Life

Aceasta este cea mai mare cascadă din lume. Motivul pentru care nu poate fi vizitată de turiști

Aceasta este, de fapt, cea mai mare cascadă din lume. Aici are loc un fenomen spectaculos. De ce nu poate fi vizitată de turiști.
03.01.2025 | 15:34
Aceasta este cea mai mare cascada din lume Motivul pentru care nu poate fi vizitata de turisti
Unde se află cea mai mare cascadă din lume. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Unde se află, de fapt, cea mai mare cascadă din lume? Acolo are loc un fenomen impresionant. Din păcate, este un loc ce nu poate fi vizitat de turiști.

Unde se află cea mai mare cascadă din lume

În lume se află numeroase cascade impresionante, printre care Angel (Venezuela), Niagara (la granița dintre SUA și Canada), Yosemite (SUA) sau Cascada Rinului, cea mai mare din Europa.

ADVERTISEMENT

Există, însă, una foarte mare, situată sub Strâmtoarea Groenlandei, numită Cataracta Submarină. Cu toate că se numără printre cele mai fascinante fenomene naturale de pe planeta noastră, este o cascadă ce nu poate fi vizitată.

Are o înălțime estimată la 3.505 metri, fiind mult mai mare decât Cascada Angel din Venezuela, care are 979 metri. Nu poate fi vizitată din cauza faptului că este o cascadă submarină.

ADVERTISEMENT

Este considerată cea mai mare de acest tip din toată lumea, însă nu este o cascadă în adevăratul sens al cuvântului. Situată între Groenlanda și Islanda, Cataracta Submarină face parte din Oceanul Atlantic de Nord.

Cascada are un volum de aproximativ 5 milioane de metri cubi de apă pe secundă. Acesta este mult mai mare decât orice râu sau cascadă terestră.

ADVERTISEMENT

Cataracta Submarină reprezintă un curent puternic de apă rece și densă, scufundat într-un strat de apă mai caldă și mai puțin densă.

Din cauza poziționării, nu poate fi vizitată, astfel că nu e accesibilă turiștilor. Având loc sub suprafața oceanului, cascada este “invizibilă” pentru oameni.

ADVERTISEMENT

Este un fenomen care are loc la adâncimi mai mari de 2.000 – 3.000 de metri, astfel că e nevoie de instrumente specializate pentru a-l putea studia.

La suprafață nu există fenomene vizibile care pot indica prezența cascadei. Deși e un flux de apă ce curge vertical, acesta se află în totalitate în ocean.

Mai mult, Strâmtoarea Groenlandei e situată într-o regiune arctică. Temperaturile sunt foarte scăzute, fiind frecventă și gheața marină. Condițiile meteorologice din această zonă sunt imprevizibile, motiv pentru care expedițiile și activitățile turistice nu se pot desfășura în siguranță.

Zona e una izolată, dedicată cercetării științifice. Accesul este limitat doar pentru expediții specializate, notează spynews.ro.

Cea mai mare cascadă
Aici se află cea mai mare cascadă din lume. Sursa foto: oceanservice.noaa.gov

Cum se produce fenomenul

Fenomenul se petrece din cauza diferențelor de temperatură și salinitate dintre apele din Marea Groenlandei și cele din Atlanticul de Nord.

Apa rece și densă din nord e provenită din topirea ghețarilor, precum și din curenții reci arctici. Temperatura scăzută și salinitatea mai mare o fac să fie mai densă.

Pe de altă parte, apa mai caldă și mai puțin densă din sud este provenită din Atlanticul de Nord. Aceasta este transportată de Curentul Golfului (Gulf Stream).

Aceste două mase de apă se întâlnesc în Strâmtoarea Groenlandei. Sub apa caldă, mai puțin densă, alunecă apa rece și densă. Se creează, astfel, un curent vertical masiv, care e un “efect de cascadă” submarină.

Cataracta Submarină are un rol important la circulația globală a curenților oceanici, numită “conveierul global” sau AMOC – Atlantic Meridional Overturning Circulation).

Prin acest proces, căldura de la tropice este transportată către regiunile polare, permițând reglarea climei globale.

În același timp, fluxul submarin are o influență asupra distribuției nutrienților, dar și a speciilor marine  în Atlanticul de Nord. Impactul asupra biodiversității este unul considerabil.

ADVERTISEMENT