Majoritatea celor mai zgomotoase zone din țară se află chiar în Capitală. Nivelul de zgomot depășește 100 de decibeli la orele de vârf. Cu greu mai poți purta o conversație pe stradă, fără să țipi.
Zilnic, nivelul de zgomot este unul peste măsură, chiar dacă este perioada concediilor. Sănătatea urechii este afectată în zonele cele mai circulate din București. Deși traficul este infernal, tot acele arii sunt printre cele mai căutate datorită facilităților.
Zona Ștefan cel Mare este cea mai gălăgioasă din întreaga țară. Pe aici trec zilnic peste 100.000 de mașini. Pe lângă zgomotul specific traficului, se adaugă și sirenele ambulanțelor sau mașinilor de poliție, potrivit Observator News.
„Trăiesc pe Ștefan cel Mare cred că de 10 ani, am apartament fix pe stradă, deci cumva ne-am obişnuit. Dacă avem si nişte termopane bune pe casă nu avem mari probleme. În continuare se trăieşte relativ bine aici in ciuda haosului”, a spus un localnic, potrivit sursei citate.
Un alt localnic nu a mai suportat haosul din zonă și s-a mutat. „Eu am locuit chiar aici vis-a-vis şi e efectiv un dezastru. Sunt foarte multe sirene, la un moment dat devii imun la sunetul de sirenă. Trebuie să țin geamurile închise altfel nu am nicio șansă să mă odihnesc”, a spus un alt bucureștean.
Mai sunt și alte zone, intens circulate, în care este dificil să trăiești dacă nu ești obișnuit cu traficul intens. Unirii, Piața Victoriei, Universitate, Moșilor, dar și Obor se află și ele în top. Locuitorii din Oradea au semnalat aceeași problemă. Cartierul Nufărul 2 este o zonă în care localnicii au parte, în fiecare zi, de zgomot puternic din cauza traficului.
Din cauza blocurilor înalte, se produce efectul de tunel, iar sunetul este chiar și de două ori mai amplificat. În ciuda acestui disconfort fonic, tot mai mulți aleg să locuiască în aceste zone, drept urmare și prețurile sunt foarte ridicate.
„Pentru top cele mai zgomotoase cartiere vedem prețuri cu 20% mai mari comparativ cu media la nivelul întregului oraș și asta se întâmplă pentru că sunt cartiere centrale. Pun preț și pe alte lucruri: pe apropierea de transport în comun, densitatea punctelor de interes”, a explicat Monica Dudău, reprezentant platformă online cu anunţuri imobiliare, potrivit Observator.
De asemenea, pentru locuitorii din aceste zone pot apărea și alte probleme, de natură psihologică. „Probleme de atenţie, de concentrare, de memorie, performanţa la locul de muncă, stres, anxietate inclusiv tulburări de somn, probleme comportamentale, iritabilitate, furie, tristeţe la adulţi, iar la copii pot să fie inclusiv probleme pe partea academică, de dificultăţi de învăţare, atenţie, concentrare”, a explicat Geta Udrea, psiholog.