Fotbal intern

Îşi revin accidentaţii de la Dinamo? Jucătorii din Liga 1 au dat verdictul

FC Dinamo Bucureşti a transferat doi jucători în această pauză competiţională din Liga 1, dar aceştia au întâpinat mari probleme din cauza accidentărilor....
02.07.2017 | 14:16
Isi revin accidentatii de la Dinamo Jucatorii din Liga 1 au dat verdictul
ADVERTISEMENT

FC Dinamo Bucureşti a transferat doi jucători în această pauză competiţională din Liga 1, dar aceştia au întâpinat mari probleme din cauza accidentărilor.

Portughezul Diogo Salomao, 28 de ani, a suferit o operaţie de înlocuire a ligamentului, după ce în 2014 şi-a rupt un ligament încrucişat anterior. De partea cealaltă, Giorgios Katsikas şi-a rupt toate ligamentele încrucişate în 2015, atunci când se afla sub contract cu Twente.

ADVERTISEMENT

Ciprian Marica, Florin Bratu, Sergiu Negruţ şi Laurenţiu Marinescu au vorbit pentru gsp despre şansele ca aceştia să îşi revină după accidentările grave suferite  şi toţi susţin că fotbaliştii îşi pot reveni dacă recuperarea a fost făcută corect.

CIPRIAN MARICA: “Un genunchi operat nu mai este niciodată ca nou. Mă uit la Falcao, el a reuşit să se recupereze fantastic, deşi a durat cam mult. De obicei, perioada în care ajungi la forma dinaintea operaţiei durează cam cât ţine şi absenţa de pe teren. Lipseşti şase luni, cam tot atât îţi ia să îţi revii. Aşa e calculul. Este foarte greu, dar un fotbalist poate să îşi revină foarte bine după o astfel de operaţie. Cel mai important este să faci bine recuperarea, să nu grăbeşti procesul. Dacă forţezi e posibil să recidiveze! În genunchi există un mecanism foarte complex, nu îţi garantează nimeni că nu se poate întâmpla din nou. Eu am avut patru operaţii la menis la acelaşi genunchi, dar dacă am făcut recuperarea cum trebuie.Sunt cazuri şi cazuri. În Germania aveam antrenori care făceau mental coaching cu jucătorii accidentaţi, să-i ajute să treacă de teamă. La început, există o reţinere, dar nu durează mult. Eu când intram pe teren uitam că sunt operat şi puneam piciorul fără teamă.”

ADVERTISEMENT

FLORIN BRATU: “La mine nu a mai funcţionat. Nu am mai fost niciodată la fel după operaţia la genunchi. D-aia m-am lăsat de fotbal la 31 de ani şi jumătate. Există şi cazuri în care jucătorii au revenit şi au jucat chiar şi mai bine. În momentul în care te rupi e foarte complicat, în primul rând psihic, pentru că recuperarea este foarte dificilă. Lucrezi zilnic între şase şi opt ore pe zi, timp de cinci sau şase luni, până când simţi că poţi ieşi pe teren să alergi. De fapt, e o luptă cu tine însuţi. La mine a durat un an până am putut să reintru pe teren, au fost complicaţii. Frica de contact durează foarte puţin. Cred că două-trei zile maximum. E instinctul de conservare, dar te fură repede jocul şi uiţi de asta. Jucătorii nu trebuie judecaţi strict după aceste accidentări. Dacă recuperarea a fost făcută bine, iar fotbalistul are un organism bun. atunci băiatul poate să fie la fel ca înainte de operaţie. Cred că important este să nu dureze recuperarea mai mult de şase luni. Dacă se prelungeşte înseamnă că sunt probleme şi e mai greu să mai revină”.

LAURENŢIU MARINESCU: “Recuperarea este decisivă. Psihic este foarte greu, dar trebuie să ai puterea să te concentrezi pe exerciţiile de recuperare. Frica e a pune piciorul, cum se spune, dispare, dar depinde foarte mult de la jucător la jucător. Nu e o regulă generală. Eu mi-am revenit total după accidentare, a fost foarte neplăcută acea perioadă, dar am reuşit să ajung din nou la forma mea.”

ADVERTISEMENT

SERGIU NEGRUŢ: “În lunile de după recuperare faci aceleaşi exerciţii zilnic, e foarte greu din punct de vedere psihic, dar trebuie să respecţi cu sfinţenie programul de recuperare. Eu am deja trei ani de la operaţie şi mă simt ca nou, nu am mai avut nicio durere. La început, după revenire, mai există dureri care apar şi dispar în funcţie de intensitatea antrenamentelor. Cam şase luni durează să revii sută la sută, la mine aşa a fost, iar acum chiar nu mai am nicio problemă. Cel mai important este să fie recuperare corectă.”

De ce n-au confirmat jucătorii transferaţi de Dinamo Bucureşti

Şi Pompiliu Popescu, fostul meci al echipei naţionale a României, a vorbit despre posibilitatea ca jucătorii transferaţi de FC Dinamo Bucureşti să îşi revină.

ADVERTISEMENT

POMPILIU POPESCU: “Dacă jucătorii transferaţi de Dinamo nu au mai confirmat după operaţiile de la genunchi nu e obligatoriu să fie de la asta! Poate nu au făcut bine recuperarea sau poate nu au avut parte de un preparator fizic bun, care să îi aducă după recuperare la forma normală. Dacă au sărit etape de recuperare şi din pregătirea fizică de după recuperare, e normal ca performanţele să scadă. Ca idee generală, dacă operaţia e corect făcută şi recuperarea la fel, jucătorul îşi poate reveni fără probleme, sută la sută”.

Sursă FOTO: gsp.ro.

ADVERTISEMENT