Cum se face cea mai sănătoasă cafea? Contează foarte mult modul de preparare dacă vrei să scazi colesterolul ”rău”. În caz contrat, în timp te poți confrunta cu o serie de probleme de sănătate.
Cafeaua are în general beneficii uimitoare pentru organism. Dacă vrem însă să ne bucurăm de ele și să evităm alte posibile probleme de sănătate, este bine să acordăm o atenție sporită modului de preparare.
Cele mai multe persoane preferă cafeaua filtrată, sau cea la ibric. În ultima vreme a crescut interesul și pentru cafeaua sub formă de pastile, dar și pentru cea făcută direct la esspressor. Și totuși care e cea mai bună alegere?
Conform specialiștilor, cafeaua fiartă la ibric și cafeaua filtrată au efecte diferite asupra metabolismului colesterolului. Și se pare că în funcție de ceea ce alegi, sănătatea ta poate fi influențată pe termen lung.
Care e cea mai sănătoasă cafea? Cafeaua la ibric spre exemplu, sau nefiltrată, conține compuși naturali numiți diterpene, precum cafestol și kahweol. Iar studiile au arătat că aceștia sunt corelați cu o creștere moderată până la semnificativă a colesterolului LDL.
Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, a explicat ce se întâmplă. Astfel, se pare că aceste substanțe influențează metabolismul colesterolului la nivelul ficatului. Ulterior poate apărea o creștere a nivelului LDL din sânge.
“Cafeaua nefiltrată cum este cea fiartă la ibric conține compuși naturali numiți diterpene, în special cafestol și kahweol, care au fost corelați cu o creștere moderată până la semnificativă a colesterolului LDL.
Studiile au arătat că aceste substanțe influențează metabolismul colesterolului la nivelul ficatului, ducând la creșterea nivelului LDL din sânge”, a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Se pare, deci, că cea mai sănătoasă cafea rămâne cea filtrată. Medicul spune că pentru a ne asigura o sănătate a sistemului cardiovascular pe termen lung, este nevoie să fim atenți la acest detaliu.
Totodată, dincolo de cafeaua pe care o bem de dimineață, contează foarte mult și meniul de zi cu zi. E recomandată o dietă cât se poate de variată, dar echilibrată, astfel încât să ne asigurăm necesarul zilnic de vitamine și minerale.
“În schimb, cafeaua filtrată este mai sigură pentru sănătatea cardiovasculară. Filtrele de hârtie captează majoritatea uleiurilor și compușilor diterpenici, reducând riscul de creștere a colesterolului LDL.
Pentru cei care își doresc să își protejeze sănătatea cardiovasculară pe termen lung, cafeaua filtrată reprezintă o alegere mai potrivită alături de o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos”, a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.