News

Accidentul vascular cerebral și Covid-19, rețeta dezastrului. Anunțul medicilor canadieni

16.09.2020 | 19:35
Accidentul vascular cerebral si Covid19 reteta dezastrului Anuntul medicilor canadieni
ADVERTISEMENT

Atunci când vine vorba de simptome asociate Covid-19, medicii vorbesc despre febră, tuse seacă sau dureri puternice de cap.

Cu toate acestea, pentru unii pacienți, primul simptom al infectării cu noul coronavirus e un accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu realizat de canadieni, accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai frecvente în rândul oamenilor care se îmbolnăvesc de Covid-19.

Legătura periculoasă dintre accidentul vascular cerebral și infectarea cu Covid-19

Studiul a colectat informații de la peste 160 de pacienți care au suferit un astfel de accident vascular, printre care mulți aveau sub 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de acești pacienți tineri, 45% nu aveau niciun motiv de îngrijorare că se vor infecta cu noul coronavirus, fiind sănătoși, în timp ce la restul de 50% de cazuri primul simptom al infectării cu Covid-19 a fost acest accident vascular.

În concluzie, peste 50% din totalul pacienților tineri care au suferit un accident vascular cerebral nu au avut niciun alt simptom asociat Covid-19 înainte de accident.

ADVERTISEMENT

„Vorbim despre oameni perfect sănătoși care se infectează cu Covid-19 și suferă accidente vasculare cerebrale. A fost extrem de surprinzător”, a declarat doctorul Luciano Sposato, cercetător de top la Western University.

Când vedem pacienți cu un astfel de accident vascular, primul lucru ne gândim că sunt infectați cu Covid-19. Chiar și atunci când nu au alte probleme, ar trebui testați pentru Covid-19”, a completat specialistul. Așadar, în condițiile în care accidentul vascular cerebral precede orice alt simptom al Covid-19, medicii testează mai nou orice persoană care are această problemă, potrivit CTVNews.

ADVERTISEMENT

Mai mult, studiul arată că 45% din totalul acestor pacienți ajung la Terapie Intensivă și mor, spre deosebire de cei care nu au Covid-19. Dacă mortalitatea e 15-30% pentru cei care fac un accident vascular cerebral, aceasta crește așadar la 45% atunci când e asociată cu SARS-CoV-2.

Cifra crește la 59% atunci când pacienții au cel puțin o altă problemă gravă de sănătate, iar șansele ca un pacient infectat cu Covid-19 să sufere un accidentul vascular cerebral sunt de 10 ori mai mari decât unui care nu are Covid-19.

Cu toate că medicii nu au o explicație clară pentru ce se întâmplă, se bănuiește că virusul provoacă cheaguri de sânge care pot fi fatale. „E extrem de interesant, dacă ne uităm la pacienții cu cheaguri de sânge în plămâni, e o situație de 14 ori mai frecventă la pacienții cu Covid-19, spre deosebire de cei fără Covid-19”, a aduăugat Sposato.

Se pare că aceste cheaguri de sânge migrează spre creier, moment în care se produce accidentul vascular cerebral. Din păcate, cei care supraviețuiesc rămân cu sechele pe toată durata vieții.

Semnele care prevestesc un astfel de accident sunt probleme cu vorbirea, dureri de cap, probleme cu echilibrul, amețeală bruscă, paralizie sau amorțeală a feței, brațului sau a piciorului.

ADVERTISEMENT
Tags: