Dacă te întrebi care e cea mai periculoasă insectă din lume, răspunsul te-ar putea surprinde. O găsești și în România, iar deși la prima vedere poate părea inofensivă, ea poate transmite boli grave.
Trăim într-o lume cu o faună și o vegetație extrem de bogată. Nu tot ceea ce arată însă frumos este și sigur. Există spre exemplu o mulțime de plante, care deși sunt extraordinare la prima vedere, pot fi toxice.
Și când vine vorba de animale știm foarte bine că unele dintre ele sunt extrem de periculoase. De altfel chiar și cele mai drăgălașe specii pot ajunge să ucidă oameni în diferite condiții.
La rândul lor, insectele reprezintă și ele un pericol. Deși sunt mici și ne gândim că nu ne pot face nimic, adevărul este cu totul altul. Exemplu este chiar cea mai periculoasă insectă din lume și pe care o găsim și în România.
Menționăm faptul că insectele periculoase mușcă de cele mai multe, ori înțeapă. Acestea reușesc să supraviețuiască în numeroase condiții, iar în cele mai rele cazuri, înțepătura sau mușcătura lor poate fi fatală, relatează Howstuffworks.
Deși pare greu de crezut, cea mai periculoasă insectă din lume este chiar țânțarul. În perioada verii ne putem confrunta cu o adevărată avalanșă. Înțepăturile țânțarilor nu sunt deloc plăcute, iar zgomotul pe care îl fac de asemenea poate să creeze disconfort.
Ce nu iau în calcul multe persoane e cât de periculoși sunt țânțarii, de fapt. Aceștia sunt responsabili de cele mai multe decese umane, spre deosebire de alte insecte. Țânțarii transmit boli precum malaria, febra dengue și virusul Zika.
De altfel milioane de decese sunt înregistrate la nivel global din cauza țânțarilor. Cum se întâmplă asta însă? Țânțarii care sunt infectați trec acești agenți patogeni în fluxul sanguin, ducând ulterior la deces.
Din fericire nu toți țânțarii sunt periculoși. Chiar și așa, trebuie să fim atenți în momentul în care suntem mușcați, pentru a evita potențialele pericole. Ce alte insecte mai sunt considerate ca fiind periculoase?
Musca Țețe este la rândul ei periculoasă și răspândește boala somnului africană. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de tripanosomiază. Boala afectează sistemul nervos central și poate fi fatală dacă nu este tratată.
Musca de casă poate fi și ea de asemenea un pericol. Deși doar sunetul ei ne deranjează, aceasta poate să răspândească boli. Ea poartă agenți patogeni atât pe corp, cât și pe salivă. Ulterior, aceștia sunt transferați pe alimente, ori pe diferite suprafețe care sunt ulterior atinse de oameni.