Premier League

Accidentele aviatice care au îndoliat fotbalul mondial! Chapecoense şi Manchester United, decimate

28.10.2018 | 11:34
Accidentele aviatice care au îndoliat fotbalul mondial

Accidentele aviatice au îndoliat fotbalul mondial de-a lungul anilor. Sâmbătă seară, la scurt timp după finalul meciului Leicester City – West Ham United 1-1, elicopterul deţinut de Vichai Srivaddhanaprabha, patronul formaţiei de pe “King Power Stadium”, s-a prăbuşit în parcarea stadionului. La Gazzetta dello Sport a anunţat duminică dimineaţă că omul de afaceri thailandez se afla la bordul aparatului de zbor.

Pe 4 mai 1949, jucătorii lui FC Torino se întorceau în Italia după un meci amical jucat cu Sporting Lisabona. Cu doar câţiva kilometri înainte de a ateriza, avionul s-a lovit de turla mânăstirii Superga şi s-a prăbuşit. Toate cele 31 de persoane aflate la bord au decedat, printre care şi 18 fotbalişti. În momentul tragediei, FC Torino era una dintre cele mai bune echipe din Europa şi domina fotbalul din Italia.

Accidentele aviatice care au îndoliat fotbalul mondial. Tragedia de la Munchen

Manchester United a fost un alt mare club care a fost îndoliat în urma unui accident aviatic. Pe 6 februarie 1958, jucătorii “diavolilor” se întorceau în Marea Britanie după un meci cu Steaua Roşie Belgrad, jucat în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Aeronava în care se aflau jucătorii antrenaţi de Sir Matt Busby a făcut o escală la Munchen pentru realimentare, însă avionul a ratat decolarea de două ori. La a treia tentativă, aparatul de zbor s-a prăbuşit şi 23 de persoane au murit. Printre decedaţi s-au numărat opt dintre jucătorii echipei. Din fericire, nouă fotbalişti ai formaţiei au supravieţuit.

În urmă cu doi ani, pe 28 noiembrie 2016, jucătorii lui Chapecoense se deplasau la Medellin, unde urmau să joace partida tur din finala Copa Sudamericana contra celor de la Atletico Nacional. Avionul a rămas fără combustibil şi s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul pe care trebuia să aterizeze. 71 dintre cele 77 de persoane aflate la bord au decedat, printre care s-au numărat şi 19 fotbalişti ai formaţiei braziliene. Chapecoense nu a mai disputat finala Copa Sudamericana şi a primit trofeul din oficiu din partea forului continental.

Accidentele aviatice care au îndoliat fotbalul mondial. Chapecoense a pierdut aproape toată echipa în 2016
Accidentele aviatice care au îndoliat fotbalul mondial. Chapecoense a pierdut aproape toată echipa în 2016

Alte accidente aviatice care au îndoliat fotbalul mondial

16 iulie 1960 – Echipa olimpică de fotbal a Danemarcei – opt fotbalişti au decedat

3 aprilie 1961 – C.D. Green Cross (Chile) – opt fotbalişti au decedat

26 septembrie 1969 – The Stongest (Bolivia) – 17 fotbalişti au decedat

11 august 1979 – Pakhtakor Taşkent (URSS) – toţi fotbaliştii echipei au decedat

8 decembrie 1987 – Alianza Lima (Peru) – toţi fotbaliştii echipei au decedat

7 iunie 1989 – Colorful 11 (Surinam) – 15 fotbalişti au decedat

27 aprilie 1993 – Echipa naţională a Zambiei – toţi fotbaliştii selecţionaţi au decedat