În Statele Unite ale Americii este practicată la scară destul de largă, într-un domeniu esențial, cea mai periculoasă meserie din lume. Jobul aduce venituri importante, dar și tragedii însemnate în fiecare an.
La ora actuală, printre cele mai căutate locuri de muncă sunt cele oferite de companiile IT, bănci sau firmele de consultanță. În aceste joburi, riscurile fizice sunt aproape minime.
În unele locuri din lume există însă profesii cu adevărat periculoase, în care mor în permanență foarte mulți oameni. Angajații din domeniul forestier din SUA sau tăietorii de lemne înregistrează cel mai mare număr de accidente fatale la locul de muncă dintre toate ocupațiile civile practicate peste ocean.
Acești muncitori sunt expuși unor pericole mai mari chiar și decât muncitorii care construiesc acoperișuri sau minerii care lucrează cu utilaje grele în subteran, arată un material The New York Times.
În urmă cu cinci ani, Revista Cariere prezenta un top al celor mai periculoase locuri de muncă din lume. Pe locul 1 era cel de spălător de geamuri la înălțime, urmat locurile din mine, dresorii de animale, geniștii și constructorii.
Revenind la tăietorii de lemne din SUA, o statistică de-a dreptul șocantă arată că, din 100.000 de tăietori de lemne, în jur de 100 își pierd viața în fiecare an din cauza accidentelor suferite în timpul serviciului.
”Există o combinație de factori fizici – utilaje grele și, bineînțeles, copaci masivi. Adaugă la acestea terenul abrupt și vremea neiertătoare și aspectul rural al muncii și obții un pericol mare”, spune a Marissa Baker, o profesoară de sănătatea muncii de la Universitatea din Washington care a studiat industria exploatării forestiere.
În statul Oregon din SUA, industria exploatării forestiere generații reprezintă principala sursă de venit pentru populație. În ultimele decenii, cererea mare pentru lemne și lipsa altor locuri de muncă bine plătite în zonele rurale au făcut ca industria forestieră să ofere unele dintre cele mai atrăgătoare oportunități de muncă.
Date fiind veniturile oferite, mulți lucrători decid că riscul merită. Cei mai mulți angajați de aici câștigă în jur de 29 de dolari pe oră. Salariile medii din industria lemnului sunt cu 17% mai mari decât salariile din sectorul privat local, potrivit unui raport recent al Departamentului de Servicii Administrative din Oregon.
În această parte a Americii, exploatarea forestieră funcționează pe tot parcursul anului. Industria a scăzut abrupt începând cu anii 1990, parțial din cauza concurenței din alte țări, inclusiv din Brazilia și Canada. În 1990, 11.000 de locuitori din Oregon lucrau în industria forestieră. Acest număr a scăzut la 4.400 în 2024, potrivit datelor federale.