News

Accidentul ciudat în care și-a pierdut viața Romica Puceanu. Regina muzicii lăutărești a murit acum 25 de ani

Marea interpretă Romica Puceanu a murit la 69 de ani, într-un accident rutier care a avut loc la 5 dimineața, pe șoseaua ce leagă localitățile Dor Mărunt și Dragoș Vodă (județul Călărași).
24.10.2021 | 11:46
Accidentul ciudat in care sia pierdut viata Romica Puceanu Regina muzicii lautaresti a murit acum 25 de ani
Celebra artistă Romica Puceanu și-a găsit sfârșitul într-un accident rutier provocat de un șofer grec, acum 25 de ani
ADVERTISEMENT

Considerată regina muzicii lăutărești din România, Romica Puceanu s-a născut pe 19 ianuarie 1927, în București, într-o familie de romi. Romica a început să cânte de la 14 ani, lansând de-a lungul unei cariere prodigioase melodii de neuitat, precum ”Șaraiman”, Anii mei și tinerețea”, ”Aș munci la plug și coasă” și multe altele.

Consacrarea ca vedetă de primă mână avea să vină pentru Romica Puceanu atunci când a debutat colaborarea ei cu taraful Fraţii Gore, a căror verişoară era. Din cauza originii ei, neagreată de Partidul Comunist Român, reușește să înregistreze primul disc la Electrocord abia la 37 de ani.

ADVERTISEMENT

Timbrul inconfundabil al Romică Puceanu a determinat și succesul artistei peste hotare. De altfel, și astăzi, albumul ”Chansons Tziganes” se găseşte la loc de cinste în magazinele de muzică din străinătate, cu prezentări în limba engleză, franceză sau germană.

Microbuzul în care se afla solista, acroșat de o mașină

Pe 19 octombrie 1996, la ora 5 dimineața, s-a produs însă accidentul care i-a provocat moartea Romicăi Puceanu. Atunci, microbuzul în care se afla artista și alți patru pasageri – membri ai formației, în drum spre o nuntă la Constanța – a fost acroșat de o mașină de pe contrasens.

ADVERTISEMENT

Deși traficul era oprit, din cauza unui accident care avusese loc recent, un cetățean grec a forțat stopul și a intrat în microbuzul în care se afla Romica Puceanu. Artista statea pe bancheta din mijloc, fiind încadrată de doi lăutari și de copilul șoferului.

Dintre cei cinci pasageri ai microbuzului, doar Romica Puceanu s-a ales cu leziuni grave. Artista a suferit fracturi multiple, la coaste, claviculă, la omoplat și la picioare, pentru că banchetele din spate au venit peste ea la impact.

ADVERTISEMENT

Martor al accidentului: ”Parcă și-a presimțit moartea!”

Marea cântăreaţă a fost transportată imediat la Spitalul Municipal Feteşti, în stare gravă. Apoi, cum starea ei s-a înrăutățit, a fost dusă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală, unde medicii au vrut să o opereze. Inutil, însă. Pe 24 octombrie 1996, Romica Puceanu a murit la 69 de ani, lăsând în urmă o carieră strălucitoare.

Copilul soferului, pe care Romica Puceanu il ținea în brațe în momentul accidentului, a povestit presei la cîțiva ani după tragedia care i-a marcat viața: “Parcă și-a presimțit moartea! Tot drumul spunea să nu ne grăbim, să mergem mai încet, că avem timp să ajungem”.

ADVERTISEMENT

Concluzia contestată a anchetei: șoferul conducea cu 48 km/h

Ancheta declanșată după accident a scos la iveală un amănunt incredibil. Potrivit datelor oficiale, cetățeanul grec care a provocat tragedia conducea cu doar 48 de kilometri pe oră și nu era sub influența băuturilor alcoolice, deși martorii accidentului au susținut atunci că viteza era mult mai mare.

Ca un făcut, au existat informații lansate de familia Romicăi Puceanu cum că, la câțiva ani după dramă, fiul șoferului grec ar fi murit la rândul lui într-un accident de circulație, fiind urmat pe lumea cealaltă, după puțin timp, chiar de tatăl lui, cel care provocase moartea celebrei soliste.

Înmormântată la cimitirul Izvorul Nou, din Dristor, chiar pe Aleea Lăutarilor, Romica Puceanu a fost condusă pe ultimul drum de mii de persoane, taraful Ion Albeșteanu fiind cel care a cântat de jale în amintirea marii artiste.

ADVERTISEMENT