Life

Aceasta este cea mai veche carte din lume. Suma ireală pentru care a fost vândută. Cine a cumpărat-o

Iată povestea celei mai vechi cărți din lume! Cumpărătorul a plătit o sumă incredibilă pentru a achiziționa râvnitul manuscris.
12.06.2024 | 19:55
Aceasta este cea mai veche carte din lume Suma ireala pentru care a fost vanduta Cine a cumparato
Aceasta este cea mai veche carte din lume. Foto: christies.com
ADVERTISEMENT

Cea mai veche carte din lume a fost vândută la licitație. Suma a depășit orice așteptare iar cumpărătorul rămâne învăluit în mister.

Aceasta este cea mai veche carte din lume

Cea mai veche carte din lume este, de fapt, un manuscris de acum 1800 de ani. S-a vândut la licitație în Londra pentru o sumă uriașă de bani. Cine a cumpărat cea mai veche carte din lume?

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, este un caz extrem de rar. Aceasta este cunoscută drept cea mai veche carte dintr-o colecție privată, dar și cea mai veche carte liturgică creştină existentă.

A fost scoasă de curând la licitație și s-a vândut la un preț exorbitant. Cineva a cumpărat cea mai veche carte pentru suma de 3,65 milioane de lire sterline, în cadrul licitaţiei Christie’s din Londra.

ADVERTISEMENT

„Codexul Crosby-Schøyen este unul dintre cele mai vechi exemple de carte într-o formă recunoscută de noi astăzi”, a declarat Eugenio Donadoni, specialist principal al Christie’s, manuscrise medievale şi renascentiste, potrivit Ziare.com. 

Cine a cumpărat cea mai veche carte din lume

Prețul final la care s-a vândut cartea a fost mai mare decât au estimat organizatorii. O ofertă generoasă a venit din partea unei persoane anonime, care a licitat prin telefon.

ADVERTISEMENT

Cea mai veche carte cunoscută din lume conține 104 pagini, protejate în spatele plexiglasului. Aceste foi au fost inscripționate de un singur scrib pe o perioadă de 40 de ani, la o mănăstire din Egiptul superior. Codexul include primele texte biblice complete ale lui Iona şi prima epistolă a lui Petru.

”Rezultatul puternic al licitaţiei este o dovadă a semnificaţiei istorice şi culturale profunde a cărţii”, spune Eugenio Donadoni de la Christie’s.

ADVERTISEMENT

Cea mai veche carte din lume a trecut prin mai multe mâini până să ajungă în cele din urmă la casa de licitație Christie’s. Acum se află în posesia noului deținător, care a ales să rămână anonim.

A fost achiziționată inițial de Universitatea din Mississippi, unde a fost păstrată până în 1981. Timp de câțiva ani, manuscrisul a fost cumpărat de mai multe ori și scos din nou la vânzare. În 1988, ajunge la omul de afaceri norvegian și colecționarul de cărți rare, Martin Schøyen.

ADVERTISEMENT