La aproape 10.000 de km de România se află țara care are deține cea mai mare cantitate de aur din lume. Ce stat din Europa are în depozite cantitatea cea mai mare din acest metal prețios.
Din cele mai vechi timpuri, aurul a avut o importanță crucială pentru economiile oricărui stat. Vorbim de un activ esențial când vine vorba de declinul valutar. Aurul poate fi folosit pentru a emite bani, dar și pentru rambursarea datoriilor.
În plus, rezervele de aur ale unei țări reflectă stabilitatea economică și poziția sa în comerțul internațional și politicile monetare. Nu în ultimul rând, aurul este o componentă importantă a rezervelor băncilor centrale din întreaga lume.
În prezent, Statele Unite ale Americii dețin cea mai mare rezervă de aur din lume. Americanii sunt la mare distanță de următoare națiuni. Ei au cât rezervele de aur ale următoarelor 3 țări din top la un loc. Vorbim aici de Germania, Italia și Franța. În top se mai află Rusia, China și Elveția.
Peste ocean, aurul se află într-un seif de la Federal Reserve Bank din New York. Aici găsim cea mai mare cantitate de aur din lume. SUA ar avea, conform datelor oficiale, rezerve de aur de 8.133,5 tone. Cantitatea prezentată o plasează pe primul loc printre țările cu cele mai mari rezerve de aur.
Iată top 5 al țărilor lumii cu cele mai mari rezerve de aur, conform Investopedia:
Pe data de 31 decembrie 2024, rezervele valutare la Banca Naţională a României erau la nivelul de 62.135 milioane euro, față de 61.174 milioane euro la 30 noiembrie 2024 și față de 59.770 milioane euro la 31 decembrie 2023.
Dacă ne uităm strict la nivel cantitativ, observăm că România ocupă locul 35 în lume după rezervele de aur oficiale deținute. Avem în depozite 103,7 tone, potrivit celui mai recent raport al World Gold Council.
România este depășite în clasament de Coreea, care ocupă poziția 34, cu 104,4 tone, dar și de Grecia, plasată pe locul 33, cu 113,1 tone. Sub noi, au o rezervă de aur mai mică state precum Irak (cu 96,3 tone) sau Kuweit (cu 79 de tone).
Este recunoscut faptul că rezervele de aur sunt stocurile de metal prețios deținute de băncile centrale și guverne. Metalul prețios servește drept garanție economică și este folosite pentru a spori încrederea în moneda națională.
La fel ca investitorii individuali, guvernele trebuie să își diversifice portofoliile. Deținerea diferitelor vehicule cantități de aur atenuează riscul și menține siguranța economică.
Aurul mai acționează ca protecție și protecție împotriva inflației, ceea ce ajută la creșterea încrederii în economia unei țări. Cererea de aur este mare în rândul investitorilor și consumatorilor de bijuterii, precum și în rândul băncilor centrale. O cincime din aurul mondial este extras de băncile centrale.