Life

Aceasta este leguma ce conține cele mai multe pesticide. Românii adoră s-o mănânce primăvara, pentru că e gustoasă și costă foarte puțin

Leguma care conține cele mai multe pesticide. Este consumată de români primăvara pentru că e delicioasă și nu costă mult.
12.04.2025 | 15:00
Aceasta este leguma ce contine cele mai multe pesticide Romanii adora so manance primavara pentru ca e gustoasa si costa foarte putin
Leguma care conține cele mai multe pesticide. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Leguma care conține cele mai multe pesticide este consumată de mulți români mai ales primăvara. Are un gust bun, iar prețul este accesibil. Cercetătorii au emis, însă, un avertisment.

Care e leguma ce conține cele mai multe pesticide

Legumele sunt importante pentru o dietă echilibrată datorită conținutului de vitamine și minerale din acestea. Este cunoscut faptul că legumele conțin mulți nutrienți, motiv pentru care sunt recomandate de specialiști în orice dietă.

ADVERTISEMENT

O legumă pe care mulți români o consumă primăvara este spanacul. Acesta este recunoscut pentru numeroasele beneficii pe care le are pentru sănătate, având și un gust delicios.

În plus, are un preț accesibil în sezon, motiv pentru care mulți români îl cumpără. Cu toate acestea, spanacul este leguma cea mai contaminată cu pesticide, după cum arată un studiu al Environmental Working Group (EWG).

ADVERTISEMENT

Anual, EWG publică o listă care se numește Dirty Dozen, conform webcb.fm, unde sunt clasificate fructele și legumele care au cele mai mari reziduuri de pesticide.

În ediția din 2023, EWG a arătat că spanacul este leguma de pe piață cu cele mai multe pesticide. Modul în care este cultivat spanacul are legătură cu acest lucru.

ADVERTISEMENT

Din cauza texturii fibroase și a conținutului ridicat de apă, pesticidele au mediul perfect pentru a rămâne, chiar și în urma spălării. Astfel, chiar și după ce cureți spanacul, pesticidele rămân pe frunzele acestuia.

ADVERTISEMENT

Dacă vrei să consumi spanac, o legumă recunoscută mai ales pentru conținutul de fier, atunci poți opta pentru cel organic. Acesta se cultivă fără pesticide sintetice, iar riscul de expunere la substanțe chimice dăunătoare va fi mai mic.

Ce beneficii are spanacul

Spanacul reprezintă o sursă bună de vitamine, minerale și fibre insolubile. Acesta conține vitaminele A, C, K1, B6, B9 și E, precum și acid folic, calciu, potasiu, fier și magneziu.

Totodată, spanacul conține și mai mulți compuși vegetali, precum luteină, nitrați, kaempferol, quercetină și zeaxantină.

Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, este considerat un superaliment. Are și calități superioare antioxidante, iar beneficiile pentru sănătate nu sunt deloc puține la număr.

De exemplu, spanacul poate îmbunătăți vederea datorită conținutului de luteină și zeaxantină. Acestea au un rol în menținerea sănătății ochilor și pot ajuta la reducerea riscului de apariție a tulburărilor oculare care au legătură cu vârsta.

Spanacul poate contribui la menținerea sănătății inimii datorită nitraților pe care îi conține. Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, dar și la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.

Mai mult, spanacul are mai multe beneficii pentru păr și piele datorită conținutului de vitamina A. Vitamina C susține producția de colagen, care ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și al părului.

Un beneficiu important al consumului de spanac este și faptul că poate avea un rol important la prevenirea deficitului de fier, care poate cauza căderea părului.

Printre altele, spanacul contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv, fiind bogat în apă și fibre. Este o legumă bună și pentru a menține sănătatea oaselor, dar și pentru reglarea nivelului glicemiei.

Deși este o legumă sănătoasă, spanacul nu trebuie consumat în cantități mari de unele persoane. De exemplu, persoanele care iau medicamente anticoagulante ar trebui să ceară sfatul medicului, deoarece vitamina K1 din spanac poate interfera cu acestea.

Nici persoanele cu risc crescut de formare a pietrelor la rinichi nu ar trebui să consume cantități prea mari de spanac. Este un produs care conține calciu și oxalați, care pot duce la creșterea riscului de apariție de calculi renali.

Tags: