată de 14 zile, decizie care s-a dovedit foarte inspirată. Revenit în echipă în a doua jumătate a lui septembrie, Pau Torres nu a avut nicio problemă fizică și a bifat toate minutele pe teren.

ADVERTISEMENT
Tags: