Life

Aceasta este cea mai ieftină stațiune din Romania. Urcarea cu telegondola costă doar 10 lei

Unde se află cea mai ieftină stațiune din România. Pentru urcarea cu telegondola, turiștii trebuie să plătească doar 10 lei.
18.12.2024 | 00:29
Aceasta este cea mai ieftina statiune din Romania Urcarea cu telegondola costa doar 10 lei
Cea mai ieftină stațiune montană din România. Sursa foto: gohunedoara.com, HDVmDan/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cea mai ieftină stațiune din România este foarte căutată de turiști iarna, iar prețurile sunt decente. Pentru urcarea cu telegondola, e nevoie doar de 10 lei. În sezonul rece, șoseaua e transformată în pârtie.

Cea mai ieftină stațiune montană din România. Unde se află

În timp ce turiștii plătesc sume mari de bani pentru vacanțele în stațiunile din Valea Prahovei sau în Poiana Brașov, există și opțiuni mai accesibile.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în Munții Vâlcan, stațiunile montane deja sunt acoperite de zăpadă. Printre principalele atracții din Valea Jiului, în sezonul rece, se numără stațiunile Straja și Pasul Vâlcan.

Pasul Vâlcan din Hunedoara poate reprezenta o opțiune pentru cei care își doresc să se bucure de zăpadă și să schieze. Vizitatorii pot urca cu telegondola și pot folosi șoseaua alpină ca pârtie.

ADVERTISEMENT

La final de săptămână, stațiunea Straja din Hunedoara este foarte aglomerată, iar turiștii o preferă pentru pârtii și pentru instalațiile de schi de la poalele vârfului Straja, situat la 1868 metri.

De partea cealaltă a vârfului Straja, turiștii coboară în Pasul Vâlcan, situat mai jos, la aproximativ 1640 de metri. De mai bine de zece ani, este o stațiune turistică foarte apreciată iarna.

ADVERTISEMENT

A devenit populară după ce a fost construită telegondola care urcă din orașul minier Vulcan în zona de agrement. Primele cabane pentru cazarea turiștilor au fost construite în anii ’70.

În acea perioadă, cei mai mulți turiști erau angajați ai minelor de cărbune din Valea Jiului. Construcția telegondolei a început la finalul anilor 2000. În următorii ani, a fost construită și șoseaua montană care urca în Pasul Vâlcan, inaugurată în anul 2014.

ADVERTISEMENT

Turiștii sunt atrași de șoseaua transformată în pârtie

În timpul iernii, Drumul județean 664 din Pasul Vâlcan nu este accesibil cu mașina. De când a fost construită șoseaua, turiștii o folosesc pe post de pârtie de schi și săniuș.

Au fost amenajate și pârtii de câteva sute de metri. Atunci când tot drumul de 4 kilometri e acoperit de zăpadă, șoseaua transformată în pârtie este o variantă mult mai bună pentru a schia.

“Iarna, Drumul județean 664 din Pasul Vâlcan este inaccesibil cu mașina, iar de la construcția șoselei, este folosită ca pârtie de schi și săniuș.

În Pasul Vâlcan au fost amenajat și pârtii de câteva sute de metri, însă atunci când întregul drum de patru kilometri, de la stația de urcare a telegondolei până în stațiune, este acoperit de omăt, șoseaua pârtie este mult mai ofertantă pentru amatorii de schi”, a explicat angajatul unei cabane, potrivit Adevărul.

Turiștii care nu schiază se pot plimba pe muntele înzăpezit. Traseele mai lungi de două ore duc la Vârful Straja și coboară, apoi, în stațiunea montană Straja. Telegondola este foarte ieftină.

“Este, probabil, cea mai ieftină stațiune din România: urci cu 10 lei și te dai cu sania pe șoseaua care coboară prin pădure. Mulți oameni preferă să urce pe jos pe drumul spre Pasul Vâlcan.

Îi vedem mai ales dimineața – vin la plimbare: sunt unele locuri atractive și pe drumul spre stațiune, cum este Cascada Lupilor (video), aflată în apropiere de șosea, în pădure”, a mai spus localnicul.

În sezonul rece, telegondola funcționează până la ora 16. Turiștii care întârzie pot să rămână la cabanele din stațiune sau pot coborî pe șoseaua devenită pârtie.

“Trebuie să fie prudenți, pentru că odată cu lăsarea serii, adesea se așterne și ceața peste pădure și nu mai vezi nimic la câțiva metri, chiar și folosind lanterna”, a avertizat angajatul cabanei.

ADVERTISEMENT