Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Acestea se preparară ușor, însă, pentru a fi perfecte, trebuie să ții cont de anumite detalii. Nu doar ingredientele sunt importante, ci și oala în care le fierbi.
Niciun Crăciun fără sarmale. Românii adoră acest preparat datorită gustului său unic, dar și datorită faptului că mereu amintește de magia sărbătorilor de iarnă. Chiar dacă sarmalele sunt simplu de preparat, câteva detalii esențiale fac mereu diferența.
Fiecare gospodină prepară sarmalele așa cum știe ea mai bine. Totul este foarte important, de la ingredientele și condimentele alese, până la oala în care fierb. Aparent banală, oala este cea care influențează foarte mult gustul preparatului.
Sarmalele vor fi mereu delicioase dacă alegi să le faci din ingrediente proaspete și dacă folosești condimentele potrivite. Însă, diferența între sarmale delicioase și sarmale perfecte o face chiar oala în care sunt fierte.
Gospodinele știu foarte bine că nu există o oală creată special pentru a fierbe sarmale. De cele mai multe ori, oala de inox este folosită pentru a prepara acest deliciu, iar motivele sunt evidente. Oala de inox este mult mai practică, iar sarmalele fierb destul de repede în ea.
Potrivit gospodinelor cu experiență, cea mai bună oală pentru sarmale este oala din lut. Chiar dacă există diverse materiale din care se confecționează oalele în ziua de azi, niciunul nu egalează oala de lut.
Oala de lut se folosește încă din cele mai vechi timpuri și nu doar pentru sarmale, ci și pentru ale preparate. Dacă fierbi sarmalele în oală de lut, vei observa că vor avea un gust aparte pe care nu o să îl aibă niciodată cele fierte în oală de inox.
Nu doar oala este importantă, ci și modul în care alegi să le fierbi. Dacă le vei fierbe pe aragaz, atunci trebui să ții cont de intensitatea focului, dar și timp. Nu este deloc recomandat să lași sarmalele la fiert prea mult.
De obicei, sarmalele trebuie să fiarbă 2 ore, până când orezul nu mai este tare. Dacă nu ții cont de asta și le fierbi prea mult, s-ar putea ca acestea să își piardă gustul.
De asemenea, gustul este influențat și de condimente. Întotdeauna, condimentele alese corect te vor ajuta să prepari sarmale delicioase. Cele mai recomandate sunt boiaua, cimbrul, sarea și piperul.