Life

Aceasta este destinația perfectă de toamnă târzie. E la două ore de București și costă doar 300 de lei să ajungi aici. Pregătește și un târg de Crăciun superb

Leipzig este orașul lui Bach, Goethe ori Wagner, dar și locul din care a plecat Revoluția pașnică, adică cea care a dus la unificarea Germaniei
15.11.2024 | 20:13
Leipzig are cladiri impunatoare FOTO / fanatik
ADVERTISEMENT

Poate că Germania nu sună prea prietenos în noiembrie. Dar cum schimbările climatice au transformat destinații însorite în tragedii mlaștinoase, cu siguranță industria turismului se redefinește.

Orașul a fost fondat acum mai bine de o mie de ani

Între locurile considerate a fi oricând o variantă interesantă este și un oraș mare și important al Saxoniei. Are aproape 600 de mii de locuitori și o istorie încărcată pe măsura celor mai bine de o mie de ani de existență.

ADVERTISEMENT

Leipzig a fost acreditat, ca existență, de prin 1015. După un mileniu în care a avut parte de toate, are profilul tipic al unui burg medieval. Cu o piață mare pietruită, clădiri bine conservate și biserici cu turle din care bate gongul la fiecare oră. E curat, îngrijit, cu flori multe atârnate la ferestre, restaurant, terase și un aer rece care vine dinspre Marea Nordului.

Dincolo de centru sunt cartiere ca în Militari, cu blocuri cenușii ordonate ostășește, așa cum au considerat că trebuie să fie la modă arhitecții lui Stalin. Adică cei care au dat linia urbanistică a tot ce a însemnat Estul socialist.

ADVERTISEMENT

Amprenta est-europeană rezistă și acum

Asemenea altor orașe germane, Leipzig a renăscut după cel de-al Doilea Război Mondial. Undeva la 50 la sută din ce există acum este nou. Iar zona urbană și cea adiacentă sunt într-o continuă expansiune.

Leipzig arată bine, spre foarte bine, desi păstrează și acum un iz est-european. Cu o atmosferă mai calmă, mai puțini imigranți, mai mulți bătrâni care se plimbă agale sub soarele știrb al Nordului. Cu oameni care-și fac cumpărăturile la piețele locale, de unde iau fructe și legume așezate frumos pe tarabe.

ADVERTISEMENT

Dincolo de locuri, orașul are multe povești. Mai cu seamă cel medieval și cel comunist. Forumul de Istorie Contemporană e un loc sigur și gratis, în care se poate afla totul despre perioada pe care o parte din Germania a petrecut-o purtând cravata roșie la gât.

Și est-germanii stăteau la coadă la alimente

Sunt multe lucruri similare între istoria RDG-ului și ce am trait noi, românii, pe vremea lui Ceaușescu. Deși despre est-germani se spune că au avut cel mai blând comunism și ei stăteau la cozi și primeau alimente raționalizate.

ADVERTISEMENT

Erau chinuiți de STASI, Securitatea lor, și aveau interzis la frații din Vest. Puteau călători însă liber în țări precum Polonia, Ungaria, România sau Cehoslovacia. Comunismul est-german a divizat patru decenii o națiune care plătit tribut demenței lui Hitler.

Leipzig a jucat un rol important în căderea Zidului Berlinului. În octombrie 1989, peste 250.000 de locuitori au manifestat pașnic pentru căderea regimului, strigând “Noi suntem poporul”. Flacăra revoltei a pornit de la biserica Sf. Nicolae, aflată chiar în centrul orașului.

După o slujbă de duminică. Important de reținut, în RDG nu s-a tras niciun glonț în protestatari. Simbolul Revoluției pașnice se poate vizita gratuit. Biserica are interiorul vopsit într-o tentă de roz și e o capodoperă arhitecturală.

Porsche fabrică aici modelele Cayenne și Panamera

La peste 30 de ani de la întoarcerea la patria mamă, Leipzig trăiește molcolm. Istoricii vorbesc despre atitudini diferite ale oamenilor din fosta RDG față de cei din RFG: „Est-germanii au alte gusturi când vine vorba de media sau de muzică, călătoresc diferit și iau decizii politice în alt fel”.

Economia din Vest este încă mult mai puternică, salariile sunt mai mari, doar puțini est-germani ocupă funcții de conducere importante. Se preconizează că abia prin 2070 diferențele dintre Estul și Vestul Germaniei vor dispărea.

Chiar și așa însă, la Leipzig e un hub important pentru DHL, Siemens și Amazon. Aici funcționează o fabrică BMW și tot aici Porsche face modelele Cayenne și Panamera. O evoluție fascinantă, ținând cont că acum 35 de ani pe poarta fabricii din Zwickau, încă mai ieșeau Trabanturi, acele cutiuțe de carton, care automobilistic au stat mult timp la granița dintre râs și plâns.

