Țara din Europa care în ultimele luni s-a evidențiat ca lider la nivel mondial după ce a cumpărat cel mai mult aur. În acest moment, statul european are de trei ori și jumătate mai multe tone decât țara noastră.
La începutul acestui an, Turcia uimea lumea prin achiziția unor cantități uriașe de aur. Banca Centrală de la Ankara a cumpărat nu mai puțin de 23 de tone de aur în luna ianuarie, fiind cel mai mare cumpărător de metal prețios din întreaga lume în prima lună a acestui an. Rezervele sale totale sunt de peste cinci ori mai mari decât ale României.
Între timp, Turcia a fost detronată. Polonia este țara europeană care a urcat pe locul 1 la capitolul achizițiilor de aur. În al doilea trimestru din 2024, Banca Națională a Poloniei (NBP) a devenit cel mai mare cumpărător de aur dintre băncile centrale, la egalitate cu India, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.
NBP a cumpărat aproximativ 19 tone de metal prețios, notează Euronews. Adam Glapinski, președintele Băncii Naționale a Poloniei, a declarat că banca centrală va continua să cumpere aur. Ținta Varșoviei este ca metalul prețios să constituie 20% din rezervele băncii.
Grzegorv Drozdz, un analist economic, a spus că, la ora actuală, rezervele de aur ale Poloniei au ajuns la 377,4 tone. ”Ritmul achizițiilor de lingouri, deținute în principal la Banca Angliei, începând cu luna aprilie a acestui an a depășit chiar și cele mai mari economii ale lumii”, adaugă analistul.
Mulți se întreabă de ce sunt disperate unele state să cumpere aur. Motivul principal pentru care băncile centrale se aprovizionează mai mult cu aur este de a-și putea diversifica suficient rezervele pentru a se proteja împotriva incertitudinii macroeconomice și a șocurilor geopolitice.
De notat că Polonia a cumpărat aur și în perioada pandemiei. În primele luni din 2021, prețul aurului a fluctuat. Astfel, banca centrală a Poloniei a profitat de acest lucru, achiziționând trei tone de aur. În total, trezoreria poloneză deținea atunci peste 230 de tone.
În martie 2024, conforme datelor furnizate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), Turcia avea o rezervă de aur de 565 de tone, cea mai mare cantitate din istorie.
Banca Centrală a Turciei a continuat însă să cumpere aur. În al doilea trimestru din 2024, turcii au mai pus 15 tone la rezervele lor. Astfel, banca centrală a Turciei a cumpărat 45 de tone de aur până acum în acest an. În acest an, au mai cumpărat cantități importante de aur: Iordania, Qatar, Rusia, Uzbekistan, Kârgâzstan, Irak și Cehia.