Life

Aceasta este “marea Moldovei”. Alternativa cea mai ieftină pentru cei care nu au bani de litoral

”Marea Moldovei”, locul vizitat anual de mii de turiști, care preferă o variantă mai ieftină decât litoralul Mării Negre. Cum se ajunge aici și de ce este o zonă atractivă?
17.08.2022 | 18:16
Aceasta este marea Moldovei Alternativa cea mai ieftina pentru cei care nu au bani de litoral
Lacul Stânca-Costeşti, supranumit ”Marea Nordului” sau "Marea Moldovei", paradisul sălbatic din zona Moldovei. Sursa foto: Botoșăneanul
ADVERTISEMENT

La granița României cu Republica Moldova, mai exact, la 71 km de municipiul Botoșani, se găsește ”Marea Moldovei”, vizitată de mii de turiști care preferă să se bucure de soare, înot și bronz într-o modalitate mai ieftină decât litoralul.

”Marea Moldovei”, din nordul țării. I se mai spune paradisul sălbatic al moldovenilor

Ne referim la ”Marea Nordului”, căreia i se mai spune paradisul sălbatic al moldovenilor. Această zonă cuprinde malurile lacului de acumulare de la Stânca-Costești, ce te duc cu gândul la plajele de la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

”Marea Nordului” este situată în apropiere de Ștefănești, oraș ruralizat, de la granița țării. Lacul de la Stânca-Costești se întinde pe o suprafață de peste 2000 de hectare și este considerat rezervație acvifaunistică, de importanță la nivel european.

Totodată, este compus din nisip fin și valuri și așa îi atrage pe turiști să înoate. Printre ei se află și mulți basarabeni.

ADVERTISEMENT

De altfel, o bună parte din plajă este privată, deoarece aparține unor fermieri din zonă. Ei se bucură că au mulți vizitatori, mai ales când îi văd că se simt în largul lor.

 ”Vin foarte mulţi oameni şi nu le putem interzice să facă baie în apă, să stea la plajă. Se simt bine”, a declarat Iulian Merticaru, unul dintre proprietari, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT

Ce spun turiștii despre ”Marea Nordului”

Unul dintre turiști, originar chiar din Botoșani, spune că nu merită să mergi pe litoral, din cauza costurilor nejustificate. Așadar, preferă să se bucure de apă, soare și liniște la ”Marea Nordului”.

”Vă spun eu, 80% dintre botoşăneni nu au bani de mare. Sau să mergi cu bani împrumutaţi să-i îmbogăţeşti acolo pe preţuri în bătaie de joc nu se merită.

ADVERTISEMENT

Aici este aproape şi gratuit. Doar cei pui la benzină şi să ai un pachet. Apă, soare şi linişte”, spune un botoşănean venit la plajă la Stânca.

Proprietarii mai precizează și că le-ar plăcea să dezvolte mai mult plaja, cu unități de cazare, restaurant, terasă, însă nu-și permit, iar birocrația din țară le pune piedici.

De asemenea, pentru că este un sit natural protejat de lege, cei ce vin la ”Marea Nordului” trebuie să respecte mai multe reguli. În caz contrar, riscă amenzi uriașe din partea autorităților.

ADVERTISEMENT