Trabantul a fost mașina anului 1989

Trabantul a rămas și acum cel mai cunoscut reper apolitic vizavi de est-germani înainte de ’89. Și apropo de el…Trabantul a fost „mașina anului” în 1989. Evident, nu pentru performanțele ei. Ea a devenit faimoasă în toată lumea după căderea Zidului Berlinului, atunci când mii de mașinuțe s-au aliniat la granița din Germania de Est și cea de Vest.

Celebrul Trabi era făcut dintr-un plastic întărit numit Duroplast, produs din materiale reciclate, fibre de bumbac presate, catran sintetic și cârpe din Uniunea Sovietică. De ce? Pentru că metalul era o resursă limitată în RDG, așa că se folosea materia primă disponibilă la acea vreme.

Între 1957 și 1991 s-au produs cam 3,7 milioane de Trabanturi, la o populație de 14 milioane de oameni, cât avea fostul RDG. Din acest motiv pentru jucăria pe patru roți, oamenii așteptau și un an ca să-și primească mașina.

Orașul lui Bach, care a avut 20 de copii

Leipzig e și orașul muzicii. În primul rând al lui Johann Sebastien Bach. Marele compozitor a trăit o perioadă în oraș, muncind ca dascăl la o biserică locală – Sf. Thomas. Unde se poate asculta corul de băieți din Leipzig, unul dintre cele mai vechi și renumite coruri din lume.

Există casa memorială Bach, ca muzeu. Herr Johann a avut un mare talent muzical, dar a fost un om de ispravă. Fie doar și pentru faptul că a avut 20 de copii, cu numai două neveste.

Leipzig este adesea asociat și cu alte mari figuri muzicale, precum Richard Wagner, născut chiar în oraș, ori Felix Mendelssohn. Opera din Leipzig una dintre cele mai vechi și renumite opere din Europa.

Goethe l-a conturat pe Faust la Auerbachs Keller

Tot în Leipzig a stat, pentru un timp, și Goethe. Statuia lui e în fața restaurantului Auerbachs Keller. Chiar în centru. Se spune că acolo a fost scris un capitol important din Faust, cea mai mare operă a literaturii germane. Faust ar fi fost fost un alchimist, astrolog și magician din Renașterea germană.

El avea mult succes, dar era nemulțumit de viața sa, ceea ce l-a determinat să facă un pact cu Diavolul, dând la schimb sufletul său pentru cunoștințe nelimitate și plăceri lumești.

De la Leipzig la Lipscani

Sunt multe lucruri pe care poți să le descoperi la Leipzig. Inclusiv faptul că numele orașului provine din limba slavă, sub formele Lipsk („locul cu tei”). Forma latinizată a numelui orașului este Lipsia, variantă care a fost păstrată și în italiană.

În limba română, denumirea veche a orașului era „Lipsca”, iar locuitorii erau numiți „lipscani”. Strada Lipscani din București se numește astfel datorită comercianților din Leipzig care obișnuiau să-și vândă mărfurile pe această stradă.

Pentru pasionații de artă, Muzeul de Arte Frumoase din Leipzig (Museum der bildenden Künste) este un loc de neratat. Acesta găzduiește o colecție impresionantă de artă europeană, cu lucrări din Renaștere până la epoca contemporană.

Locul în care Napoleon a luat o bătaie crâncenă

Impresionant e și Monumentul Bătăliei Națiunilor, ridicat în 1913, la o sută de ani după ce forțele unite ale armatei ruse, austriece şi prusace au învins armata lui Napoleon I Bonaparte.

A fost cea mai mare confruntare militară din toate războaiele napoleoniene şi cea mai mare din istoria lumii până la Primul Război Mondial.

Cele trei zile de luptă s-au încheiat cu victoria decisivă a Coaliţiei, Napoleon văzându-se obligat să se retragă în Franţa. Armata Coaliției era formată din prusaci, austrieci, ruși, suedezi și, începând cu 18 octombrie 1813, din saxoni, care, deși inițial fuseseră aliați ai francezilor, au întors armele.

Monumentul e uriaș, are vreo 100 de metri înălțime, și e amplasat impecabil, la vreo oră de mers la pas din centrul orașului. Până la un anumit nivel se poate urca pe scări, dar dacă vreți să admirați orașul din vârf, costă zece euro. Construcția e oricum înălțătoare și seamănă cu un templu asiatic. N-ai zice că a fost făcut de nemți acum un secol.

Universitatea este fondată în 1409

Leipzig a fost cunoscut încă din Evul Mediu pentru târgurile și piețele sale. A devenit, de asemenea, un centru de artă și educație, precum și un pol important pentru comerțul cu cărți.

Această moștenire rezistă, după cum o arată editurile sale vechi, bibliotecile importante (inclusiv Biblioteca Germană) și Târgul Internațional de Carte.

Orașul are una dintre cele mai vechi universități din Europa, fondată în 1409. Dar și una dintre cele mai bune echipe de fotbal din Bundesliga, Red Bull Leipzig.

Un tricou cu RB Leipzig costă 100 de euro

După plecarea lui Dani Olmo la Barcelona, vedeta locală e olandezul Xavi Simons. Simbolul lor este danezul Yussuf Poulsen, care joacă la RB din 2013 și e fotbalistul cu cele mai multe meciuri la echipă.

Chiar în centrul orașului este un magazin oficial al echipei cu prețuri generoase. Sub 100 de euro nu poți face decât poze cu tricoul echipei. Ca să iei tricoul acasă trebuie să achiți această sumă.

Cu siguranță, Leipzig nu sună ca Paris, Londra sau Barcelona, dar este o destinație, fie și de city break, extrem de accesibilă. Există zbor direct direct, de la București, cu Wizz Air, iar biletele sunt decente.

Două ore de București, zbor și de 300 de lei

Cu puțin noroc, dus-întors, doar cu bagaj de mână, un bilet poate costa doar 300 de lei. Zbor de două ore. Aeroportul se află la 15 kilometri de oraș. La câteva sute de metri este stație de tren, S-Bahn. Până în oraș nu faci mai mult de 15 minute. Biletul e 5,8 euro per segment.

Și transportul urban e bine dezvoltat. Tren, autobuze, tramvaie. Farmecul este însă să-l bați la pas. Peisajul de toamnă este superb, cu alei întregi înfrunzite de ruginiul verii care a trecut.

Germania nu este în acest moment una dintre cele mai ieftine țări din Europa. Prețurile sunt peste Spania și Portugalia, sensibil egale cu Franța ori Anglia. Saxonia însă e considerabil mai ieftină decât Bavaria ori landurile din Vest. Drept pentru care o cazare decentă poate fi găsită și la 50 de euro.

Unul dintre cele mai frumoase târguri de iarnă

Leipzig găzduiește și unul dintre cele mai frumoase târguri de iarnă din Europa, aflat an de an în topul evaluatorilor de specialitate.

Târgul se ține chiar în piața centrală, în fața fostei Primării. Clădirea construită în 1556 este acum muzeu. Noua Primărie din Leipzig, care a fost deschisă în 1905, în perioada de glorie a orașului, arată și ea impunător.

Are peste 900 de birouri și multe săli reprezentative. Dar și turnuri înalte de 114 metri, cele mai înalte turnuri ale unei Primării din Germania.

Paradisul gurmanzilor de orice fel

Ca în orice alt loc din Germania, nici la Leipzig nu se moare de foame. Ba din contră. Nemții sunt mari gurmanzi. Restaurantele locale oferă o varietate impresionantă de mâncăruri specific. Iar tarabele stradale oferă bratwurst (cârnați) sau schnitzel (șnițel).

Plus kartoffelsalat (salată de cartofi), sauerkraut (varză murată) și pretzels (covrigi sărați). Un meniu se învârte în jurul a zece euro.

Pentru cei care vor ceva cu adevărat autentic din Leipzig, există două recomandări precise. Leipziger Allerlei este o rețetă germană de legume care face o garnitură delicioasă. Conține mazăre proaspătă, morcovi, sparanghel și ciuperci. Se poate completa cu fasole verde ori conopidă.

Leipziger Allerlei, mâncarea săracului

Rețeta modernă adaugă în plus creveți și unt de creveți. Pe vremuri însă Leipziger Allerlei era un fel de mâncare pentru săraci. Iar legenda spune că, la începutul secolului al XIX-lea, după războaiele napoleoniene, se dorea protejarea bogatului oraș Leipzig de colectorii de taxe și cerșetori.

Să ascundem slănina și să servim doar legume. Cine va veni la noi va primi o cană de bulion de legume în loc de carne. Astfel, cerșetorii și colectorii de taxe vor merge la Halle și Dresda”, a fost ideea lui Matthus Hempel, din care s-ar fi născut acest fel de mâncare.

Ciocârlia din desert, înlocuită cu nuci, migdale și o cireașă

La desert se recomandă Leipziger Lerche, un produs de patiserie foarte popular și cu o istorie bizară. Până în anii 1900, mâncarea folosea ciocârlia cântătoare (în germană – Lerche), care era prăjită cu ierburi și ouă, apoi servită ca umplutură într-o crustă de patiserie. Din acest motiv, doar în anul 1720, în Leipzig au fost vândute 400.000 de ciocârlii. Ca specilități.

Vânătoarea păsărilor cântătoare a fost interzisă oficial de regele saxon Albert I, în 1876, după recunoașterea importanței lor agricole. Prăjitura de astăzi a înlocuit tradiționala prăjitură umplută cu carne.

