Life

Aceasta este cea mai periculoasă pâine din comerț. Conține o doză mare de arsenic, iar multe persoane o cumpără frecvent

Care este cea mai periculoasă pâine car e se găsește în magazine. Mulți români o cumpără zilnic, fără să știe la ce se expun.
06.02.2025 | 11:10
Aceasta este cea mai periculoasa paine din comert Contine o doza mare de arsenic iar multe persoane o cumpara frecvent
Care este, de fapt, cea mai periculoasă pâine. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un studiu recent a dezvălui care este cea periculoasă pâine care se găsește pe rafturile magazinelor. Ingredientele pe care le conține poate afecta serios sănătatea, cu toate că mulți români o mănâncă în fiecare zi.

Cea mai periculoasă pâine din magazine

În ultimii anii, oameni acordă tot mai multă atenție alimentației și încearcă să găsească cele mai bune variante. Iar un raport recent al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adus la lumină detalii alarmante despre pâinea pe care o consumăm frecvent.

ADVERTISEMENT

Dar în goana după produse sănătoase și echilibrate, alegem, de fapt, alimentele nepotrivite. Un exemplu în acest sens este eliminarea lactozei sau glutenului din dietă, crezând că astfel alimentația devine mai sănătoasă, ceea ce nu este întotdeauna cazul.

Astfel, s-a aflat că pâinea fără gluten este, de fapt, una dintre cele mai periculoase sortimente care se găsește în comerț. Se pare că aceasta conține cea mai mare cantitate de arsenic.

ADVERTISEMENT

Glutenul se află în semințele unor cereale precum grâul, orzul, secara sau spelta. Iar multe pâini fără gluten sunt produse din făină provenind din aceste cereale. Deși produsele fără gluten sunt adesea considerate o alegere mai sănătoasă, este important să știm că unele dintre acestea pot conține ingrediente care nu sunt întotdeauna benefice pentru sănătatea noastră.

Un astfel de exemplu este orezul, care, potrivit unui studiu efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), conține niveluri semnificative de arsenic anorganic, o substanță care poate avea efecte negative asupra sănătății, scrie bugetul.ro. 

ADVERTISEMENT

Cum afectează arsenicul sănătatea

Făina de orez și cea de porumb sunt ingrediente comune în produsele fără gluten, însă au capacitatea de a absorbi arsenicul din sol. Pe parcursul creșterii sau procesării acestor cereale, arsenicul din mediul înconjurător poate fi preluat de plante și poate ajunge în produsele finale, precum pâinea fără gluten.

ADVERTISEMENT

Deși aceste alternative sunt adesea văzute ca opțiuni mai sănătoase, ele pot conține arsenic, o substanță care poate afecta sănătatea pe termen lung. Arsenicul, un element chimic prezent natural în mediu, se găsește în sol și apă. Totuși, expunerea la doze mari de arsenic pe termen lung poate afecta serios sănătatea.

De pilă, consumul excesiv de arsenic poate crește riscul apariției unui accident vascular, dar și a altor afecțiuni. Vorbim despre hipertensiune arterială, ateroscleroză a arterelor carotide, afecțiuni ale arterelor periferice, risc crescut de deces din cauza infarctului miocardic acut, incidența crescută a bolilor cardiovasculare în rândul copiilor și diabetul de tip II.

Pe de altă parte, arsenicul cauzează daune renale. Totodată, acesta afectează tractul respirator, poate provoca laringită și bronșită și este asociat cu riscul de cancer pulmonar și este o substanță posibil cancerigenă, conform springfarma.com. 

Care este cea mai sănătoasă pâine

Dacă pâinea fără gluten este considerată cea mai periculoasă, care sunt variantele mai sănătoase? Ei bine, unii specialiști spun că este vorba despre pâine din făină integrală de grâu. În procesul de fabricație, bobul cerealelor rămâne intact. Totodată, tărâțele nu sunt eliminate. Astfel, vitaminele, mineralele și fitonutrienții sunt păstrați în produsul final.

„Când vine vorba de sănătate, pâinea integrală este o alegere mai bună, în comparație cu pâinea albă. Pâinea integrală conține mai multe fibre și nutrienți importanți din tărâțe și germeni”, a explicat Jill Weisenberger, dietetician nutriționist, conform evz.ro.