Ea constă într-un aluat umplut cu un amestec de migdale zdrobite, nuci și o cireașă. Cireașa simbolizează inima păsării. Se acoperă cu o grilă din două fâșii de aluat încrucișate.

Patiserii locali sunt recunoscuți pentru faptul că au contribuit la conservarea ciocârliilor prin crearea noii versiuni dulci a Leipziger.

Gose este berea acră-sărată

Și cum măcar nouă din zece nemți consideră că nicio mâncare nu e sățioasă fără măcar o bere, oferta băuturii din hamei e nelimitată în Leipzig.

Specialitatea locală se numește Gose, o bere de grâu, la limita dintre acră și sărată, care se fabrică încă din Evul Mediu. Există multe soiuri de Gose, de la original la varianta cu zmeură sau cea cu coriandru.

Dacă nu ești obișnuit cu ea, Gose nu e cea mai prietenoasă bere. Însă germanii au zeci, sute, probabil chiar mii de soiuri de bere clasică, uneori părând chiar dificil de ales varianta optimă.

Aproape de Berlin și Dresda

Leipzig este un oraș verde, cu multe grădini. Clara Zetkin este unul dintre cele mai mari și mai populare parcuri, unde se pot face plimbări lungi și tihnite, picnicuri sau chiar escapade cu barca pe lac.

Înainte de a ajunge în Germania, am citit undeva că, pe vremuri, Botoșaniul era numit micul Leipzig. Fiți fără griji, în 2024, Leipzigul nu e nicicum marele Botoșani!

Aveți ce face dacă ajungeți acoloi. Iar dacă vi se pare plictisitor și insuficient de modern și agitat, luați trenul spre nord (180 km) până la Berlin. Sau spre sud-est, spre Dresda (120 km), care e numită Florența Germaniei.

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Soția lui Helmut Duckadam a încercat să explice, printre lacrimi: „Lucrurile au degenerat...
Soția lui Helmut Duckadam a încercat să explice, printre lacrimi: „Lucrurile au degenerat rapid, a fost ca un tăvălug”
Cum vrea Călin Georgescu să îi convingă pe români să renunțe la Uniunea...
Cum vrea Călin Georgescu să îi convingă pe români să renunțe la Uniunea Europeană pentru munca în țară: „Așa a căzut și Imperiul Otoman”
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru decembrie 2024. Prima jumătate a lunii aduce momente de...
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru decembrie 2024. Prima jumătate a lunii aduce momente de cotitură pentru Fecioare
Motivul pentru care Helmut Duckadam s-a despărțit de Ildiko după 27 de ani...
Motivul pentru care Helmut Duckadam s-a despărțit de Ildiko după 27 de ani de mariaj, dezvăluit de fosta soție
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho....
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
David Popovici, surpriză fabuloasă la Visuri la cheie! O provocare neașteptată pentru Dragoș...
David Popovici, surpriză fabuloasă la Visuri la cheie! O provocare neașteptată pentru Dragoș Bucur: „Vrei să facem întrecere?”
Cosmin şi Eliza Natanticu, decizie radicală chiar în prag de sărbători. Renunţă la...
Cosmin şi Eliza Natanticu, decizie radicală chiar în prag de sărbători. Renunţă la România în favoarea unui loc îndepărtat. Exclusiv
Crin Antonescu, la TATULICI la FANAT1K, miercuri, 4 decembrie, ora 18:00. Fostul lider...
Crin Antonescu, la TATULICI la FANAT1K, miercuri, 4 decembrie, ora 18:00. Fostul lider liberal, în fața lui Mihai Tatulici
Dumitru Dragomir vrea confruntare publică între Călin Georgescu şi Elena Lasconi înainte de...
Dumitru Dragomir vrea confruntare publică între Călin Georgescu şi Elena Lasconi înainte de alegeri. Cine ar trebui să fie moderatori și cine să fie consilieri
Ne-a părăsit și marea campioană olimpică. România, lovită încă de o tragedie
Ne-a părăsit și marea campioană olimpică. România, lovită încă de o tragedie
GALERIE FOTO Bătălia dintre suveranişti şi progresişti se mută pe Only Fans. După...
GALERIE FOTO Bătălia dintre suveranişti şi progresişti se mută pe Only Fans. După senatoarea porno POT, a apărut şi candidata USR care face videochat
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
CUTREMUR în POLITICĂ! Se ÎNTÂMPLĂ înainte de TURUL II la PREZIDENȚIALE
CUTREMUR în POLITICĂ! Se ÎNTÂMPLĂ înainte de TURUL II la PREZIDENȚIALE
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă
De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o...
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o prepară acasă: „La oraș se bea whisky, prosecco, rom, coniac și alte fițe”